Δέσποινα Πετρίδου Πυροσβέστης- «Το επάγγελμα του Πυροσβέστη είναι εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο.

«Το επάγγελμα του Πυροσβέστη είναι εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο.

Χαρακτηρίζεται τόσο από άτακτες ημέρες και ώρες εργασίας (λόγω επιφυλακών), όσο και από τη φύση των συμβάντων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά. Προκαλεί εντύπωση στους πολίτες όταν βλέπουν γυναίκες να τα καταφέρνουν εξίσου καλά σε ένα τόσο δύσκολο επάγγελμα

Θα προέτρεπα ανεπιφύλακτα ένα κορίτσι να ακολουθήσει το επάγγελμά μου και να ζήσει  εκ των έσω την εμπειρία του να ανήκεις στις τάξεις του Πυροσβεστικού  Σώματος. Είναι ένα επάγγελμα άκρως δημιουργικό, με τεράστια κοινωνική προσφορά, η οποία τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, επιστρέφει σε εμάς ως ηθική επιβράβευση από όλους εκείνους που βοηθάμε και προστατεύουμε.

Πολλές φορές ακούμε τον όρο «ανδροκρατούμενο» επάγγελμα αλλά αυτό πλέον είναι μία παρωχημένη αντίληψη, αφού το Πυροσβεστικό Σώμα δεν αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως υποστηρικτές μονάδες αλλά ώς κύριες και βασικές μονάδες.  Έχω αντιμετωπίσει διακρίσεις κατα την εκτέλεση του καθήκοντός μου, όπως έχω αντιμετωπίσει και απαξία. Τα φαινόμενα αυτά βέβαια είναι ελάχιστα και μειωμένα στην πάροδο των χρόνων και αυτό οφείλεται,  κατα ένα μεγάλο ποσοστό, στην τιτάνια προσπάθεια της Διοίκησης να εφαρμόσει ίσα δικαιώματα στο εργασιακό μας περιβάλλον.

Μετρώντας δεκαοκτώ πλέον χρόνια στο Πυροσβεστικό Σώμα μπορώ να εκφράσω ανεπιφύλακτα ότι η πλειονότητα των συναδέλφων με τους οποίους έχω την τιμή και τη χαρά να συνεργάζομαι, με αντιμετωπίζει ισότιμα.. Βέβαια, στη σύγχρονη κοινωνία σε κάθε επάγγελμα οι γυναίκες χρειάζεται να υπερβούν τον εαυτό τους αφού συνδυάζουν ταυτόχρονα την επαγγελματική τους ιδιότητα με το μητρικό ρόλο.

Αυτό το έχει ενστερνιστεί η κοινωνία και δέχεται ευκολότερα τη γυναίκα σε επαγγέλματα που τείνουν να επιτελούν άνδρες».

Δέσποινα Πετρίδου Πυροσβέστης - Το επάγγελμα του Πυροσβέστη είναι εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο

Πηγη: rodiaki.gr