Καταδίκη του πρώην Διοικητή Π.Υ. Χίου για τη πυρκαγιά στη Σιδηρούντα.

Σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με διετή αναστολή, καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου τον πρώην διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου Ιάκωβο Αρχοντάκη, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας διά παραλείψεως και σωματική βλάβη εξ αμελείας διά παραλείψεως κατά την πυρκαγιά στο χωριό Σιδηρούντα στις 25 προς 26 Αυγούστου του 2016.

Αθώοι κρίθηκαν από το Δικαστήριο ο πρώην Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος- εντεταλμένος για τα θέματα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χίου Γιώργος Ζώας. Ο τότε Δήμαρχος Χίου θεωρήθηκε ότι δεν υπήρχε λόγος να συγκαλέσει εκείνο το βράδυ Συντονιστικό Οργανο, ενώ ποτέ δεν δέχτηκε εισήγηση για εκκένωση του χωριού.

Χωρίς να έχει ευθύνη για την Πολιτική Προστασία, ακόμα και ως πολιτικός προϊστάμενος, αθώος κρίθηκε και με πρόταση της Εισαγγελέως της Εδρας ο κ. Ζώας (λανθασμένα το κατηγορητήριο τον χαρακτήριζε ως προϊστάμενο της Υπηρεσίας, θέση την οποία κατέχει δημοτικός υπάλληλος).

Το γεγονός ότι δεν εισηγήθηκε εκκένωση του χωριού, αλλά ούτε και υπήρξε σύσταση προς τους κατοίκους να μείνουν μέσα στα σπίτια τους, οδήγησε και στην καταδίκη του τότε Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Για δικαίωση έκαναν λόγο από την πλευρά της πολιτικής αγωγής και για τους κατοίκους του χωριού που είδαν μια 64χρονη συγχωριανή τους να χάνει τελικά τη ζωή της ενώ άλλα 3 άτομα να έχουν μέχρι και πολύ σοβαρά εγκαύματα. Μάλιστα η μία από τις τραυματίες συνεχίζει μέχρι και σήμερα να χρήζει χειρουργικών επεμβάσεων, γεγονός που την ανάγκασε σήμερα να μην είναι στη δικαστική αίθουσα, ενώ έχει κριθεί με 80% αναπηρία.

Πηγη: ertnews.gr