Για τον σεισμό της Παρασκευής που «ταρακούνησε» την Κεφαλονιά μίλησε στον Ionian Galaxy, ο Άκης Τσελέντης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο σεισμολόγος, η δόνηση προέκυψε από το ρήγμα όπου είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 2014, ωστόσο αυτό δεν προκαλεί καμια ανησυχία.

«Μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας πολύ καθυστερημένος μετασεισμός”. Ενώ συνεχίζοντας συμπλήρωσε, “τη νύχτα ακολούθησε μια μεγάλη σειρά από μικρο-μετασεισμούς, συνολικά 23! Το ρήγμα αυτό είναι πλέον εντελώς εξασθενημένο και συνεπώς δεν μπορεί να δώσει μεγάλης κλίμακας σεισμό. Η αρχή είναι στο δυτικό κομμάτι της Παλικής και εκτίνετε έως και τη Λευκάδα», σημείωσε.

Με προβληματίζει το ρήγμα μεταξύ Βόρειας Κεφαλονιάς και Λευκάδας

Ο κ. Τσελέντης ωστόσο δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για ρήγμα μεταξύ Βόρειας Κεφαλονιάς και Λευκάδας.

«Η Κεφαλονιά συνεχίζει να έχει πρόβλημα και να βρίσκεται υπό την απειλή ενός νέου καταστροφικού εγκέλαδου. Το νησί διαθέτει τα μεγαλύτερα σεισμικά ρήγματα του ελλαδικού χώρου, ίσως και του ευρωπαϊκού. Μετά τα αιματηρά αποτελέσματα απο τον ζειδμο του 1953 ή Κεφαλονιά  θωρακίστηκε με τις καλύτερες συνθήκες δόμησης οι οποίες αποτελούν παράδειγμα για όλη την Ευρώπη», είπε.

«Παρόλα αυτά, το βόρειο κομμάτι της Κεφαλονιάς παραμένει εκτεθειμένο στον κίνδυνο λόγω του ότι δεν είχε επηρεαστεί από τον  σεισμο του 1953 .Είναι απαραίτητο να διεξαχθεί μια μικροζωνική μελέτη με σκοπό να εντοπιστούν και να ενισχυθούν τα ευάλωτα κτίρια. Δυστυχώς είναι βέβαιο ότι το συγκεκριμένο ρήγμα θα ενεργοποιηθεί τα επόμενα χρόνια», συνέχισε.

Ο Άκης Τσελέντης έχει τοποθετήσει 36 επιπλέον σεισμογράφους στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Ιονίου με αφορμή το ενδιαφέρον που είχε προκύψει για γεωτρήσεις κοντά στο νησί της Κεφαλονιάς.

Τι δημιουργεί «φόβο»

Το ρήγμα του 1953 όπου βρίσκεται νοτιοανατολικά του Πόρου έχει ακόμη πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό ωστόσο δεν φαίνεται να ξυπνάει ακόμη. Αποτελεί βέβαια έναν από τους μεγαλύτερους άγρυπνους κινδύνους για το νησί μας. Βέβαια υπάρχουν και μικρότερα ρήγματα στο νησί τα οποία εν δέχεται να επηρεάσουν την κατάσταση, σημείωσε.

Ο δομικός ιστός της Βόρειας Κεφαλονιάς είναι αυτός που διατρέχει άμεσο κίνδυνο, ενώ το Αργοστόλι αντίθετα είναι καλύτερα δομημένο.

Σεισμός Κεφαλονιάς: Προβληματισμός Τσελέντη για το ρήγμα μεταξύ Βόρειας Κεφαλονιάς και Λευκάδας

Πηγη: topontiki.gr