Από 5χρονο που έπαιζε με αναπτήρα κοντά σε χριστουγεννιάτικο δέντρο ξεκίνησε η φωτιά στη Φιλαδέλφεια με τους 13 νεκρούς. Από 5χρονο που έπαιζε με αναπτήρα κοντά σε χριστουγεννιάτικο δέντρο ξεκίνησε η φωτιά στη Φιλαδέλφεια με τους 13 νεκρούςΗ τραγωδία αυτή επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της επάρκειας των μέτρων ασφαλείας σε κτιριακά συγκροτήματα όπου διαμένουν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα

Χριστουγεννιάτικο δέντρο που τυλίχθηκε στις φλόγες μέσα σε διαμέρισμα πολυκατοικίας ήταν η εστία από την οποία ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, που προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων, δήλωσε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής στην αμερικανική μεγαλούπολη, επικαλούμενος τα ευρήματα της προκαταρκτικής έρευνας για τα αίτια της τραγωδίας. Την ανάφλεξη του δέντρου προκάλεσε 5χρονο αγόρι που έπαιζε με αναπτήρα.

Το παιδί, ένας από τους δύο επιζώντες του διαμερίσμαστος, είπε στην αστυνομία – την περασμένη εβδομάδα – ότι έπαιζε με τη φωτιά. Κατάφερε να γλιτώσει απο τη φονική πυρκαγιά, ενώ μετά την τραγωδία έφερε τραύματα.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 6:30 (τοπική ώρα) τα ξημερώματα της Τετάρτης στον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας στη συνοικία Φέρμοντ.
Η τραγωδία αυτή – μαζί με την επίσης πολύνεκρη πυρκαγιά της Κυριακής στη Νέα Υόρκη, που στοίχισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους, ανάμεσα τους οκτώ παιδιά – επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της επάρκειας των μέτρων ασφαλείας σε κτιριακά συγκροτήματα όπου διαμένουν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Φιλαδέλφειας, 26 άνθρωποι διέμεναν στη συγκεκριμένη πολυκατοικία, η οποία προοριζόταν να φιλοξενήσει δύο οικογένειες.

Αντικρουόμενες ήταν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τους ανιχνευτές καπνού στο κτίριο. Αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής ανέφεραν πως είχαν εγκατασταθεί τέσσερις ανιχνευτές, οι οποίοι είχαν ελεγχθεί για τελευταία φορά το 2020. Από την πλευρά του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Οργανισμού Στέγασης της Φιλαδέλφειας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ανιχνευτές καπνού στο συγκεκριμένο κτίριο ήταν έξι και είχαν ελεγχθεί για τελευταία φορά τον Μάιο του 2021.

Πηγη:protothema.gr