Νύχτα τρόμου στην Άμφισσα: 10χλμ το μέτωπο της φωτιάς – Τεράστιες καταστροφές στην Αργολίδα.

Ανεξέλεγκτη η πύρινη λαίλαπα στην Φωκίδα, μέτωπα πυρκαγιάς κινούνται απειλητικά προς πάσα κατεύθυνση.

Μάχη με τις φλόγες στο σκοτάδι θα δώσουν οι πυροσβέστες στα πολλά μέτωπα πυρκαγιάς, συνολικού μήκους δέκα χιλιομέτρων, που μαίνονται στη Φωκίδα.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 13:00 στον ελαιώνα της Άμφισσας. Μάρτυρες αναφέρουν ότι ξεκίνησε από ασφάλτινο δρόμο, λίγο πριν την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, έχει δημιουργήσει πληθώρα από μέτωπα που είναι απειλητικά, ενώ το σκοτάδι έχει ήδη πέσει και τα εναέρια μέσα δεν μπορούν πια να βοηθήσουν.

Στις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν, έχουν προστεθεί άνδρες από Αιτωλοακαρνανία και Βοιωτία. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν αυτήν την ώρα στην Άμφισσα και την ευρύτερη περιοχή, που ξεπερνούν και τα 6 μποφόρ, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στις επίγειες δυνάμεις ότι να ελέγξουν το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς.

Πράσινο φως για την εκκένωση της βόρειας πλευράς της Ιτέας και μάλιστα αμέσως, άναψε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς το μέτωπο της φωτιάς πλησίαζε απειλητικά.

«Καλούμε τους κατοίκους της βόρειας πλευράς της Ιτέας να εκκενώσουν την περιοχή άμεσα και να κατευθυνθούν προς Κίρρα, σύμφωνα με εισήγηση της Πυροσβεστικης υπηρεσίας», ενακοίνωσε ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονταν στην βόρεια περιοχή της Ιτέας, προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Κίρρα Φωκίδας.

«Αν βρίσκεστε στην βόρεια περιοχή της Ιτέας εκκενώστε τώρα προς Κίρρα Φωκίδος. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες προστασίας: https://bit.ly/32VyYzm», έλεγε το μήνυμα.Νύχτα τρόμου στην Άμφισσα: 10χλμ το μέτωπο της πυρκαγιάς

Στις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν, έχουν προστεθεί άνδρες από Αιτωλοακαρνανία και Βοιωτία, μαζί με το Δήμαρχο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Γιάννη Σταθά.

Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ τονίζει πως «τα μέσα και το προσωπικό που έχει διατεθεί προς στιγμή είναι ανεπαρκή».

Εκκενώθηκε το Σερνικάκι

Η βόρεια πλευρά της Ιτέας είναι το δεύτερο σημείο που εκκενώθηκε.

Το βράδυ εκκενώθηκε το χωριό Σερνικάκι, καθώς ένα μέτωπο της πυρκαγιάς κατευθύνεται προς τον συγκεκριμένο οικισμό, την Ιτέα και το Χρισσό Φωκίδας, όπως ανέφερε και νωρίτερα στο iEidiseis o γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Αντιστράτηγος Π.Σ. ε.α. Βασίλειος Παπαγεωργίου.

«Μάχη να μην πάει προς Δελφούς»

«Στόχος είναι το επόμενο δίωρο, οπότε και θα επιχειρούν τα εναέρια μέσα, να μην ξεφύγει προς την κατεύθυνση των Δελφών», ανέφερε το μεσημέρι το τοπικό fokidanews.gr.

Μέτωπο και προς Τριταία

Άλλο μέτωπο προέκυψε αργότερα και κατευθυνόταν προς την Τριταία. Η πυρκαγιά είχε περάσει τον βράχο («Πόρτες») και είχε πάρει τροπή προς Λαρνάκι και την περιοχή της Τριταίας.

Η πυρκαγιά έχει καταστρέψει δάσος από πεύκα και χαμηλή βλάστηση. Στην περιοχή υπάρχουν, επίσης, κατοικίες και εξοχικά, καθώς και επιχειρήσεις. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά «πέρασε» και από κάποιες από τις διάσπαρτες βίλες που βρίσκονται στην περιοχή.

Οι δυνατοί άνεμοι δυσκόλεψαν αρκετά το έργο της κατάσβεσης. Ευτυχώς, η έντασή τους έχει μειωθεί τώρα σημαντικά.

Στις φλόγες έχουν ριχτεί επίγειες δυνάμεις από το Κρανίδι, το Ναύπλιο, το Άργος, την Κόρινθο. Συμμετέχουν περισσότεροι από δεκάδες πυροσβέστες με οχήματα, πεζοπόρα τμήματα, η Πολιτική Προστασία του δήμου Ερμιονίδας με υδροφόρες, καθώς και εθελοντές με υδροφόρες των ΟΤΑ.

Πηγη: ieidiseis.gr