Εκπρόσωπος των εποχικών πυροσβεστών:«Δε δικαιούμαστε νοσηλεία- Αγοράζουμε μόνοι μας τον εξοπλισμό»

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου η αντιπυρική περίοδος φέτος έχει ξεκινήσει με μεγάλα κενά σε οργανικές θέσεις στο ΠΣ που αγγίζουν τα 4.000, γι’ αυτό όπως και στην Εύβοια πέρσι και στη Βαρυμπόμπη, έτσι και εφέτος οι πολίτες διαμαρτύρονται, γιατί όντως βλέπουν περισσότερους αστυνομικούς από τους πυροσβέστες.

Με αιχμή του δόρατος τα πεζοπόρα τμήματα αλλά και τα πληρώματα των περιπολικών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός και μαζί με πυροσβέστες και εθελοντές επιχειρούν επί ώρες προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Ο λόγος για τους εποχικούς πυροσβέστες οι οποίοι σε κάθε πυρκαγιά όπως και του Σαββάτου στην Άνω Γλυφάδα, το Πανόραμα της Βούλας και τη Βάρη μπαίνουν στη μάχη με τις φλόγες προκειμένου να εκτελέσουν το καθήκον τους.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σαν κλάδος πολλά και τα ερωτήματα που προκύπτουν ακόμη περισσότερα.

Στην τελευταία πυρκαγιά του Σαββάτου, όπου οι καταστροφές ήταν μεγάλες, τα σοσιαλ πήραν «φωτιά» με τους χρήστες να θέτουν ερωτήματα όπως «υπάρχει τελικά στρατηγικός σχεδιασμός για την φετινή αντιπυρική περίοδο;» «Γιατί βλέπουμε περισσότερους αστυνομικούς στις φωτιές παρά πυροσβέστες;» .

Αποκορύφωμα στάθηκε ο τραυματισμός ενός εποχικού πυροσβέστη ο οποίος μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο 251 ΓΝ Αεροπορίας και όπως έκανε γνωστό ο πατέρας του, αφού τον περιέθαλψαν στα εξωτερικά ιατρεία του είπαν ότι δεν δικαιούται νοσηλεία σε στρατιωτικό νοσοκομείο επειδή είναι εποχικός.

Το skai.gr αναζητώντας απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα συνομίλησε με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του πανελλήνιου σωματείου συμβασιούχων πυροσβεστών κ. Παύλο Ανδρέου.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου η αντιπυρική περίοδος φέτος έχει ξεκινήσει με μεγάλα κενά σε οργανικές θέσεις στο ΠΣ που αγγίζουν τα 4.000, γι’ αυτό όπως και στην Εύβοια πέρσι και στη Βαρυμπόμπη, έτσι και εφέτος οι πολίτες διαμαρτύρονται, γιατί όντως βλέπουν περισσότερους αστυνομικούς από τους πυροσβέστες.

«Το είδαμε και πέρσι στις καταστροφικές πυρκαγιές όπου οι μαρτυρίες των ανθρώπων έλεγαν ότι εδώ καιγόμαστε και είχαμε μόνο αστυνομικούς γύρω μας. Αυτό οφείλεται στην υποστελέχωση του ΠΣ που ενώ διαλαλούν για κλιματική κρίση, έχουν αφήσει το Σώμα στη μοίρα του».

Μάλιστα όπως λέει, δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο για το πως θα καλυφθούν οι θέσεις αυτές .

Όσο για τον τραυματία εποχικό πυροσβέστη που μεταφερθη στο 251 ΓΝ Αεροπορίας, ο κ. Ανδρέου εξηγεί ότι δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Επειδή η σύμβαση των εποχικών είναι ιδιωτικού δικαίου, δεν επιτρέπεται η νοσηλεία τους σε στρατιωτικά νοσοκομεία ακόμη και αν τραυματιστούν εν ώρα καθήκοντος. Μπορεί να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες σε στρατιωτικό νοσοκομείο όπως έγινε και στον τραυματία το Σάββατο, αλλά αν κριθεί απαραίτητη η νοσηλεία του δεν μπορεί να νοσηλευτεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Ο κ. Ανδρέου αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εποχικοί πυροσβέστες καθώς όπως λέει δουλεύουν 6 μήνες τον χρόνο και τους υπόλοιπους μήνες μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας. Το παράπονο τους είναι τον εξοπλισμό τους ο οποίος κοστίζει περίπου 700-800 ευρώ και είναι απαραίτητος ώστε να μπουν στη μάχη με τις φλόγες, τον αγοράζουν οι ίδιοι από τη τσέπη τους.

«Αν δεν λάβουμε κάποια απάντηση σύντομα από τη πολιτεία, το πεζοδρόμιο δεν το φοβόμαστε, θα ξαναβρεθούμε στους δρόμους» καταλήγει.

Στο skai.gr μίλησε και ο Σπύρος Πολυγένης, πατέρας του τραυματία εποχικού πυροσβέστη όπου με την ανάρτηση του σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα σοσιαλ.

Πηγή: skai.gr

Εκπρόσωπος των εποχικών πυροσβεστών:«Δε δικαιούμαστε νοσηλεία- Αγοράζουμε μόνοι μας τον εξοπλισμό»