Ζάκυνθος: Ξεκινάει από 1η Μαΐου η αντιπυρική περίοδος.Κακούργημα η πρόκληση πυρκαγιάς.

“Βόμβα” οι ανεξέλεγκτες χωματερές
H Αντιπυρική περίοδος τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Οκτωβρίου. Ήδη η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου είναι σε ετοιμότητα για τη φετινή χρονιά, ενώ όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, σύλλογοι, φορείς και εθελοντές παλεύουν ώστε όλα φέτος να κυλήσουν ομαλά.

Η Προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου Μαρία Μουζάκη αναφέρθηκε στη δύσκολη περίοδο που έρχεται και ζήτησε από τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τη νομοθεσία.«Η συγκεκριμένη περίοδος είναι η πιο δύσκολη για εμάς τόσο για την υπηρεσία τη δική μας όσο και για την Πυροσβεστική Υπηρεσία και όσους εμπλέκονται στις δράσεις αντιμετώπισης κατά των πυρκαγιών.

Έχει θεσμοθετηθεί με πυροσβεστική διάταξη η απαγόρευση καύσης ξύλων, ξερών χόρτων κλπ καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».

Η κ. Μουζάκη εξήγησε ότι είναι συχνό φαινόμενο η πυρκαγιά από αμέλεια και ζήτησε από όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς οι ποινές φέτος είναι ακόμα πιο βαριές σε σχέση με άλλες χρονιές.«Επειδή διανύουμε δύσκολες περιόδους και με την κλιματική αλλαγή που είναι ήδη μέσα στη ζωή μας, πλέον δεν θα υπάρξει ανοχή από την πυροσβεστική υπηρεσία και τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας σε περίπτωση που κάποιοι προβούν σε τέτοιες πράξεις αλλά και όταν υπάρξει πυρκαγιά από αμέλεια.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών είναι καταγεγραμμένο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών στη χώρα μας έχουν προκληθεί από αμέλεια. Πλέον πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η πρόκληση πυρκαγιάς θεωρείται κακούργημα. Υπάρχουν βαριές ποινές με τον καινούργιο ποινικό κώδικα στα θέματα εμπρησμού είτε από αμέλεια, είτε από εμπρησμό, οπότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Η κ. Μουζάκη σημείωσε μάλιστα ότι μέχρι και τις 30 Απριλίου οι ιδιοκτήτες πρέπει να καθαρίζουν ειδικά σε αγροτικές περιοχές καθώς υπάρχει κίνδυνος αν ξεσπάσει πυρκαγιά να επεκταθεί με ταχύτατους ρυθμούς και να εξαπλωθεί και να κάψει κατοικίες από ελλιπείς καθαρισμούς. Επίσης σημείωσε ότι πρέπει όλοι οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτητών σύμφωνα με τον νόμο 4555 του 2018 (Κλεισθένης) να φροντίζουν για την πυρασφάλεια του χωριού τους.

Η Προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου ζήτησε από όλο τον κόσμο να βοηθήσει ώστε να σταματήσει και το φαινόμενο των ανεξέλεγκτων χωματερών που παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα.
«Να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να σταματήσει το φαινόμενο της δημιουργίας χωματερών στο νησί. Ήδη από ελέγχους που έχουν γίνει, έχουν εντοπιστεί και φέτος σε πολλά σημεία της ορεινής και όχι μόνο Ζακύνθου πολλές χωματερές που είναι εστίες όχι μόνο για πρόκληση πυρκαγιάς αλλά και εστίας μικροβίων, περιβαλλοντολογικής καταστροφής και υγειονομικών επιπτώσεων».

Άμεση η ανάγκη καθαρισμών δασικών εκτάσεων που επλήγησαν από τον «Ιανό»
Ένα πρόβλημα που διαπιστώθηκε κατά την πρόσφατη πυρκαγιά στον Κοιλιωμένο ήταν ότι αρκετοί πεσμένοι κορμοί δέντρων προκάλεσαν μεγαλύτερες δυσκολίες στην πυροσβεστική. Η κ. Μουζάκη αποτύπωσε την κατάσταση, ενώ ζήτησε και από τους ιδιώτες να καθαρίζουν τις δικές τους εκτάσεις.
«Είναι γεγονός ότι μετά τον Ιανό που χτύπησε πρόπερσι το νησί μας ακόμα σχεδόν όλη η ορεινή Ζάκυνθος είναι σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, με πεσμένα δέντρα, και πεσμένους κορμούς και κλαδιά.

Όλα έχουν μείνει ακαθάριστα και αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι δεν είναι δυνατόν να τα βάζουμε με την πολιτεία. Οι περισσότερες δασικές εκτάσεις είναι ιδιωτικές, οπότε και αυτό έχει σαν επακόλουθο να μην μπορεί η πολιτεία να παρεμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις.

Για αυτό πρέπει οι ίδιοι να καθαρίζουμε τις περιοχές στη δικαιοδοσία μας. Ήδη για την περιοχή της Μπόχαλης που είναι δασική δημόσια περιοχή η Αντιπεριφερειάρχης είχε επαφή με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και κατάφερε να ενταχθούμε για τον καθαρισμό των πρανών και της περιοχής στο πρόγραμμα Anti Nero».
Η Προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου αναφέρθηκε στα συντονιστικά που πραγματοποιήθηκαν και αυτά που θα γίνουν για να είναι έτοιμο το νησί ενόψει της Αντιπυρικής Περιόδου.
«Ήδη κάναμε το πρώτο συντονιστικό. Φέτος για πρώτη φορά με εντολή του Υπουργείου

Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης υποχρεούμαστε να κάνουμε τρία συντονιστικά τόσο εμείς όσο και ο Δήμος. Πραγματοποιήθηκε το πρώτο συντονιστικό , όπου καταγράφηκαν τα προβλήματα.

Το δεύτερο θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου μες σκοπό να δούμε σε τι στάδιο βρίσκονται οι εργασίες για τους καθαρισμούς και τις ενέργειες για την αντιπυρική και το τρίτο στα τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου που θα γίνει για την αξιολόγηση των προηγούμενων ενεργειών και τον καθορισμό των περιοχών που θα μπουν φέτος στην απόφαση Αντιπεριφερειάρχη για την απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικούς δρόμους και περιοχές».

Τέλος η κ. Μουζάκη σημείωσε ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα οι εθελοντικές οργανώσεις Λιθακιάς, Κεριού και Αγαλά όπως και η Αερολέσχη, ενώ θα περάσουν από Σχολή Πολιτικής Προστασίας, όπως θα γίνει εκπαίδευση και από την Πυροσβεστική άμεσα. Μάλιστα φέτος εντάσσονται στα Μητρώα της Πολιτικής Προστασίας και οι Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού παράρτημα Ζακύνθου που τέθηκαν στη διάθεση της Πολ. Προστασίας για ότι χρειαστεί.

Ζάκυνθος: Ξεκινάει από 1η Μαΐου η αντιπυρική περίοδος - Κακούργημα η πρόκληση πυρκαγιάς

Πηγη: imerazante.gr