Μεγάλη άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης επισκεπτών διεξήχθη την Πέμπτη στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργου Διδασκάλου, και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιώργου Καραγιάννη.

Οπως ενημερώνει ανακοίνωση του υπουργείου, στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή της άσκησης μετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, όπως στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Διεύθυνσης Δασών Αργολίδας, του ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Η άσκηση, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, εντάσσεται στο πλαίσιο κοινής πρωτοβουλίας των υπουργείων Πολιτισμού, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, για την αντιπυρική θωράκιση 11 εμβληματικών αρχαιολογικών χώρων (Δελφών, Μυκηνών, Επιδαύρου, Μυστρά, Αρχαίας Ολυμπίας, Επικούρειου Απόλλωνα, Αρχαίας Μεσσήνης, Αφαίας Αίγινας, Ηραίου Σάμου, βυζαντινού κάστρου Πλαταμώνα και Σπαθών Ολύμπου).

Οι σχετικές δράσεις περιλαμβάνουν καθαρισμούς εντός και πέριξ των χώρων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους αντίστοιχους δήμους, καθώς και ασκήσεις ετοιμότητας για οργανωμένη απομάκρυνση επισκεπτών. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες ασκήσεις έχουν ήδη διεξαχθεί στην Αφαία Αίγινας και στην Αρχαία Ολυμπία.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε άσκηση επί χάρτου για οργανωμένη απομάκρυνση πολίτων εξαιτίας δασικής πυρκαγιάς, με την κωδική ονομασία «ΑΙΑΣ», στον οικισμό Θεολόγου της κοινότητας Μαλεσίνας, στον Δήμο Λοκρών. Στην άσκηση μετείχαν στελέχη της Δ/νσης Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΠΣ, ΕΛ.ΑΣ., ΕΚΑΒ, ΛΣ).

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά άσκηση με θέμα την οργανωμένη απομάκρυνση πολίτων εξαιτίας δασικής πυρκαγιάς που διοργανώνεται φέτος το καλοκαίρι.

Είχαν προηγηθεί ασκήσεις στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και στο Πευκάλι Κορινθίας.

Πηγή: Protagon.gr