“Πετρόλα”15 εργαζόμενοι έχασαν τη Ζωή τούς από την τρομακτική έκρηξη και πυρκαγιά στην Ελευσίνα.

Ένας – ένας “έσβησαν” 15 εργαζόμενοι από την τρομακτική έκρηξη και πυρκαγιά στην Ελευσίνα

Η θραύση ενός σωλήνα κατά την έναρξη λειτουργίας της μονάδας απόσταξης και η διαρροή ποσοτήτων μίγματος υγραερίων και ελαφράς νάφθας, που διασκορπίστηκε ταχύτατα σε μεγάλη έκταση, προκάλεσε την τραγωδία στις εγκαταστάσεις της «Πετρόλα» στην Ελευσίνα, την 1η Σεπτεμβρίου 1992, όταν ο χρόνος σταμάτησε για 15 οικογένειες.

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών στην Αθήνα και σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, όπου μεταφέρθηκαν κάποιοι τραυματίες με έξοδα της οικογένειας Λάτση, οι δικοί τους άνθρωποι θα έσβηναν ένας – ένας, με εγκαύματα που κάλυπταν από το 80% έως το 98% του σώματός τους, εξαιτίας της τρομακτικής έκρηξης και πυρκαγιάς που ακολούθησε.

Ήταν λίγο μετά τις 7 το πρωί όταν σημειώθηκε η έκρηξη και αμέσως οι φλόγες τύλιξαν το τμήμα διυλίσεως υδρογονανθράκων. Ο 26χρονος Γιώργος Κουμούτσος που εργαζόταν λίγα μέτρα μακριά δεν πρόλαβε να αντιδράσει και απανθρακώθηκε.

Ήταν το πρώτο όνομα στην τραγική λίστα, που τις επόμενες ώρες και ημέρες θα μεγάλωνε δραματικά… Τραγική ειρωνεία; Φοβόταν και ήθελε να φύγει απ’ αυτή τη δουλειά, όπως είπε η αρραβωνιαστικιά του, Ματίνα…

Τα τζάμια του κτιρίου του προσωπικού των τεχνικών υπηρεσιών έσπασαν και οι φλόγες τύλιξαν άλλους 14 εργαζομένους και στους δύο χώρους, οι οποίοι υπέστησαν εγκαύματα, σχεδόν καθολικά. Δεκάδες ήταν αυτοί που είχαν γλιτώσει με ελαφρύτερα εγκαύματα.

Στις εγκαταστάσεις της «Πετρόλα» επικράτησε πανικός. Τα πυροσβεστικά οχήματα ούρλιαζαν κατά μήκος της παλιάς εθνικής οδού Ελευσίνας – Θηβών, ενώ τα ασθενοφόρα δεν προλάβαιναν να παραλαμβάνουν τραυματίες για τα νοσοκομεία της Αθήνας.

Επί τέσσερις ώρες οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τη φωτιά, υπό τις οδηγίες του αρχηγού Κωνσταντίνου Αρκουδέα, έως τη στιγμή που σταμάτησε η διαρροή του μίγματος από το σωλήνα που είχε διαρραγεί. Στα νοσοκομεία γινόταν αγώνας δρόμου για την περίθαλψη των δεκάδων τραυματιών.

Το επόμενο πρωί άφησαν την τελευταία τους πνοή άλλοι δύο εργαζόμενοι, ο 24χρονος Γιώργος Παπαγεωργίου στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών και ο 32χρονος Σωτήρης Κόντης στο ΚΑΤ.

Μάλιστα στην κηδεία του Κόντη, στο Γ’ Νεκροταφείο, παρευρέθηκε και η Μαριάννα Λάτση, ακολουθώντας διακριτικά τη νεκρώσιμη πομπή, ντυμένη στα μαύρα.

Ήδη είχε ξεκινήσει η έρευνα για την αιτία που προκάλεσε την τραγωδία, από οκτώ πραγματογνώμονες, με επικεφαλής τον λιμενάρχη Ελευσίνας Νίκο Καλαντζή, ενώ το γενικό πρόσταγμα της προανάκρισης είχε ο εισαγγελέας Αθανάσιος Ανδρεουλάκος.Κατά την αξιολόγηση του δυστυχήματος τέθηκε θέμα πλημμελούς συντήρησης του χαλύβδινου σωλήνα διαμέτρου 10 ιντσών που διερράγη.

Η οπή που δημιουργήθηκε, διαστάσεων 23 Χ 10 εκατοστών, επέτρεψε τη διαφυγή του αερίου που βρισκόταν σε πίεση 7.5 bar και θερμοκρασία 110 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή εντός των ορίων κανονικής λειτουργίας.

Η «Πετρόλα» έδωσε στοιχεία συντήρησης με ημερομηνίες από 26 Ιουνίου έως 30 Αυγούστου 1992, αναφέροντας ότι έγινε επιτυχής δοκιμή. Όμως, σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων, η εταιρεία δεν εμφάνισε τα προγράμματα επιθεωρήσεων και ελέγχων για τις σωληνώσεις και δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την τόσο γρήγορη φθορά των τοιχωμάτων τους.

Τις επόμενες ημέρες τρεις τραυματίες, ο 25χρονος Δημήτρης Φαφούτης, ο 30χρονος Γιάννης Μωραΐτης και ο 21χρονος Γεράσιμος Φίλιος μεταφέρθηκαν με ειδική πτήση στο εξειδικευμένο κέντρο εγκαυμάτων “Queen Mary’s” στο Λονδίνο και ο 36χρονος Πέτρος Πλέστης στη Νέα Υόρκη, για να δώσουν την τελική μάχη για τη ζωή τους.

Όμως, έμελλε να μην επιστρέψουν ζωντανοί… Τέσσερις ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της «Πετρόλα» και ο προϊστάμενος του τμήματος επιθεώρησης προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή Ερωτόκριτο Ερωτοκρίτου.

H τρίτη κατηγορούμενη, χημικός της εταιρείας, αφέθηκε ελεύθερη με χρηματική εγγύηση και περιοριστικούς όρους. Και οι τρεις αρνήθηκαν τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, ενώ απέφυγαν να μιλήσουν στους δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα «έσβηναν» στην Αθήνα ο 42χρονος Γιώργος Βροντάκης στο ΚΑΤ και ο 58χρονος Ιωάννης Σωφρονίδης στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο. Στη Γαλλία συνέχιζαν να παλεύουν για τη ζωή τους ο 44χρονος Γιώργος Σιμσιρίδης, η 34χρονη Ευαγγελία Παγιώτου, ο 26χρονος Αχιλλέας Σταμάτης και ο 51χρονος Μιχάλης Σκανδάλης. Όμως η μάχη ήταν άνιση… Ο 22χρονος Αντώνης Αναστασίου και ο 51χρονος Παναγιώτης Καραγκούνης θα συμπλήρωναν την τραγική λίστα ενός από τα πιο πολύνεκρα εργατικά δυστυχήματα που έχουν γίνει στη χώρα μας.

Στις 18 Σεπτεμβρίου τα δύο στελέχη της εταιρείας αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση ύψους δύο εκατομμυρίων δραχμών μέχρι να γίνει η δίκη. Και οι τρεις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν στα δικαστήρια μετά από δύο χρόνια, ενώ το πόρισμα που θα εξέδιδε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ακόμη αναμένεται…

Με αφορμή ένα ακόμη δυστύχημα που έγινε το Μάιο του 2015 στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο και στοίχισε τέσσερις ζωές, ο πρώην βουλευτής Ευρυτανίας του ΣΥΡΙΖΑ Θωμάς Κώτσιας, ο οποίος δούλευε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες στην «Πετρόλα» και ήταν μέλος του σωματείου εργαζομένων, ανέσυρε από τη μνήμη του το κείμενο που έγραψε το 2008 στο περιοδικό «Πυρσός», το οποίο εξέδιδε το σωματείο, ως αφιέρωμα στην πολύνεκρη τραγωδία του 1992: «Ακόμα και όταν ήρθε εκείνη η μοιραία ώρα της τραγωδίας και αποκαλύφθηκε με τόσο τραγικό τρόπο η πραγματική κατάσταση στην εταιρεία, οι οικογένειες των θυμάτων βρέθηκαν απέναντι σ’ αυτό που οι διοικούντες την εταιρεία ήξεραν πολύ καλά να κάνουν, να αποτιμήσουν τη σιωπή πληρώνοντας κάτι παραπάνω.

Σε μια άλλη χώρα, ίσως κάποιος απ’ όλους αυτούς να αυτοκτονούσε, αλλά εδώ στην Ελλάδα της Πετρόλα οι ένοχοι διαπραγματεύονταν την αποζημίωση και όταν κλείστηκαν οι συμφωνίες το θέμα θεωρήθηκε λήξαν.

Τόσο που όταν, ένα χρόνο μετά, μια χαροκαμένη μάνα θέλησε να καταθέσει ένα μπουκέτο λουλούδια στον τόπο που ξεψύχησε το σπλάχνο της, απωθήθηκε και δεν της επετράπη να φτάσει μέχρι εκεί»…

1992: Τραγωδία στην “Πετρόλα” 15 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τούς από την τρομακτική έκρηξη και πυρκαγιά στην Ελευσίνα

1992: Τραγωδία στην “Πετρόλα” 15 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τούς από την τρομακτική έκρηξη και πυρκαγιά στην Ελευσίνα

astinomiko.gr