Καιρός: Καμπανάκι κινδύνου από την Πυροσβεστική με πάνω από 8.200 κεραυνούς να ανάβουν φωτιές.

Οι περισσότερες φωτιές που ξέσπασαν τις τελευταίες ώρες, οφείλονται σε κεραυνούς, αφού σύμφωνα με την ΕΜΥ μέχρι και τις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου είχαν πέσει περίπου 8.200 κεραυνοί σε ολόκληρη τη χώρα

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται μεγάλο μέρος της Ελλάδας και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος με όλους τους διοικητές Περιφερειών βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έχουν ξεκινήσει από την Βόρεια Ελλάδα και επεκτείνονται στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, έχουν ξεσπάσει μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου 40 δασικές πυρκαγιές!

Το φαινόμενο που απασχολεί ιδιαίτερα το Π.Σ. είναι η πολύ έντονη κεραυνική δραστηριότητας οι χιλιάδες ηλεκτρικές εκκενώσεις, που έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα, κυρίως με πυρκαγιές. Συγκεκριμένα, οι περισσότερες από αυτές ξέσπασαν από κεραυνούς, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία μέχρι και τις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου είχαν πέσει περίπου 8.200 κεραυνοί σε ολόκληρη τη χώρα!

Οι πιο σημαντικές και σοβαρές φωτιές ξέσπασαν στη Λευκάδα στην Σμέρνα Ζαχάρως Ηλείας και στην Βόρειο Εύβοια, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να κινητοποιούνται άμεσα, καθώς ήδη βρίσκονταν σε επιφυλακή και έτσι σε Λευκάδα και Αχαΐα οι φλόγες τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο, ενώ σε ύφεση είναι και η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια.

Ειδικότερα, σε κεραυνούς αποδίδεται η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, ενώ μια δεύτερη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Ασπρόκαμπος Περαχώρας Λουτρακίου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι φωτιές δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές, όμως οι επόμενες ώρες αναμένονται δύσκολες για την πυροσβεστική καθώς υπάρχουν συνεχείς κλήσεις για έκτακτα περιστατικά.

Στην διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος συζητήθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα της κάθε περιοχής και δόθηκαν οδηγίες για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών από κεραυνούς, αλλά και πλημμυρικών φαινομένων.

Πηγη: reader.gr