Η απερχόμενη αντιπυρική περίοδος αναμφίβολα αποτελεί την μεγαλύτερη καταστροφή από πυρκαγιές στην νεότερη Ιστορία της χώρας μας και τούτο γιατί εκτός από την καταστροφή ζωτικών τμημάτων της Εθνικής οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα, καταστράφηκε μεγάλος αριθμός κατοικιών, επιχειρήσεων και καταστημάτων, με συνέπεια την περεταίρω ερημοποίηση της Ελληνικής υπαίθρου, και την μετακίνηση των κατοίκων προς τις μεγάλες πόλεις προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης.

Είναι δε τέτοιο το μέγεθος της καταστροφής όπου στην μεγάλη πυρκαγιάς στο Γύθειο τον Αύγουστο του 2021 καταστράφηκαν ακόμη και οι φραγκοσυκίες…!!! Δεδομένου ότι  η πυρκαγια Έκαιγιε για δύο μέρες σε χαμηλή βλάστηση με σχετικά χαμηλό άνεμο, αδυνατώντας ο εκεί επικεφαλής της πυρκαγιάς με κατάλληλες εντολές – οδηγίες να θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά στην συνέχεια η πυρκαγιά να διανύσει αρκετά χιλιόμετρα καταστρέφοντας δεκάδες χωριά για να σβήσει τελικά στη θάλασσα καταστρέφοντας τα πάντα .

ΑΝΑΛΥΣΗ

Δεν χωρά αμφιβολία ότι από  πλευράς του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελεί πράξη ΄΄γενναιότητας ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου έτους 2021΄΄Παρόλο που από τον απολογισμό απουσίαζαν δυο βασικοί συντελεστές του ΄΄Αντιπυρικού Αγώνα ΄΄,  Δηλαδή ο Υπουργός πολιτικής Προστασίας & ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας (εκτιμώ ότι θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες προκειμένου να προετοιμαστούν για την νέα αντιπυρική περίοδο )

Επίσης από την εκδήλωση απουσίαζαν και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο κ. Πατούλης και τοπικοί παράγοντες  της Δυτικής Αττικής και κυρίως των Βιλίων (εκτιμώ ότι θα είχαν κληθεί αλλά δεν προσήλθαν διότι θα ήταν απασχολημένοι με την κακοκαιρία στην Δυτική Αττική )περεταίρω απουσίαζαν και εκπρόσωποι των εθελοντών τους οποίους ο Πρόεδρος της κυβέρνησης κατ΄ επανάληψη έχει συγχαρεί αναγνωρίζοντας την προσφορά τους .

Περεταίρω στην εν λόγω εκδήλωση από τον  Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Στέφανου Κολοκούρη κυριάρχησαν τα ΘΑ… ΘΑ… ΘΑ… ΘΑ… και το τί θα πράξει μετά την ανανέωση της θητείας του για ένα ακόμη έτος χωρίς να αιτιολογεί για ποιο λόγω στα δύο έτη που είναι Αρχηγός  δεν τα έπραξε με τις γνωστές συνέπειες.

Στον αντίποδα το  Πυροσβεστικό Σώμα χρίζει άμεσης αναδιάρθρωσης – επανασύστασης, προκειμένου  να περάσει στην επόμενη ήμερα!!!

Σε κάθε περίπτωση η εμμονή στο τι έγινε και τι δεν έγινε χθες δεν οδηγεί  πουθενά, απαξιώνει περεταίρω το έργω του Πυροσβεστικού Σώματος και δεν τιμά τους νεκρούς του στα παιδία των ΄΄ΜΑΧΩΝ΄΄και των ιδρώτα του ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ.

Με στόχο λοιπόν την αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος η ηγεσία που θα προκύψει από τις επερχόμενες κρίσεις έτους 2022 θα πρέπει κατά την εκτίμηση του γράφοντος να προβεί σε μία σειρά ενεργειών,

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  • Κατά αρχάς για λόγους ηθικής τάξης και αρχής έξω από το κτήριο ΦΑΡΟΣ θα πρέπει να μπει η ταμπέλα του Πυροσβεστικού Σώματος.
  • Επανεξέταση του ωράριο εργασίας του προσωπικού, με κατάργηση της 24 εργασίας. Το εν λόγω ωράριο όπως προέκυψε από την εφαρμογή του προκαλεί περισσότερα προβλήματα παρά επιλύει και ναι μεν όταν εφαρμόστηκε την δεκαετία του 80 μπορεί πρόσκαιρα να είχε επιλύσει κάποια προβλήματα στη συνέχεια καταστρατηγήθηκε. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι διοικητές τον υπηρεσιών δαπανούν μεγάλο χρόνο τους προκειμένου να βγάλουν την υπηρεσία της επόμενης ημέρας, επιπρόσθετα δεν μπορεί να γίνει εκπαίδευση στο προσωπικό, ενώ η 24 εργασία προκαλεί κόπωση με αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό ατυχημάτων.
  • Αναπροσαρμογή της εκτός έδρας αποζημίωσης στο ύψος της αποζημίωσης των πενταετών.
  • Κατ΄ έτος εκτίμηση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο ο κ. Κολοκούρης όντας Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος να δηλώνει στα ΜΜΕ ότι δεν γνωρίζει την εξέλιξη των πυρκαγιών στην επικράτεια παρόλο που κατά νόμο είναι αρμοδιότητα του.
  • Αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών του ΠΣ με βάση τα νέα δεδομένα. Επί παραδείγματι στον Πειραιά Θα πρέπει να ιδρυθούν Πυροσβεστικοί  Σταθμοί σε  Σαλαμίνα & Αίγινα, να συγχωνευτεί  ο 3ος ΠΣ -πρόκειται για ιστορικό Σταθμό με μεγάλη προσφορά στον Πειραιά και με αρκετά έμπειρο και ικανό προσωπικό – με τον 2ο ΠΣ & 4ο ΠΣ, Το δε ιστορικό κτήριο του 3ου  ΠΣ Πειραιά να μετατραπεί σε Παιδικό Σταθμό.
  • ίδρυση πυροσβεστικών συνεργείων σε κάθε Περιφέρεια στα πρότυπα του συνεργείου Θεσσαλονίκης.
  • Σύσταση κλάδου οδηγών, δεδομένου ο αριθμός τον ατυχημάτων είναι μεγάλος,  ώστε οι οδηγοί να ασχολούνται αποκλειστικά με αυτά τα καθήκοντα. Πολλάκις παρουσιάζεται το φαινόμενο ικανότατοι οδηγοί να χρησιμοποιούνται σε άλλα καθήκοντα με συνέπεια η διοίκηση  της κάθε υπηρεσίας να χρησιμοποιεί λιγότερο έμπειρους  οδηγούς ή ακόμη και ακατάλληλους.
  • Ρύθμιση άσκοπης κινητοποίησης – επιφυλακών . Παρουσιάζεται το φαινόμενο να καλείται επιφυλακή σε υπηρεσίες όπως η Π.Υ. Ελευσίνας διότι υπάρχει σε εξέλιξη φωτιά σε τομέα άλλων υπηρεσιών , πλήν όμως όμορες υπηρεσίες να μην τηρούν την επιφυλακή, με συνέπεια την πτώση του ηθικού και άσκοπη κόπωση του προσωπικού.
  • Προγραμματισμός ώστε να αυξηθούν τα άτομα που προσλαμβάνονται ως Πυροσβέστες με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων – πρόκειται  για υψηλού επιπέδου προσωπικό το οποίο είναι σε θέση να εκτελεί πολλαπλά καθήκοντα κατά την εκτίμηση του γράφοντος αποτελούν λύση για να γυρίσει σελίδα το Πυροσβεστικό Σώμα.
  • Αναδιάρθρωση της έρευνας στο έγκλημα του εμπρησμού με ίδρυση τμήματος εξερεύνησης και περισσυλογής πειστηρίων – σήμερα ίδιος  Αν. Υπάλληλος που εξερευνά την σκηνή του εγκλήματος , ο ίδιος προβαίνει και στην σύνταξη των αν. εκθέσεων.
  • Επανασύσταση της διεύθυνσης εκπαίδευσης του Α.Π.Σ.
  • Έκδοση ενιαίου προγράμματος εκπαίδευσης από την αρμόδια διεύθυνση για όλες τις υπηρεσίες του ΠΣ και σύσταση γραφείου εκπαίδευσης στις έδρες των νομών (μια τέτοια πρόταση είχε  κατατεθεί από τον γράφοντα το 2011.

ΕΠΙΜΕΤΡΩΝ

Κορυφαίος Δάσκαλός μου εις την Σχολή Εθνικής Άμυνας (Σ.Ε.Θ.Α.) Επίτιμος Διοικητής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας θεωρεί ότι το Πυροσβεστικό Σώμα χωρίζεται σε δύο (2) περιόδους στην προ ́ ́Φούρλα ́ ́ εποχή, -ο οποίος αναμφίβολα πρόβαλλε το Πυροσβεστικό Σώμα -και στην μετά ́Φούρλα ́ εποχή.

Ως εκ τούτου το Πυροσβεστικό Σώμα αναζητά τις Πολιτικές και Φυσικές Ηγεσίες οι οποίες θα το βγάλουν από την περιδίνηση και την άνευ λόγου παρατεταμένη ανθρωποφαγία.

Εδώ βέβαια έχουν εφαρμογή τα αναγραφόμενα στο βιβλίο του Αντιστρατήγου ε.α. Κλεάνθη Μπουλαλά ‘’ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΑΙ ΙΔΕΑΙ ́ ́ έκαστος ηγέτης δύναται να αναλάβει το έργο όπερ αναλογεί εις τας ηθικάς του δυνάμεις και τα διανοητικά του προσόντα, την πείρα του, την μόρφωση του. ̈όταν υπερβή τα πεπερασμένα όρια της δυναμικότητας του, θα σταματήσει, θα εκδηλώσει την αδυναμία του, θα καταλήξει είς αδράνεια. Ο Ναπολέον έλεγε ” Άλλος γεννάται στρατηγός και άλλος γεννάται δεκανεύς”.

Του Αρχιπυράρχου ε.α. Μ.Ε.ΑΥΓΟΥΛΕΑ

M.B.A ‘ATHENS

MCs SECURITY&STRATEGY

HELLENIC NATIONAL DEFENCE COLLEGE

SUPREME JOINT WAR COLLEGE (GR)

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ

ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ