Παρουσία του Επιτελάρχη του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της 7ης ΕΜΑΚ, υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. κ. Συμεών, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραΐσκος, ο πρόεδρος Π.Ε.Δ. Στερεάς & Δήμαρχος Καρπενησίου Νικόλαος Σουλιώτης, ο Περιφερειακός Συντονιστής της Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας Υποστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Καραμπέτσος, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας και Θράκης Υποστράτηγος Π.Σ. Μάριος Αποστολίδης, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Στερεάς Ελλάδας & Θεσσαλίας Υποστράτηγος Π.Σ. Δημήτριος Καρασαββίδης, ο Διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ. Στερεάς Ελλάδας Αρχιπύραρχος Π.Σ. Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς δήλωσε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που είμαι εδώ σήμερα ανάμεσά σας στην επέτειο των 20 χρόνων από την ίδρυση της 7ης Ε.Μ.Α.Κ. Η Πολιτεία, στο πλαίσιο της εμπέδωσης του αισθήματος της ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη, από νωρίς προσπάθησε να οργανώσει μηχανισμούς για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των καταστροφών, τόσο από τα φυσικά, όσο και από τα τεχνολογικά φαινόμενα. Στο πλαίσιο αυτό δημιούργησε τις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών. Την πρώτη το 1987 με έδρα την Αττική, τη δεύτερη το 1994 με έδρα τη Θεσσαλονίκη και το 2000 ακολούθησαν άλλες έξι, σε όλη την Επικράτεια, για την άμεση αντιμετώπιση των όλο και αυξανόμενων σε απαιτήσεις και σε αριθμό συμβάντων. Στις 16 Μαρτίου 2022 ιδρύθηκε η 7η Ε.Μ.Α.Κ., με έδρα τη Λαμία. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι ξεκάθαρη η αναγκαιότητα της ύπαρξης αυτών των Ειδικών Υπηρεσιών, καθώς, λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα συμβάντα γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκα και ιδιαιτέρων απαιτήσεων. Το Πυροσβεστικό Σώμα αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας. Η επέμβασή του αποτελεί την οργανωμένη παρουσία του Κράτους και η αποτελεσματικότητά του αποτελεί την ασπίδα προστασίας απέναντι στους ποικίλους κινδύνους που απειλούν την ομαλή ροή της καθημερινότητας».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος τόνισε: «έχοντας υπηρετήσει περίπου εννέα (9) χρόνια στην 1η Ε.Μ.Α.Κ., δύο εκ των οποίων ως Διοικητής, θα αναφέρω, από καρδιάς, ότι το να υπηρετείς στην Ε.Μ.Α.Κ., αλλά και κατ’ επέκταση, το να είσαι πυροσβέστης, επιβάλλεται να συγκεντρώνεις, μεταξύ άλλων τα χαρακτηριστικά της αυταπάρνησης, του επαγγελματισμού και της αγάπης για το λειτούργημά μας. Αυτά τα χαρακτηριστικά μας κάνουν πολλές φορές να ξεπερνάμε τα όρια της λογικής και να διακινδυνεύουμε ακόμη και τη ζωή μας για το καλό των συμπολιτών μας».

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, αφού συνεχάρη τα στελέχη της 7ης Ε.Μ.Α.Κ. για το έργο που επιτελούν και την επαγγελματικότητα που τους διακρίνει από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης της Μονάδας τους ευχήθηκε υγεία και κάθε μελλοντική επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν την εκδήλωση, προηγήθηκε επίδειξη από την Ο.Ο.Ε.Δ. της 7ης ΕΜΑΚ και επιδόθηκαν τιμητικές πλακέτες σε Εκπροσώπους Τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού όπως και σε ιδιωτικές εταιρίες που διαχρονικά έχουν προσφέρει υλικοτεχνικό και μηχανολογικό εξοπλισμό στην Υπηρεσία.

Τονίζεται ότι, στα 20 χρόνια συνεχούς δράσης της 7ης Ε.Μ.Α.Κ. έχουν καταγραφεί περισσότερες από 2.500 επεμβάσεις, με ιδιαίτερο ρόλο που απορρέει από τον κανονισμό λειτουργίας της, στην αντιμετώπιση ειδικών πυρκαγιών, όπως διυλιστηρίων, χημικών προϊόντων, εκρηκτικών υλών, μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως σεισμών, πλημμυρών και άλλων θεομηνιών, στα θαλάσσια ατυχήματα, στην αναζήτηση εξαφανισθέντων και στη διάσωση παγιδευμένων ατόμων. Επίσης, το προσωπικό των Ε.Μ.Α.Κ. συμμετέχει και στην αντιμετώπιση μεγάλων αστικών και δασικών πυρκαγιών.

fireservice.gr