ΑΠΟ ΜΑΧΙΜΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ

Στα πλαίσια της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε η πιλοτική προεγκατάσταση Ευρωπαϊκών Πυροσβεστικών αποστολών στις πόλεις Αθήνα, Λάρισα και Τρίπολη, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Αναρωτιέμαι, οι πυροσβέστες από Φινλανδία και Νορβηγία με μηδενική εμπειρία σε δασικές πυρκαγιές ( 3 πυρκαγιές Ιούλιο –Αύγουστο 2021. Copernicus) που έχουν συνηθίσει να εργάζονται το καλοκαίρι σε θερμοκρασίες κάτω των 25 – 30 °C., όταν βρεθούν στις ανωτέρω πόλεις ( πόλεις με υψηλές θερμοκρασίες) υπό ακραίες θερμοκρασίες των 40 -45 °C. πόσο και πως θα μπορέσουν να επιχειρήσουν ως πεζοπόρο;

Το καλό βέβαια είναι ότι εργάζονται 8 ώρη εργασία και όχι όπως ο Έλληνας πυροσβέστης που εργάζεται μακράν πέρα του 24ώρου, αναπληρώνοντας έτσι οργανικά και πραγματικά κενά . Το σίγουρο είναι επίσης ότι θα φύγουν μισθολογικά ικανοποιημένοι με εμπειρία και εκπαιδευμένοι στις δασικές πυρκαγιές. και όχι όπως ο Έλληνας πυροσβέστης με ανταμοιβή ένα χτύπημα στην πλάτη και την ονοματοδοσία του ήρωα.

Το σίγουρο επίσης είναι ότι θα τους χιλιοευχαριστήσουμε για την πολύτιμη βοήθεια τους και θα αναδειχτούν ως ο κύριος λόγος όπου πήγε καλά η φετινή χρονιά.

Αν εντέλλει η χρονιά δεν πάει καλά επειδή ο μηχανισμός πυρόσβεσης είναι υποδεέστερος από το μέγεθος της πυρκαγιάς θα φταίνε οι Έλληνες πυροσβέστες, τυχών παραλείψεις θα ποινικοποιούνται και ευθύς θα γίνεσαι ύποπτος.

Το σίγουρο επίσης είναι ότι τα Μ.Μ.Ε. θα τους θεοποιήσουν πάλι, για την έκτακτη επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, τις μεθόδους που χρησιμοποιούν στις δασικές πυρκαγιές και τον επαγγελματισμό τους αφήνοντας υπονοούμενα ότι δήθεν εμείς δεν είμαστε.

Εν κατακλείδι πιστεύω ότι πράγματι οι ξένες αποστολές είναι πολλά έτη μπροστά σε σχέση με εμάς σε ότι αφορά το ωράριο εργασίας, τη μισθοδοσία, το μηχανοκίνητο στόλο, τον εξοπλισμό κ.α..

Πιστεύω επίσης ότι η εμπειρία τους στις δασικές πυρκαγιές είναι σε βρεφικό στάδιο και μάλλον έχουν να μάθουν πολλά από εμάς μιας και η κλιματική αλλαγή θα απειλήσει στο άμεσο μέλλον και τις βόρειες χώρες και η κάθε εμπειρία που θα αποκομίσουν θα είναι πολύτιμη.

Αλλά, όλα αυτά είναι υποκειμενικά …… Από μάχιμο Πυροσβέστη- Στα πλαίσια της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού

Πηγη: ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΝΟΜΙΚΑ/ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ