Ερώτηση για την κατάσταση των μέσων κίνησης του Πυροσβεστικού Σώματος που επεμβαίνουν σε πυρκαγιές και λοιπές φυσικές καταστροφές κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Παπαναστάσης, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν γίνονται επαρκείς προμήθειες σύγχρονων οχημάτων όλων των τύπων, σύμφωνα με τις υπαρκτές επιχειρησιακές ανάγκες. Η προμήθεια για την πλειοψηφία των οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος που επεμβαίνουν στα επιχειρησιακά συμβάντα, πραγματοποιήθηκε πριν από δεκαετίες. Τα διατιθέμενα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκούν για την επαρκή συντήρηση τους, αν λάβουμε υπόψη μας και και τις αυξημένες ανάγκες που γεννά και η παλαιότητα τους.

Επιπλέον, δεν αποσύρονται τα πυροσβεστικά οχήματα που μετρούν πάνω από 30 και 40 έτη συνεχούς λειτουργίας και είναι ακατάλληλα για επιχειρησιακή δράση. Ούτε πραγματοποιείται σταδιακή αντικατάσταση των καταπονημένων πυροσβεστικών οχημάτων, εκ των οποίων αρκετά από αυτά ξεπερνούν τα 20 έτη συνεχούς λειτουργίας και δεν μπορούν να επισκευαστούν αποτελεσματικά.

Η νομοθεσία που ισχύει εξαιρεί τον τεχνικό έλεγχο των πυροσβεστικών οχημάτων από τα ΚΤΕΟ και δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα σε ότι αφορά την ασφαλή λειτουργία τους για την κίνησή τους στους δρόμους.

Όλα αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση της αποστολής του ΠΣ, χωρίς την ελάχιστη ευθύνη του πυροσβεστικού προσωπικού, αλλά και δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες για τους πυροσβέστες που τα χρησιμοποιούν. Είναι γνωστά ακόμη και θανατηφόρα ατυχήματα στο παρελθόν λόγω ασυντήρητων οχημάτων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου:

  1. Να γίνει προμήθεια νέων οχημάτων όλων των τύπων, σύμφωνα με τις υπαρκτές επιχειρησιακές ανάγκες.
  2. Να δημιουργηθεί ένας πλήρης και ουσιαστικός μηχανισμός συντήρησης του μηχανοκίνητου στόλου που διαθέτει το ΠΣ.
  3. Να αποσυρθούν τα ακατάλληλα λόγω παλαιότητας πυροσβεστικά οχήματα, που μετρούν πάνω από 30 και 40 έτη συνεχούς λειτουργίας.
  4. Να ξεκινήσει η διαδικασία για να πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση των καταπονημένων πυροσβεστικών οχημάτων, που δεν μπορούν να επισκευαστούν αποτελεσματικά.
  5. Να θεσμοθετηθεί ο τεχνικός έλεγχος από τα κρατικά ΚΤΕΟ, για όλα τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος».

Βουλευτές ΚΚΕ: Ερώτηση για την κατάσταση των πυροσβεστικών οχημάτων

alt.gr