«Διεθνής Ημέρα Πυροσβεστών» έχει καθιερωθεί η 4η Μαΐου στη μνήμη 5 εθελοντών πυροσβεστών της Εθελοντικής Π.Υ. Geelong West οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε δασική πυρκαγιά στο Linton- περιφέρεια της Βικτώριας- στην Αυστραλία στις 2 Δεκεμβρίου 1998.

Στις 4 Ιανουαρίου 1999 η Πυραγός JJ Edmondson απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα σε συναδέλφους και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο με την πρότασή της, «να καθιερωθεί διεθνής ημέρα/αργία αφιερωμένη στον Πυροσβέστη που καθημερινά ρισκάρει την ζωή του για το συνάνθρωπο και σε μνήμη όλων των πυροσβεστών που έχουν χάσει την ζωή τους στο καθήκον.

Η πρόταση της, είχε μεγάλη απήχηση και έγινε αποδεκτή από ένα σημαντικό ποσοστό Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ανά τον κόσμο και αποφασίστηκε να εορτάζεται την 4η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία εορτάζεται από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ο Άγιος Φλωριανός ο οποίος διετέλεσε «διοικητής» πυροσβεστικής μονάδας του ρωμαϊκού στρατού και μαρτύρησε για την πιστή του στον χριστιανισμό το 304 μ.Χ.

Εις μνήμη των πεσόντων πυροσβεστών το μεσημέρι της πρώτη Κυριακής του Μαΐου (12.00μμ) κάθε χρόνο οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ηχούν τη σειρήνα των σταθμών για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια τηρείται ενός λεπτού σιγή.

Οι Έλληνες πυροσβέστες έχουν ως Προστάτες τους Τρεις Παίδες Εν Καμίνω (Αζαρία, Ανανία και Μισαήλ), η μνήμη των οποίων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Δεκεμβρίου.

«Διεθνής Ημέρα Πυροσβεστών» η 4η Μαΐου

Πηγή: grtimes.gr