Πρώτο πρόστιμο στην Κρήτη για αδικαιολόγητη κινητοποίηση διασωστών.

Ζευγάρι Ολλανδών τουριστών καλείται να πληρώσει 300 ευρώ – Κινδύνεψαν κάνοντας πεζοπορία σε περιοχή όπου είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία.

Ο νομός Χανίων είναι η περιφερειακή ενότητα της χώρας με τις περισσότερες διασώσεις πεζοπόρων και ορειβατών, λόγω του πλήθους των μονοπατιών και των φαραγγιών του. Ο φυσικός αυτός πλούτος αποτελεί πόλο έλξης και τους φυσιολάτρες επισκέπτες των Χανίων, όμως τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι σχεδόν καθημερινό το φαινόμενο της κινητοποίησης των αρχών για τη διάσωσηπεζοπόρων και περιπατητών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί και την περασμένη Δευτέρα, όταν γύρω στις 22:00 ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 για παροχή βοήθειας σε αλλοδαπούς περιπατητές στο μονοπάτι Ε4 της Σούγιας προς το Γιαλισκάρι. Σύμφωνα με την ΕΡΤ Χανίων, άμεσα κινητοποιήθηκαν δύο ομάδες Έρευνας – Διάσωσης μία από το Π.Κ. Καμπανού η οποία μπήκε στο μονοπάτι από το χωριό Προδρόμι και μια ομάδα απο το Π.Κ. Καντάνου μαζι με Εθελοντές Πυροσβέστες του Π.Κ. Βουτά από την περιοχή Γιαλισκάρι, συνοδεία και της ΕΛ.ΑΣ.

Το ζευγάρι των Ολλανδών εντοπίστηκαν ακινητοποιημένοι λόγω αφυδάτωσης, σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις άνεμους που έπνεαν στην περιοχή, από την δεύτερη ομάδα και σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων προς Σούγια.

Με την βοήθεια πυροσβεστών και ΕΛ.ΑΣ. οδηγήθηκαν εκτός του μονοπατιού και στην συνέχεια προληπτικά στο Κ.Υ. Καντάνου για έλεγχο της κατάστασης της υγείας τους, ενώ διανυκτέρευσαν σε κατάλυμα της Παλαιόχωρας. Και μπορεί τη Δευτέρα να τους παρασχέθηκε κάθε βοήθεια και φροντίδα, την Τρίτη όμως σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων τους βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισάμου, το πρώτο που κόβεται στην Κρήτη, καθώς κινήθηκαν σε περιοχή που είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία εξαιτίας του υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά.

Η Είσοδος στα ευρωπαϊκά μονοπάτια Ε4 με δείκτη επικινδυνότητας κατηγορίας 4 απαγορεύεται κατόπιν της σχετικής Απόφασης του Αντιπεριφερειαρχη της Περιφερειακής ενότητας Χανίων Νίκου Καλογερή σε εφαρμογή του μέτρου προληπτικής απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA.

Να σημειωθεί εδώ πως κάθε φορά που προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας δεσμεύεται για να πάρει μέρος σε κάποια επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, απομακρύνεται από τον τομέα στον οποίο βρίσκεται σύμφωνα με το σχέδιο δασοπυρόσβεσης.

Τα διοικητικά πρόστιμα, όπως είπαν πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην ΕΡΤ δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών, ώστε οι επισκέπτες της Κρήτης να απολαμβάνουν τις ομορφιές του τόπου χωρίς να κινδυνεύουν.

Πηγη: cretalive.gr