Ενημέρωση από τον Αρχηγό του Π.Σ. στο τακτικό Δ.Σ. της ΠΟΕΥΠΣ για τα τρέχοντα εργασιακά μας ζητήματα.

Παραθέτουμε ανακοίνωση της ΠΟΕΥΠΣ:

Αρ. Πρωτ:22                                                                               

Αθήνα, 04.04.2022

ΠΡΟΣ: Πρωτοβάθμιες Ενώσεις

Μέλη Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. 

ΘΕΜΑ :  «Ενημέρωση από τον Αρχηγό του Π.Σ. στο τακτικό Δ.Σ. της ΠΟΕΥΠΣ για τα τρέχοντα εργασιακά μας ζητήματα»

Παρουσία του Αρχηγού Π.Σ. Αντιστράτηγου κ.Αλέξιου Ράπανου, διεξήχθη το τακτικό Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας στις 30.3.2022 κατά τη διάρκεια του οποίου μας ενημέρωσε αλλά και απάντησε σε ερωτήματά μας για όλα τα θέματα που μας απασχολούν ιδιαίτερα, ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου.

Αφού προηγήθηκε η τοποθέτηση του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Σταθόπουλου, στην οποία για μια ακόμα φορά εκφράστηκε η αποφασιστικότητα του συνδικαλιστικού μας φορέα για την προάσπιση των δίκαιων αιτημάτων και δικαιωμάτων των πυροσβεστών, εν συνεχεία ο Αρχηγός του Π.Σ. λαμβάνοντας το λόγο ευχαρίστησε την Ομοσπονδία για την μέχρι σήμερα καλή συνεργασία μας ενώ ταυτόχρονα αναγνώρισε την συμβολή της στην επίλυση ζητημάτων μέσω των συνεχών ενεργειών μας, δηλώνοντας παράλληλα ότι το στοιχείο αυτό πρέπει να χαρακτηρίζει την λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος για να μπορεί έτσι μέσα από την αμοιβαία ειλικρίνεια και την υπευθυνότητα να δίνονται λύσεις σε όσα μας απασχολούν. Υπογράμμισε για μία ακόμα φορά, την ανάγκη ανύψωσης του ηθικού του έλληνα πυροσβέστη καθότι το Π.Σ. βρέθηκε δυστυχώς στη δίνη των περσινών εξελίξεων μετά τις μεγάλες καταστροφές, ενώ τόνισε την ανάγκη επίλυσης πολλών ζητημάτων, ώστε να αποφύγουμε μελλοντικά οποιοδήποτε κακό προηγούμενο.

Συνεχίζοντας, τόνισε την ανάγκη παρεμβάσεων που βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα οφείλουμε να λάβουμε διότι σε αντίθετη περίπτωση, σε λίγα χρόνια από σήμερα, δεν θα μπορούμε στοιχειωδώς να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις που έχουμε αναλάβει! Αναγνώρισε ότι οι ελλείψεις σε κάθε επίπεδο και ιδίως σε προσωπικό μας, είναι τόσο μεγάλες που κάνουν δύσκολη έως αφόρητη την υπηρεσιακή μας καθημερινότητα! Γι’ αυτό, επιτακτική είναι η ανάγκη επανεξέτασης του νομικού μας πλαισίου και της εξεύρεσης λύσεων ενίσχυσης του πυροσβεστικού μηχανισμού σε προσωπικό την ερχόμενη πενταετία, ως πρώτο και κύριο μέλημά μας.

Ως προς την αναβάθμιση του υπάρχοντος προσωπικού, μας γνωστοποίησε ότι σύντομα θα εκδοθεί Π.Δ. για προκήρυξη Σχολής Αρχιπυροσβεστών, με πιθανή διεξαγωγή τηλεδιδασκαλίας σ’ αυτή όπως και της νέας Σχολής του Ειδικού Τμήματος που ήδη έχει εξαγγελθεί.

Για το θέμα της βελτίωσης των ρυθμίσεων του ν.4662/2020, όπως είναι γνωστό έχει συσταθεί ήδη Επιτροπή Έργου, η οποία θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και σκοπός της είναι να κωδικοποιήσει τις προστάσεις όλων των εμπλεκόμενων και της Ομοσπονδίας μας που έχει ήδη καταθέσει το δικό της πλαίσιο, ώστε να υπάρξει η σχετική εισήγηση των αναγκαίων αλλαγών προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Στη συνέχεια για το θέμα των επερχόμενων μεταθέσεων του προσωπικού, ανέφερε ότι είναι επιβεβλημένο να επιστρέψουν στον τόπο συμφερόντων τους όσοι συνάδελφοι μετατέθηκαν την τελευταία διετία (αεροδρόμια, κάλυψη νησιών), ενώ θα εξαντληθεί κάθε προσπάθεια για την διενέργεια μόνο των αναγκαίων μεταθέσεων για την κάλυψη των κενών. Ως προς την φημολογία περί τροποποίησης της ρύθμισης του ν.4662/2020 για αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 48 στα 50 έτη (παρ.2 του άρθρου 162, διαψεύστηκε κατηγορηματικά.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στη ερχόμενη αντιπυρική περίοδο, τόνισε ότι πρέπει να εκπονηθεί νέο σχέδιο ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο και απολύτως αναγκαίο τόσο οι επιφυλακές του προσωπικού όσο και οι μεγάλες μετακινήσεις ανά τη χώρα, που υποχρεώνουν το προσωπικό να διασχίζει αμέτρητα χιλιόμετρα, με συνεχείς και επικίνδυνες λόγω των συνθηκών αλλαγές και περιορισμένη εν τέλει αποτελεσματικότητα αλλά με σωστές κινήσεις να υπάρξει ορθολογική διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού, έτσι ώστε να περάσουμε σε μια νέα φιλοσοφία αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων. Το νέο αυτό στοίχημα, όπως είπε ο Αρχηγός του Π.Σ. και συμφωνούμε απόλυτα, οφείλουμε να το κερδίσουμε με σωστό προγραμματισμό και με ενίσχυση των ευαίσθητων γεωγραφικά περιοχών, ώστε να υπάρχει γρήγορη και άμεση κινητοποίηση δυνάμεων και όχι όπως γίνεται έως σήμερα με τις συνεχείς, πολύωρες και αναποτελεσματικές μετακινήσεις απόΣτο πλαίσιο αυτό συζητούνται τρόποι αξιοποίησης του προσωπικού με παροχή κινήτρων, όπως η αποζημίωση της πρόσθετης εργασίας (υπερεργασίας) με κάποιον τρόπο, χωρίς ακόμα να έχουν ληφθεί γι’ αυτό οριστικές αποφάσεις.

Γνωστοποιήθηκε σ’ εμάς ότι προγραμματίζεται η ενεργοποίηση της Ομάδας Θησέας μέσω της δυνατότητας έκδοσης υπηρεσιακών διπλωμάτων σε όσους το επιθυμούν και με το πρόσθετο κίνητρο της πληρωμής της πρόσθετης εργασίας, ώστε να αξιοποιηθούν οι 110 μηχανές που διαθέτει για τον σκοπό αυτό το Π.Σ. Για τις νεοσυσταθείσες Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.), υπάρχουν σκέψεις για επιπλέον αξιοποίησής τους στην ενίσχυση Υπηρεσιών, χωρίς ακόμα κάτι δεδομένο. Υπάρχει επίσης και το πολυσυζητημένο ζήτημα της ποινικοποίησης του επιχειρησιακού μας έργου, θέμα που αποτελεί δύσκολη εξίσωση καθώς κάθε φορά καλούμαστε να προσφέρουμε λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις την ώρα της κρίσης υπό την δαμόκλεια σπάθη και το φόβο του λάθους ή της άτυχης συγκυρίας. Το μέγιστης σημασίας αυτό ζήτημα έχει τεθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και φαίνεται να υπάρχει η διάθεση ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας για την επίλυσή του.

Τέλος ο νέος Αρχηγός του Π.Σ. μας ανέφερε ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με την πολιτική ηγεσία αλλά και διάθεση επίλυση των σοβαρών και διαχρονικών ζητημάτων που μας απασχολούν, όπως βεβαίως παρομοίως και με τα θεσμικά συνδικαλιστικά μας όργανα, τα οποία εισακούονται όταν καταθέτουν σοβαρές και ρεαλιστικές προτάσεις – λύσεις στα εργασιακά μας ζητήματα.

Ενημέρωση από τον Αρχηγό του Π.Σ. στο τακτικό Δ.Σ. της ΠΟΕΥΠΣ για τα τρέχοντα εργασιακά μας ζητήματαΕνημέρωση από τον Αρχηγό του Π.Σ. στο τακτικό Δ.Σ. της ΠΟΕΥΠΣ για τα τρέχοντα εργασιακά μας ζητήματα

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της  Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ – ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Πηγη: poeyps