Ποια είναι η No1 αιτία θανάτου των πυροσβεστών; Πως δημιουργούνται οι βλαβερές χημικές ουσίες που περνούν στο σώμα τους…

Παρόλο που πολλοί πιστεύουν, ότι οι πυροσβέστες κινδυνεύουν να εκδηλώσουν παθήσεις της καρδιάς ή του αναπνευστικού συστήματος, αποδείχτηκε ότι η πλειοψηφία των πυροσβεστών πλήττεται από καρκίνο. Τα τελευταία 12 χρόνια, ο καρκίνος στους πυροσβέστες έχει αυξηθεί και πλέον αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Διεθνούς Ένωσης Πυροσβεστών στις ΗΠΑ, το 60% των εργαζομένων πάσχουν από τη νόσο. Οι επιστήμονες αποδίδουν την αύξηση, στις πυρκαγιές που έχουν γίνει εξαιρετικά τοξικές. Οι βλάβες στον οργανισμό δεν προκαλούνται από τον καπνό της φωτιάς, αλλά από τις τοξίνες που απελευθερώνονται, από την καύση του πλαστικού και άλλων υλικών. Τα σύγχρονα υλικά κατασκευής σπιτιών ή αυτοκινήτων,  δημιουργούν καρκινογόνες ενώσεις όταν φλέγονται, σε αντίθεση με το ξύλο ή το μέταλλο, που χρησομοποιούνταν παλαιότερα….
Τα συνθετικά υλικά, βγάζουν εκατοντάδες φορές περισσότερο καπνό όταν καίγονται, συγκριτικά με τα οργανικά (πχ. ξύλο). Όσο περισσότερο είναι ενεργός ένας πυροσβέστης, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να απορροφήσει το σώμα του καρκινογόνες ουσίες…. Ποια είναι η No1 αιτία θανάτου των πυροσβεστών; Πως δημιουργούνται οι βλαβερές χημικές ουσίες που περνούν στο σώμα τους
Τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης, δείχνουν ο κίνδυνος σχεδόν διπλασιάζεται σε κάθε επιχείρηση κατάσβεσης. Τα επιβραδυντικά φλόγας που εφαρμόζονται στα πλαστικά ρούχα των πυροσβεστών, ώστε να μην καούν, συμβάλλουν επίσης στην αύξηση του καπνού και των βλαβερών ουσιών. Οι καρκινογόνες ουσίες, περνούν στον οργανισμό μέσω την εισπνοής, άλλα και μέσω του δέρματος. Η υπερβολική θερμότητα, επιτρέπει στα χημικά να εισχωρούν στο δέρμα, όπως δείχνει μελέτη του πανεπιστημίου της Οτάβα. Η χημική σύσταση των υλικών αλλάζει όταν θερμαίνονται….

Οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι εκείνα που βλάπτουν είναι το βενζόλιο, που βρίσκεται στο κερί των επίπλων, η φορμαλδεΰδη που βρίσκεται σε υλικά καθαρισμού και άλλα. Οι πυροσβέστες για να προστατευτούν, χρειάζεται να αφαιρούν τη στολή και τα εξαρτήματά τους όσο το γρηγορότερο, μετά από μια επιχείριση κατάσβεσης και να τα στέλνουν για απολύμανση. Όμως επειδή τα πλυντήρια για τις πυροσβεστικές στολές κοστίζουν ακριβά, δεν είναι προσιτή η συχνή χρήση τους. Επομένως, πρέπει να υπάρχει εφεδρική στολή και εξαρτήματα, για να χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες όσο η πρώτη καθαρίζεται….

Πηγη:valueforlife.gr