Στυλιανίδης: Οι εθελοντές πυροσβέστες θα πρέπει να λειτουργούν οργανωμένα και σύννομα.

Να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, που θα επιτρέψουν στο εθελοντή πυροσβέστη να λειτουργήσει νόμιμα και να συμβάλει στο δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την κατάσβεση των πυρκαγιών, ζήτησαν οι εκπρόσωποι της Τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού και οι εκπρόσωποι των εθελοντικών κλιμακίων από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη.

 

Ο κ. Στυλιανίδης βρέθηκε την Παρασκευή στο νησί μαζί με τον γραμματέας του Υπουργείου, αντιστράτηγο ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου, τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Αλέξιος Ράπανο συνοδευόμενοι από τον βουλευτή Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη.

Ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν ο Δήμος Δυτικής Σάμου, όπου και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τον Δήμαρχο Αλ. Λυμπέρη να δηλώνει στον υπουργό, ότι εκπροσωπεί όλους τους εθελοντές, και να του ζητά την άμεση πιστοποίηση των εθελοντών του νησιού ώστε να βρίσκονται δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα, όταν τους ζητηθεί.

Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης, αναφέρθηκε στο ζήτημα, που έχει προκύψει με το αίτημα της πιστοποίησης μελών εθελοντικών ομάδων της Σάμου στο μητρώο της Γ.Γ.Π.Π, λέγοντας ότι υπάρχει μια μεταβατική περίοδος, κατά την οποία δεν γίνεται το υπουργείο να αρνηθεί την προσφορά του εθελοντή, αλλά ούτε και να μη λειτουργήσει οργανωμένα και σύννομα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, αντιστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου, είπε ότι για την φετινή αντιπυρική περίοδο οι δήμαρχοι της Σάμου θα συνεχίσουν να ενεργοποιούν τα εθελοντικά κλιμάκια σε περιπτώσεις περιστατικών πυρκαγιάς, σε άμεση συνεργασία με την Π.Υ και ταυτόχρονα οι εθελοντές θα εκπαιδεύονται από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Σάμου, μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις από την γενική γραμματεία με σκοπό να ξεκινήσουν οι έγγραφες στο μητρώο της Γ.Γ.Π.Π , δίνοντας χρονικό ορίζοντα δύο με τρεις μήνες ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Στυλιανίδης: Οι εθελοντές πυροσβέστες θα πρέπει να λειτουργούν οργανωμένα και σύννομαΟ δήμαρχος Ανατολικής Σάμου εξήρε το έργο των πυροσβεστών και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και τόνισε, ότι λόγω της νησιωτικότητας τον πρώτο λόγο σε περίπτωση φωτιάς έχουν οι δήμαρχοι θέλοντας να κάνει σαφές, ότι θα πρέπει οι δήμοι να έχουν εξασφαλίσει όλα εκείνα τα εχέγγυα, που θα τους επιτρέπουν να ενεργοποιούν τους εθελοντές, χωρίς να διακινδυνεύουν να είναι υπόλογοι σε περίπτωση ατυχήματος. Στυλιανίδης: Οι εθελοντές πυροσβέστες θα πρέπει να λειτουργούν οργανωμένα και σύννομαΤέλος ο Βουλευτής Σάμου, κ. Στεφανάδης σε παρέμβαση του για το θέμα ανέφερε, ότι είναι απαράδεκτο να θέλει ο εθελοντής να προσφέρει και να μην μπορεί εξαιτίας κάποιων διαδικασιών, ζητώντας από τον υπουργό να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

Επόμενος σταθμός του υπουργού ήταν ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους εθελοντικών κλιμακίων της Ανατολικής πλευράς του νησιού, οι οποίοι του απεύθυναν το αίτημα να ανοίξει ξανά το μητρώο, αλλά και να μπορούν το φετινό καλοκαίρι να συνδράμουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και να κάνουν τις περιπολίες, που χρειάζονται ώστε να υπάρχει η μέριμνα της πρόληψης των πυρκαγιών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με όλες τις πλευρές να είναι ικανοποιημένες χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί μια σαφή λύση στο πρόβλημα, το οποίο απαιτεί την πιστοποίηση όλων των εθελοντών, που θα καλούνται να επιχειρήσουν σε οποιαδήποτε φωτιά.

Πηγή: ertnews.gr