Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί το ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαμεζίου του Δήμου Σητείας , από την πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε χθες  αργά το βράδυ.

Η συγκεκριμένη  φωτιά δεν ήταν το μόνο περιστατικό που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή της Σητείας αφού νωρίτερα το μεσημέρι περίπου στις τρεις ειδοποιήθηκε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας για πυρκαγιά σε ορεινή περιοχή κοντά στον οικισμό Χρυσοπηγής του Δήμου Σητείας.

Στο σημείο έσπευσαν τρία οχήματα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου με έξι Πυροσβέστες και με  την συνδρομή ενός ακόμα οχήματος με δύο Πυροσβέστες από την Υπηρεσία της Ιεράπετρας  καθώς και τετραμελούς  ομάδας εθελοντών Σαμαρειτών του ΕΕΣ Περιφερειακού Τμήματος Σητείας και κατοίκων της περιοχής, προχώρησαν στην κατάσβεση της φωτιάς περίπου στις 21.30  το βράδυ.

Όπως ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας, Αντιπύραρχος Παύλος Καπετανάκης, η μορφολογία της περιοχής  ήταν δύσκολη, ωστόσο ευτυχώς αποφεύχθηκε η είσοδος της πυρκαγιάς εντός μίας φαραγγιάς καθώς αν αυτό συνέβαινε θα μπορούσε να μεταφερθεί και να επεκταθεί πολύ γρηγορότερα αποτεφρώνοντας περισσότερα στρέμματα. Κατά την πρώτη εκτίμηση κάηκαν περίπου 15 στρέμματα, 1 δασικής έκτασης και 14 περίπου χορτολοβαδικής.

Πολλά προβλήματα επίσης δημιούργησαν οι ανεμολογικές συνθήκες που ήταν έντονες και αρκετά μέτωπα της πυρκαγιάς χρειάστηκαν επέμβαση με χειρονακτικά μέσα και προσβολή με νερό.

Λίγο αργότερα, περίπου στις 10  το βράδυ, και πάλι το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο ειδοποιήθηκε εκ νέου για άλλη πυρκαγιά, κοντά στις ανεμογεννήτριες και χώρο των φωτοβολταικών στην περιοχή Χώνος του Δήμου Σητείας. Μετέβησαν δύο οχήματα με τέσσερις άνδρες από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας. Η πυρκαγιά με την βοήθεια και βροχόπτωσης που σημειώθηκε, περιορίστηκε και αποτέφρωσε περίπου μισό στρέμμα έκτασης χωρίς να επεκταθεί καθώς οι ανεμολογικές συνθήκες ήταν πολύ έντονες.

Όπως τόνισε ο κ Καπετανάκης,  συμπέρασμα που  προκύπτει σε ότι αφορά τις δύο πυρκαγιές των χορτολοβαδικών εκτάσεων είναι ότι παρόλο που έχουν σημειωθεί βροχές , η ξηρασία είναι πολύ έντονη στην περιοχή της Σητείας «και μία φωτιά μπορεί να επεκταθεί αρκετά γρήγορα. Γι αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή».

Από φωτιά σε φωτιά έτρεχε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Σητεία Κρήτης