Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται από την παρουσία όλο και περισσότερων ηλεκτρικών οχημάτων στους δρόμους, δημιουργεί την ανάγκη εξειδικευμένης εκπαίδευσης των πυροσβεστών ώστε να είναι έτοιμοι τη δύσκολη στιγμή.

H Volvo έχει καταφέρει μέσα από πορεία της να τοποθετηθεί στην κορυφή στον τομέα της ασφάλειας και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Σε αυτό το πλαίσιο οι Σουηδοί, μέσω της Volvo USA, προθυμοποιήθηκαν να παραδώσουν δωρεάν ένα ολοκαίνουργιο XC40 Recharge στο Πυροσβεστικό Τμήμα της Βοστώνης, όχι για να το χρησιμοποιήσουν στις μετακινήσεις τους αλλά για να το κάνουν… κομματάκια!

Το πυροσβεστικό σώμα της αμερικανικής πολιτείας έψαχνε έναν τρόπο για να εκπαιδεύσει τα μέλη του στον απεγκλωβισμό επιβατών μέσα από φλεγόμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ώστε να εμφανιστούν έτοιμοι όταν το απαιτήσουν οι συνθήκες.

Ενώ οι διαδικασίες διάσωσης των επιβατών ενός οχήματος με ΜΕΚ είναι γνωστές και έχουν δοκιμαστεί εδώ και δεκαετίες, στην περίπτωση των BEVs το τοπίο είναι εντελώς νέο και οι διασώστες πρέπει να είναι έτοιμοι για να αντιδράσουν αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τους πυροσβέστες οι φωτιές που εμφανίζονται στα ηλεκτρικά οχήματα είναι πολύ πιο επικίνδυνες λόγω της παρουσίας του συστήματος μπαταριών που τροφοδοτεί αδιάκοπα τη φωτιά και δεν επιτρέπει την εύκολη κατάσβεσή της.

Από την άλλη, η Volvo τονίζει πως οι διασώστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν προσεγγίζουν ένα φλεγόμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο αφού τυχόν διαρροές των υγρών της μπαταρίας μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις.

Συμπληρωματικά, η Volvo τονίζει πως για αυτό τον λόγο στην περίπτωση του XC40 Recharge έχει προστεθεί ένα προστατευτικό πλαίσιο γύρω από την μπαταρία που αποτρέπει την διαρροή, ενώ χρησιμοποιεί περίβλημα έντονου χρώματος στα καλώδια υψηλής τάσης ώστε να μπορούν να τα αναγνωρίζουν εύκολα οι διασώστες.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Volvo προχωρά στη δωρεά ενός ηλεκτρικού οχήματος για εκπαιδευτικούς λόγους, αφού αναλόγως είχε πράξει και το 2021 για το Πυροσβεστικό Σώμα της Νέας Υόρκης.

caranddriver.gr