Ενημέρωση για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στο Στρέφι Ηλείας.

Το καλοκαίρι του 2021, ένα μεγάλο μέρος του φυσικού πλούτου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, καταστράφηκε από την πύρινη λαίλαπα. Οι περσινές πυρκαγιές,  μας έδειξαν για άλλη μια φορά ότι η  καταστολή από μόνη της δεν αρκεί. Η γνώση και η ενημέρωση, η επικοινωνία και η πρόληψη στην πράξη είναι ο μονόδρομος, που θα μας οδηγήσει συνειδητά και υπεύθυνα στην αποτελεσματική διαχείριση των πυρκαγιών, στην προστασία των δασών και των περιουσιών μας.

Με αυτό το σκεπτικό,   στην Κοινότητα Στρεφίου, την περασμένη Πέμπτη (14/04/2022) έγινε μια προσπάθεια ενημέρωσης, επικοινωνίας, επαγρύπνησης και ευαισθητοποίησης  των πολιτών στο πρόβλημα της πρόληψης και της αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Ο Διοικητής  του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ηλίας Δουζένης και ο κ. Θεόδωρος Κονδύλης Ειδικός στην  Διαχείριση Φυσικών καταστροφών και Κρίσεων,  με απλό και κατανοητό τρόπο, επικοινώνησαν την σημασία   της πρόληψης, στο πρόβλημα των πυρκαγιών που αντιμετωπίζει η  κοινωνία μας, παρουσιάζοντας επιστημονικά δεδομένα και αναλύσεις του φαινομένου των δασικών πυρκαγιών, αναλύοντας την υφιστάμενη νομοθεσία βάσει Πυροσβεστικών διατάξεων και του Ποινικού Κώδικα και προσδιορίζοντας τις κατευθύνσεις για την ευρύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία οι οποίες έχουν πρωταρχικό ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος για την αντιπυρική προστασία, ο Δήμος  Αρχαίας Ολυμπίας (που  πέρσι βρέθηκε στην δυσάρεστη θέση να μετρά  τεράστιες καταστροφές) η τοπική Κοινότητα  Στρεφίου, δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην συνειδητοποίηση και την επικοινωνία στους πολίτες του ρόλου του ανθρώπινου παράγοντα στην αντιμετώπιση του κινδύνου από τις δασικές πυρκαγιές.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση, αποτελεί μέρος της προσπάθειας που καταβάλλουν από κοινού, η Πυροσβεστική (κλιμάκιο Αρχαίας Ολυμπίας) και η Πολιτική  προστασία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, για την ενημέρωση των πολιτών.

«Οφείλουμε, τόσο ως απλοί πολίτες σε επίπεδο ατομικής ευθύνης και ευαισθησίας,  όσο και ως οργανωμένη πλέον κοινωνία σε επίπεδο συλλογικής υπευθυνότητας και εγρήγορσης, να αντιληφθούμε, να ενεργοποιηθούμε και να  δημιουργήσουμε οργανωμένα και απόλυτα τις συνθήκες εκείνες, που θα ελαχιστοποιήσουν αποτελεσματικά τις απώλειες, στα δάση και τον φυσικό πλούτο, και θα εκμηδενίσουν τον κίνδυνο για τη ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας», είπε η Πρόεδρος του Στρεφίου κ. Αθανασία Κούρβα.

Ενημέρωση για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στο Στρέφι Ηλείας

ilialive.gr