Εκταση 3.200 στρεμμάτων, από τα οποία 200 με ελαιοκαλλιέργεια και λίγα αμπέλια, έκαψε η μεγάλη πυρκαγιά του Σαββατοκύριακου στην περιοχή μεταξύ Ακριτοχωρίου και Χρυσοκελλαριάς.

Από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο και τέθηκε υπό έλεγχο σήμερα, απειλήθηκε ο οικισμός της Χρυσοκελλαριάς.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, όπως μας είπε ο ίδιος, συμφώνησε να εκκενωθεί ο οικισμός και να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της Χρυσοκελλαριάς, καθώς η φωτιά εκινείτο απειλητικά προς το χωριό.

Τελικά οι ρίψεις που είχαν γίνει από τα εναέρια μέσα και η διαφοροποίηση του αέρα, απέτρεψαν τα χειρότερα. Οδήγησαν τη φωτιά εκτός του χωριού και οι κάτοικοι που είχαν απομακρυνθεί, επέστρεψαν.

Ο κ. Καρβέλας παρατήρησε ότι η φωτιά επεκτάθηκε λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και των δυνατών μεταβαλλόμενων ανέμων.

Ανασταλτικός παράγοντας στις προσπάθειες κατάσβεσης ήταν το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής.

Καθοριστική στη μάχη κατά της πυρκαγιάς ήταν η συμμετοχή αρκετών εναέριων μέσων: 5 αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων τα 2 PZL από το αεροδρόμιο Καλαμάτας και 2 ελικοπτέρων.

Ισχυρές ήταν και οι επίγειες δυνάμεις που σύμφωνα με την ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, έφθασαν τους 115 πυροσβέστες, τα 20 οχήματα, τις 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τις υδροφόρες του Δήμου Πύλου – Νέστορος και ευρύτερα της αυτοδιοίκησης.

Τη Δευτέρα αναμένονται κλιμάκια στην περιοχή από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας για εκτιμήσεις των ζημιών στην αγροτική περιοχή.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

Σημαντική ήταν η συμβολή των εθελοντών στο έργο της κατάσβεσης. Χαρακτηριστική και κομβική η συνδρομή των μελών της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών 4Χ4 Μεσσηνίας. Από την εν λόγω ομάδα διατέθηκε το πυροσβεστικό της όχημα και άλλα οχήματα υποστήριξης με νερό. Κατά την αλλαγή της βάρδιας μάλιστα μέλη της ομάδας εντόπισαν αναζωπύρωση και την αντιμετώπισαν πλήρως εν τη γενέσει της.

eleftheriaonline.gr