Δώδεκα μήνες συμπληρώνονται σήμερα από τη χειρότερη δασική πυρκαγιά της τελευταίας 10ετίας. Από το βράδυ εκείνο, που ο δεύτερος μεγαλύτερος πνεύμονας της Αττικής παραδόθηκε στις φλόγες, με τις πληγές να παραμένουν μέχρι σήμερα ανοιχτές.

Το ημερολόγιο έδειχνε 19 Μαΐου 2021 και το ρολόι 21:45. Σε έναν ελαιώνα στον Σχίνο Κορινθίας άρχισαν ξαφνικά να πετάγονται φλόγες.

Η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και άρχισε να απειλεί ό,τι βρισκόταν μπροστά της. «Οι πυροφύλακες έχουν κοπεί και αντιπυρικές ζώνες δεν υπάρχουν», λένε οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι σαν σήμερα, έναν χρόνο πριν, έζησαν τον πύρινο εφιάλτη.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών η μάχη ήταν άνιση.

Η πυρκαγιά κινήθηκε ανατολικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα πέρασε στα Μέγαρα. Ο χρόνος για τον «θάνατο» του τελευταίου πνεύμονα της Αττικής ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα.

Μια ολόκληρη πόλη βρέθηκε ξαφνικά στο πόδι, με τους κατοίκους να παλεύουν μέσα στη νύχτα με τα στοιχεία της φύσης.

Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν ήταν δραματικές…

Οι περιοχές Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Πευκογυάλι εκκενώθηκαν προληπτικά, όπως και οι δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη Μακρινού και της Αγίας Παρασκευής ενώ το επόμενο πρωί μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν για απομάκρυνση και όσοι βρίσκονταν στο Χάνι Δερβένι, τον Άνω και Κάτω Πευκενέα, τον Ντουράκο και νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου.

«Η φωτιά ξεκίνησε από καύση υπολειμμάτων και κλαδιών σε ελαιώνα, στην περίμετρο του χωριού Σχίνος, με ανέμους έντασης 7-8 μποφόρ. Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 265 πυροσβέστες, 10 τμήματα πεζοπόρου και υδροφόρες του Δήμου. Επί τόπου βρίσκεται το κινητό κέντρο επιχειρήσεων Όλυμπος. Με το πρώτο φως της ημέρας όλα τα εναέρια μέσα που υπήρχαν στη διάθεσή μας, εντάχθηκαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης. Μέχρι τώρα έχουν καεί περίπου 20.000 στρέμματα δάσους», ανέφερε στην έκτακτη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Ένας χρόνος από την μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη