Βλέποντας ένα πυροσβεστικό όχημα στο δρόμο με τις σειρήνες του να ηχούν δυνατά μπορεί να σας έρθουν πολλά πράγματα στο μυαλό. «Πού είναι η φωτιά;» είναι το πρώτο, «ελπίζω να μην είναι το σπίτι μου» μπορεί να είναι το δεύτερο, ενώ πολλοί μπορεί να αναρωτηθούν κάποια στιγμή «γιατί είναι κόκκινο το πυροσβεστικό όχημα»;

Αν και το κόκκινο είναι αναμφίβολα εντυπωσιακό, οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν τα πυροσβεστικά οχήματα λόγω των σειρήνων και των φώτων που αναβοσβήνουν, καθώς θα ακούσετε ένα από αυτά πολύ πριν το δείτε. Γιατί, όμως, τα πυροσβεστικά οχήματα είναι κόκκινα;

Ο ρόλος μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας στην επιλογή του κόκκινου για τα πυροσβεστικά οχήματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα αυτοκινήτων της J.D. Power, η ιστορία είναι γεμάτη με θεωρίες. Πριν από την έλευση του αυτοκινήτου, ο εξοπλισμός πυρόσβεσης ήταν τοποθετημένος σε άμαξες που έσερναν άλογα. Αυτές οι άμαξες, οι οποίες είχαν επαναχρησιμοποιηθεί από αγροκτήματα, ήταν συχνά βαμμένες κόκκινες στο κάτω μέρος του αμαξώματός τους, επειδή το κόκκινο ήταν ένα φθηνό χρώμα και επειδή συχνά έκρυβε τη βρωμιά και τα χτυπήματα από τους δρόμους. Όταν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες υιοθέτησαν τα χαρακτηριστικά αυτοκίνητά τους, υιοθέτησαν και το χρώμα τους.

Αλλά αυτό δεν εξηγεί εύκολα πώς τα πυροσβεστικά οχήματα με μηχανές ήταν διακοσμημένα με κόκκινο χρώμα. Μια άλλη, πιο αξιόπιστη θεωρία υποστηρίζει ότι ο πρωτοπόρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Χένρι Φορντ είχε μεγάλη σχέση με αυτό. Στις αρχές του 20ού αιώνα, το μοντέλο Τ του Ford ήταν το πιο δημοφιλές όχημα στους δρόμους. Μεταξύ 1914 και 1925, το Τ ήταν διαθέσιμο σε ένα χρώμα –το μαύρο. Όταν τα πυροσβεστικά οχήματα βγήκαν στους δρόμους, ήταν λογικό να βαφτούν κόκκινα για να ξεχωρίζουν από τον στόλο των επιβατικών οχημάτων της εταιρείας.

Γιατί τα οχήματα της πυροσβεστικής είναι κόκκινα

Σύμφωνα με το mentalfloss.com, έχουν διεξαχθεί μελέτες που εξέταζαν διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, συχνά με αντίθετα αποτελέσματα. Ενώ χρώματα όπως το κίτρινο λάιμ είναι πιο αισθητά από το κόκκινο, για παράδειγμα, δεν ωφελεί πολύ αν οι οδηγοί δεν συνδέουν το χρώμα με τα επείγοντα περιστατικά.

Ενώ υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους τα πυροσβεστικά οχήματα βάφτηκαν αρχικά κόκκινα, τα πυροσβεστικά οχήματα παραμένουν κόκκινα απλώς και μόνο επειδή θα ήταν δύσκολο να ξεμάθουμε τη συσχέτισή μας ότι το κόκκινο χρώμα ισοδυναμεί με επείγοντα περιστατικά.

Γιατί τα οχήματα της πυροσβεστικής είναι κόκκινα

newsbeast.gr