Βασίλης Φερτάκης: Ελλείψεις και φέτος εν όψει αντιπυρικής περιόδου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Πέρυσι τον Μάιο η εφημερίδα «Πολιτεία» έγινε μάντης κακών αποκαλύπτοντας την «γύμνια» των πυροσβεστικών δυνάμεων της Πάτρας. Επισημαίνοντας στο πρωτοσέλιδο μας, τότε, ότι:
«Το φιλότιμο των πυροσβεστών από μόνο του δεν φτάνει».

Το καλοκαίρι που ακολούθησε, η πύρινη κόλαση χτύπησε την πόρτα της χώρας και της ίδιας της Πάτρας όταν οι φλόγες έφθασαν στις παρυφές της πόλης. Φέτος, και όσο ακόμα είναι νωρίς, επιχειρήσαμε το ίδιο ρεπορτάζ για να καταγραφεί η κατάσταση των Πυροσβεστικών Δυνάμεων της πόλης και της περιοχής ευρύτερα.

Δυστυχώς, διαπιστώνεται ότι… ισχύουν τα ίδια και χειρότερα! Και ότι το περυσινό πάθημα, δεν έγινε μάθημα…

Β. ΦΕΡΤΑΚΗΣ: «Θα υπερισχύσει και φέτος το φιλότιμο, η υπερπροσπάθεια, με ατελείωτες ώρες απλήρωτης υπερεργασίας, και ο υψηλός επαγγελματισμός των Πυροσβεστών…»

Ο Βασίλης Φερτάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, παρουσιάζει την συνολική εικόνα.

Μάλιστα μιλήσαμε μαζί του εν μέσω μιας ακόμα περιοδείας του στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της επικράτειας της ένωσης του όπου κατέγραφε… προβλήματα, ελλείψεις κι ανάγκες συναδέλφων του, άρα είχε άποψη επίκαιρη και από “πρώτο χέρι” .

Η αποτύπωση των προβλημάτων από πλευράς του, δυστυχώς δεν αφήνει περιθώριο να επαναπαυτεί κανείς. Πολύ περισσότερο το ίδιο το κράτος. Έτσι, ο κ. Φερτάκης επανέλαβε και φέτος τη δήλωση του:

«Θα υπερισχύσει και φέτος το φιλότιμο, η υπερπροσπάθεια με ατελείωτες ώρες απλήρωτης υπερεργασίας και ο υψηλός επαγγελματισμός των Πυροσβεστών»!

ΔΕΙΤΕ 6 ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ:

1. ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ !

Το κορυφαίο που πρέπει να τονιστεί, είναι ότι η Πυροσβεστική δύναμη της περιοχής είναι μικρότερη σε ανθρώπινο δυναμικό, ακόμα και από πέρυσι. Λόγω συνταξιοδοτήσεων που δεν αναπληρώθηκαν, αφού, πολύ απλά, (άκουσον άκουσον), ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ στο απαρχαιωμένο οργανόγραμμα της υπηρεσίας. Που είναι ίδιο κι απαράλλαχτο με εκείνο που υπήρχε προ του 1998, όταν η Δασοπυρόσβεση πέρασε στις αρμοδιότητες της Πυροσβεστικής.

2. ΠΟΣΟΥΣ ΜΑΧΙΜΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΕΧΕΙ Η ΠΑΤΡΑ:

Μιλώντας με ακριβή νούμερα και αριθμούς, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πατρών διαθέτει μόνιμη δύναμη μάχιμων ανδρών «πρώτης γραμμής»: 307 άτομα!

Πλην δηλαδή των ανώτερων αξιωματικών και όλων εκείνων που εξ αντικειμένου πρέπει: είτε να μένουν στα μετόπισθεν, είτε να αναλαμβάνουν ρόλο επιτελικό και άρα δεν μπορούν να μπουν ενεργά στη «μάχη» της πυρόσβεσης.

Ιδού όμως το πιο εξωφρενικό όλων:

Παρότι μόλις 307 Πυροσβέστες καλούνται να περιφρουρήσουν όλη την έκταση του Δήμου Πατρέων (να τονίσουμε ότι αναφερόμαστε στον διευρυμένο Δήμο, δηλαδή από τα Καμίνια ως τον Ψαθόπυργο και από τη θάλασσα ως το άνω Σούλι) εν τούτοις βάσει του οργανογράμματος περίπου 6 άνδρες κρίνονται ως «ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ» και χαρακτηρίζονται ως «ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ»!

Όλα αυτά, φυσικά, διότι το οργανόγραμμα προ του ’98:

  1. Δεν συμπεριελάμβανε τις πρόσθετες ανάγκες μαζί και με την Δασοπυρόσβεση και
  2. Δε θα μπορούσε να έχει προβλέψει τις επιπλέον ανάγκες που προέκυψαν σ’ αυτά τα 24 χρόνια που ακολούθησαν!

* Παρεμπιπτόντως, αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Αιτωλοακαρνανία, όπου μάλιστα οι χαρακτηριζόμενοι ως «ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ» αριθμούν σε 23 Πυροσβέστες!

3.  ΠΟΣΟΙ ΛΕΙΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Υ. ΠΑΤΡΩΝ:

Όσο τώρα για το «πόσοι Πυροσβέστες λείπουν από την Πάτρα, ώστε να λειτουργούν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες χωρίς σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό», ο κ. Φερτάκης ήταν σαφής και ξεκάθαρος: «Τουλάχιστον επιπλέον 150 άτομα».

4. «ΣΤΑΓΟΝΑ» ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ ΟΙ ΜΟΛΙΣ… 48 «ΔΑΣΟΚΟΜΑΝΤΟ»!

Υπήρξε βέβαια και η προκήρυξη για προσλήψεις «Δασοκομάντο» 7ετούς θητείας στην νεοσύστατη Υπηρεσία «Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων» (Ε.Μ.Ο.Δ.Ε.).

Έγιναν 500 προσλήψεις στην Ε.Μ.Ο.Δ.Ε. για όλη την Ελλάδα και στην Αχαΐα θα μετατεθούν μόλις… 48 «Δασοκομάντο».

Θα «στρατοπεδεύσουν» στην περιοχή της Κ. Αχαΐας και θα πρέπει να μετακινηθεί προς τα εκεί μόνιμο προσωπικό από την Πάτρα,  για να συνδράμει τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Άρα, αντί τελικά να ενισχυθεί η δύναμη της πόλης, θα αποδυναμωθεί!

5. ΣΤΟΛΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ… “ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ”

Ο στόλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών πρόσφατα ανανεώθηκε με: 28 νέα οχήματα. Ωστόσο υπάρχει πρόβλημα ως προς την χρησιμότητα. Ο κ. Φερτάκης εξηγεί:

«Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει στοχευμένος στόλος Πυροσβεστικών οχημάτων». Τι ακριβώς εννοεί; Ότι τα νέα 28 πυροσβεστικά είναι απλές υδροφόρες που ναι μεν είναι αναγκαίες, όμως δεν προσφέρονται για την προσέγγιση της πυρκαγιάς σε δύσβατες δασικές περιοχές. «Υπάρχουν οχήματα που μπορούν να το κάνουν αυτό αλλά δεν τα έχουμε», επισημαίνει.

6. Η ΠΑΤΡΑ ΕΧΕΙ… ΕΝΑΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ, ΟΧΙ ΤΡΕΙΣ!

Επίσης, για άλλη μία φορά ο επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών στη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά επαναδιατύπωσε το πάγιο αίτημα (για το οποίο υπ’ όψιν έχουν καταγραφεί πολλές δηλώσεις – δεσμεύσεις πολιτικών εκπροσώπων) της αύξησης «στην… πράξη» των Πυροσβεστικών Σταθμών της Πάτρας.

Στη θεωρία, η πόλη διαθέτει 3 Π.Σ.. Αλλά στην πράξη, μόνο έναν, στην οδό Ναυαρίνου, συν την ΕΜΑΚ στην ΒΙ.ΠΕ.. Οι άλλοι δύο (πλ. Πυροσβεστείου και ο σταθμός του πυροσβεστικού πλοιαρίου, στο παλιό λιμάνι) δεν θεωρούνται “ετοιμοπόλεμοι”.

«Αλλά όπως ήδη γνωρίζετε, όλη η δύναμη της περιοχής είναι συγκεντρωμένη μόνο στην Ναυαρίνου. Και πρέπει επειγόντως η Πάτρα να ενισχύσει τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ στην ΒΙ.ΠΕ. και οπωσδήποτε να υπάρξει επαρκή αυτονομία σ’ άλλον έναν Π.Σ. εντός πόλης. Κάτι που για να γίνει, προϋποθέτει προσλήψεις μόνιμων Πυροσβεστών, που είναι και το υπέρτατο αίτημα μας», δηλώνει ο κ. Φερτάκης.

politeianews.gr