Στη γερμανική ιστοσελίδα της Deutsche Welle έχει αναρτηθεί βίντεο με ρεπορτάζ περίπου τριών λεπτών του ανταποκριτή Florian Schmitz, ο οποίος συνομιλεί με τον επικεφαλής της ομάδας εθελοντών πυροσβεστών του Βύρωνα, Σταύρο Σαλαγιάννη, κατά τη διάρκεια άσκησης για πυρόσβεση.

Οπως επισημαίνει ο κ. Σαλαγιάννης, παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου έτους, το κράτος και οι δήμοι εξακολουθούν να μην επενδύουν επαρκώς στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι είναι εμφανή τα σημάδια που έχει αφήσει ο χειμώνας στο δάσος, που δεν έχει καθαριστεί, υπάρχει εύφλεκτο υλικό και ακόμα και οι δασικοί δρόμοι, μέσω των οποίων έχει πρόσβαση η πυροσβεστική, είναι αποκλεισμένοι.

Εξακολουθεί να μην υπάρχει ένα δεσμευτικό εθνικό σχέδιο πυροπροστασίας και να είναι ελλιπής η επικοινωνία μεταξύ των αρμοδίων Αρχών, σημειώνει ο Ηλίας Τζηρίτης από την WWF Ελλάς.

Υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές σε όλο το σύστημα και προσθέτει ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν υποβάλει προτάσεις στο αρμόδιο Υπουργείο για τη βελτίωση του συστήματος.

Μόνο με ειλικρινή και ανοιχτό δημόσιο διάλογο μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα, τονίζει ο ίδιος, ενώ για τους εθελοντές πυροσβέστες του Σταύρου Σαλαγιάννη είναι πια πολύ αργά, καθώς έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα κύματα καύσωνα, κάτι που σημαίνει ότι είναι αδιάκοπα σε πλήρη ετοιμότητα.

Η παρατεταμένη ξηρασία σε αρκετές μεσογειακές χώρες, το κύμα καύσωνα την περασμένη εβδομάδα και το υψηλό κόστος καυσίμων για τα αεροσκάφη που απαιτούνται για την καταπολέμηση των πυρκαγιών έχουν εντείνει τις ανησυχίες σε όλη την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι όσον αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αναφέρει το πρακτορείο Associated Press.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, η οποία υπέστη μερικές από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές της Ευρώπης τον περασμένο Αύγουστο, οι αρχές υποστηρίζουν ότι το υψηλό κόστος των καυσίμων έχει αυξήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αεροπλάνα που ρίχνουν νερό για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Η Ελλάδα θα αρχίσει να χρησιμοποιεί χημικά επιβραδυντικά φωτιάς σε σταγόνες νερού φέτος, ενώ η ΕΕ στέλνει περισσότερους από 200 πυροσβέστες και εξοπλισμό από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τέσσερις άλλες χώρες για όλο το καλοκαίρι.