Μία θλιβερή πρωτιά καταγράφεται στην Ηλεία τους πρώτους κιόλας μήνες του 2022. Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 23 αυτόφωρα έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του έτους μέχρι και χθες σε πολίτες, από την πυροσβεστική υπηρεσία, καθώς δεν είχαν λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την χρήση πυρός στην ύπαιθρο με αποτέλεσμα την πρόκληση πυρκαγιάς.

Το τελευταίο διάστημα εξάλλου στην Ηλεία έχουν ξεσπάσει μεγάλες αγροτοδασικές πυρκαγιές ενώ τόσο τον Μάρτιο, όσο και τις πρώτες μέρες του Απριλίου κλήθηκαν να συνδράμουν το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.  Όπως επεσήμανε ο διοικητής Πυροσβεστικών Δυνάμεων Ηλείας- Πύραρχος Γιώργος Κωνσταντακόπουλος ήδη έχουν καταγραφεί πολλές δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές. «Όπως όλοι γνωρίζουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε πολλές πυρκαγιές κυρίως δασικές και αγροτοδασικές, από καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Εφιστούμε την προσοχή όλων των πολιτών προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα της υπ’ αρ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη. Τονίζουμε ότι πριν την καύση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παίρνουν τηλέφωνο την πυροσβεστική να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες και αυτό θα πρέπει να γίνεται το απόγευμα της προηγούμενης. Θα πρέπει παράλληλα να λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα.

Όταν είμαστε κοντά σε δασική έκταση, περί τα 300 μέτρα θα πρέπει να γίνεται άροση με τρακτέρ σε μία ακτίνα 10 μέτρων, ενώ εάν είμαστε πιο μακριά θα πρέπει να γίνεται άροση 3 μέτρων περίπου. Θα πρέπει να έχουμε νερό πλησίον του σημείου που κάνουμε καύση, ενώ παράλληλα οφείλουμε να επιβλέπουμε την φωτιά και να μην την παρατάμε και να φεύγουμε.

Θα πρέπει στο τελείωμα της καύσης ή την επόμενη ημέρα, με το τρακτέρ να αναμοχλεύουμε ότι έχει μείνει και να μην τα αφήνουμε καθώς έχουμε παρατηρήσει ότι την επόμενη ή την μεθεπόμενη μπορεί να έχουμε επέκταση της πυρκαγιάς.

Ήδη πραγματοποιούνται έλεγχοι από υπαλλήλους της υπηρεσίας και όπου δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα επιβάλλονται πρόστιμα. Αλλά δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στο πρόστιμο. Θα πρέπει να καταλάβει ο καθένας την ευθύνη που έχει ως πολίτης και ως επαγγελματίας καλλιεργητής.

Στην χώρα μας το 95% των πυρκαγιών προκαλούνται από τον άνθρωπο. Επίσης θα θέλω να προσθέσω ότι έχουμε μία αρνητική πρωτιά Πανελλαδικά και θα πρέπει να βρούμε τρόπο να συμμορφωθούμε. Φέτος έχουν επιβληθεί 23 διοικητικά πρόστιμα και αντίστοιχα αυτόφωρα.

Επαναλαμβανόμενη αμέλεια παύει να είναι αμέλεια.

Είναι μία πρωτιά αρνητική, σε μία περιοχή που έχει θρηνήσει θύματα. Θα πρέπει λοιπόν οι πολίτες να είναι περισσότερο προσεκτικοί».

protinews.com.gr