Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Καθώς ενισχύονται από τις “ακραίες καιρικές συνθήκες”, με έναν ισχυρό βόρειο-βορειοδυτικό άνεμο και εδάφη που έχουν πληγεί από πρόωρη ξηρασία, πολλές πυρκαγιές σάρωσαν τις τουριστικές περιοχές της νότιας Γαλλίας σήμερα το απόγευμα, υποχρεώνοντας τους πυροσβέστες να αναπτύξουν δύναμη εκατοντάδων ανδρών και πολλά αεροπορικά μέσα.

Στην καταπράσινη οροσειρά Σεβέν, βόρεια του Γκαρ, μια φωτιά “με πολύ δυσμενή εξέλιξη” “σε πυκνή βλάστηση”, προς τον απομακρυσμένο οικισμό Μπορντεζάκ, ανησύχησε τους πυροσβέστες αργά το απόγευμα

“Αυτή η φωτιά είναι, πώς να το πω, μεγάλη πυρκαγιά”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διοικητής Τανγκί Σαζέρ, υπεύθυνος για την επικοινωνία της πυροσβεστικής υπηρεσίας του νομού Γκαρ, σύμφωνα με τον οποίο “έχουν ήδη καεί αρκετές χιλιάδες στρέμματα”.

“Χωριά θα πληγούν από τη φωτιά τις επόμενες ώρες”, φοβάται ο αξιωματούχος: “Είναι μια εξαιρετικά δυσμενής κατάσταση και πολύ κρίσιμη για την περιοχή, γιατί ο άνεμος δεν ησυχάζει και δεν πρόκειται να ησυχάσει αύριο! Δεν βλέπουμε πώς προς το παρόν αν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε αυτή τη φωτιά. Θα συνεχιστεί απόψε τη νύχτα και αρκετές ημέρες”.

“Δεν είναι απίθανο να πληγούν από τη φωτιά σπίτια των κοινοτήτων που βρίσκονται στην άκρη του δάσους”, προειδοποίησε.

Στην ίδια περιοχή, 120 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν μια πυρκαγιά που ξέσπασε στην κοινότητα Ζενεράκ, νωρίτερα το απόγευμα, η οποία στο τέλος της ημέρας είχε ήδη καταστρέψει 1.500 στρέμματα χαμηλής βλάστησης και πεύκων.

Στη νοτιοανατολική Γαλλία, όπου συρρέουν οι πρώτοι τουρίστες στην αρχή των καλοκαιρινών διακοπών, περίπου 35 πυρκαγιές χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας από τους πυροσβέστες του νομού Μπους-ντι-Ρον. Και συγκεκριμένα στην Αρλ, γύρω στο μεσημέρι, μια φωτιά ξεκίνησε από τα καλαμιές και θάμνους.

Οι άνεμοι έφθασαν έως τα 85 χλμ. την ώρα σήμερα στον Μπους-ντι-Ρον όπου οι αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στις 25 οροσειρές του νομού.

real.gr