Ορκωμοσία νέων Ανθυποπυραγών της 47ης εκπαιδευτικής σειράς τάξεως 2022 «Πυροσβέστης Αθανάσιος Καπουτσής»Ορκωμοσία νέων Ανθυποπυραγών της 47ης εκπαιδευτικής σειράς τάξεως 2022Τον καθιερωμένο όρκο έδωσαν οι είκοσι πέντε (25) νέοι Ανθυποπυραγοί της 47ης εκπαιδευτικής σειράς, τάξεως 2022, «Πυροσβέστης Αθανάσιος Καπουτσής», κατά τη διάρκεια τελετής, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Ιουλίου 2022, στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στην Κάτω Κηφισιά.

Τα πτυχία στους είκοσι έναν (21) νέους και στις τέσσερις (4) νέες Ανθυποπυραγούς επέδωσε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης και του Προϊσταμένου Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης Υποστράτηγου ΠΣ Ιωάννη Σταμούλη, ως εκπροσώπου του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Αστυνόμος Β΄ Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Κουρτέσης.

Παρευρέθησαν, επίσης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Μπούρας, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, η Βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών Χαρά Καφαντάρη, ως εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών Τόνια Αντωνίου, ως εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ., ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκος Παπαναστάσης, ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ, η Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών Μαρία Αθανασίου, ως εκπρόσωπος της «Ελληνικής Λύσης», ο Επτελάρχης ΓΕΕΘΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Κελλάρης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Διευθυντής Ιππικού Τεθωρακισμένων, Υποστράτηγος Γεώργιος Μαυροειδής, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ, ο Διευθυντής Υγειονομικού, Υποναύαρχος (ΥΙ) Αντώνιος Παπαγεωργίου, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, ο Διοικητής Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Βαγενάς, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, η Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας Υποστράτηγος Σοφία Λαμπροπούλου ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ο Α΄ Υπαρχηγός Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναύαρχος Ιωάννης Αργυράκης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., Επίτιμοι Αρχηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων και φορέων.

Από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος παρέστησαν οι Διευθυντές των Διευθύνσεων του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι νέοι Ανθυποπυραγοί παρέδωσαν την σημαία της Σχολής στους 3ετείς Δοκίμους Ανθυποπυραγούς και έδωσαν τον καθιερωμένο όρκο.

Στη συνέχεια, ο Διοικητής της Σχολής Ανθυποπυραγών, Αρχιπύραρχος Δημήτριος Καλιανιώτης ανέγνωσε την ημερήσια διαταγή. Κατά την έναρξη της ομιλίας του απευθυνόμενος στην Α.Ε. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε: «Η Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στο πλαίσιο της αποστολής της, αποδίδει σήμερα στο Πυροσβεστικό Σώμα το νέο στελεχιακό δυναμικό του. Η παρουσία σας σήμερα στην Πυροσβεστική Ακαδημία, καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον σας για το έργο και την προσπάθεια που καταβάλλουμε και μας οπλίζει με δύναμη για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας τόσο το διοικητικό, όσο και το διδακτικό προσωπικό της Σχολής, το οποίο αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια. Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω, ότι οι είκοσι πέντε 25 Νέες και Νέοι Ανθυποπυραγοί που αποφοιτούν σήμερα, ανταποκρίθηκαν επάξια στις δοκιμασίες και τις απαιτήσεις της Σχολής, και πλέον είναι έτοιμοι να εκτελέσουν πλήρως και αποτελεσματικά τα νέα τους καθήκοντα, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους».

 

Στη συνέχεια, ο Διοικητής της Σχολής Ανθυποπυραγών απευθυνόμενος στις Νέες και στους Νέους Ανθυποπυραγούς μεταξύ άλλων ανέφερε: «… Η 47η εκπαιδευτική σειρά Δοκίμων Ανθυποπυραγών, φέρει το όνομα του αδικοχαμένου Πυροσβέστη Αθανάσιου Καπουτσή, που έχασε τη ζωή του στις 5 Αυγούστου 1961, όταν ανετράπη το πυροσβεστικό όχημα, με το οποίο μετέβαινε για την κατάσβεση πυρκαγιάς στο χωριό Αρφαρά έξω από την Καλαμάτα. Πριν από λίγο με την ευλογία της Εκκλησίας, την τιμητική παρουσία της Αυτής Εξοχότητας της Προέδρου της Δημοκρατίας, της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, των Εκπροσώπων Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και των προσφιλών σας προσώπων, δώσατε όρκο, ο οποίος αποτελεί Συμβόλαιο Τιμής προς την Πατρίδα και το Πυροσβεστικό Σώμα. Η είσοδος σας στη Σχολή πριν από τέσσερα χρόνια με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων και η τελική αποφοίτησή σας, αποτελεί για την Σχολή Αξιωματικών και για το Πυροσβεστικό Σώμα, την απαρχή μίας νέας εποχής. Η σημερινή ημέρα είναι για εσάς ορόσημο στην Πυροσβεστική σας σταδιοδρομία, αλλά και στη ζωή σας, διότι εισέρχεσθε σε έναν νέο εργασιακό στίβο με πολύ υψηλές απαιτήσεις. Τα καθήκοντα του Αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος μεταβάλλονται διαρκώς ακολουθώντας την τεχνολογική πρόοδο και απαιτούν λεπτούς και επιδέξιους χειρισμούς. Αξιοποιείστε τις γνώσεις που αποκτήσατε στη Σχολή και μη λησμονείτε ποτέ, ότι η ολοκλήρωση κάθε εκπαίδευσης, δεν αποτελεί τέλος στην συνολική προσπάθεια, αλλά αντίθετα, αφετηρία για περαιτέρω βελτίωση των γνώσεων σας. Διατηρείστε άσβεστη τη φλόγα της μάθησης,

ώστε να προάγετε το Πυροσβεστικό Σώμα, σε μια καινοτόμο πορεία προσφοράς. Για να επιτύχετε στην αποστολή σας, δεν πρέπει να λησμονείτε ότι οι μάχες στο πυροσβεστικό μέτωπο, κερδίζονται με σωματική και ψυχική δύναμη, και άρτια εκπαίδευση. Με τη βεβαιότητα ότι θα φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών της Πολιτείας και των Παραδόσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, σας συγχαίρω για την ευδόκιμη αποφοίτησή σας, σας αποχαιρετώ από την Σχολή και σας εύχομαι, να έχετε ατομική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία, λαμπρή σταδιοδρομία και πραγμάτωση όλων των προσδοκιών σας».

Μετά το πέρας της τελετής, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Υποστράτηγος ΠΣ Σπυρίδων Πέτρου, προσέφερε συμβολικό δώρο στην Α.Ε. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως ένδειξη σεβασμού για την ύψιστη τιμή που προσέδωσε, με την παρουσία της στη Σχολή Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η εισαγωγή φοιτητών στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας γίνεται με το σύστημα των απολυτηρίων εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 9 και 11 του άρθρου 1 του ν. 2525/1997 (Α΄ 188) και του π.δ. 60/2006 (Α΄ 65), όπως ισχύουν.

Σημειώνεται ότι η Σχολή Ανθυποπυραγών είναι ισότιμη με τις Σχολές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Χώρας και τις αντίστοιχες Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων δυνάμεων. Η φοίτηση των Δοκίμων Ανθυποπυραγών στη Σχολή διαρκεί οκτώ (8) εξάμηνα και χωρίζεται σε τέσσερα (4) εκπαιδευτικά έτη.

Οι εξερχόμενοι της Σχολής Ανθυποπυραγοί, Αξιωματικοί γενικών καθηκόντων, έχουν τη δυνατότητα εξέλιξης μέχρι την κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας στο βαθμό του Αντιστράτηγου και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η Σχολή Αξιωματικών αποτελεί την κορωνίδα των Σχολών, που τελούν υπό τη Διοίκηση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Η ακαδημαϊκή και πυροσβεστική εκπαίδευση που λαμβάνουν αποσκοπεί στην παροχή όλων των απαραίτητων επιστημονικών και ψυχικών εφοδίων, για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του επαγγέλματος και αποβλέπει στην άρτια επαγγελματική κατάρτιση, τη γενική μόρφωση και την κατάλληλη σωματική προετοιμασία, με στόχο τη μεγιστοποίηση της προσφοράς τους στην Πολιτεία και στο κοινωνικό σύνολο.