Μόνο στη Ρογκάδα καίει αυτή τη στιγμή (ώρα 15.00) η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 10 το πρωί του περασμένο υ Σαββάτου προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε φυσικό κεφάλαιο, σπίτια και επιχειρήσεις της περιοχής των Βατερών.

Στα μεγάλα μέτωπα πάνω από τη Βρίσα στα δυτικά της πύρινης λαίλαπας και στο χωριό Σταυρός στα βορειοδυτικά του σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Λέσβου Ανδρέα Αξή που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου από την πρώτη στιγμή «έχει υπάρξει πλήρης έλεγχος».

Αυτή τη στιγμή στο μέτωπο της Ρογκάδας απ’ όπου ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου η πυρκαγιά επιχειρούν από αέρος δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα. Ενώ όπως λέει ο κ. Αξής «ευχή όλων είναι οι αναμενόμενοι το απόγευμα άνεμοι να μην προκαλέσουν αναζωπυρώσεις».

«Έτσι κι αλλιώς, καταλήγει ο κ. Αξής, οι πάντες είμαστε σε επιφυλακή και θα είμαστε μέχρι να σβήσει η τελευταία σπίθα φωτιάς».

Νωρίτερα, στις 9.30 το πρωί της Δευτέρας είχαμε αναζωπύρωση στη μεγάλη φωτιά, που καίει από το πρωί του Σαββάτου τη νότια Λέσβο και τις περιοχές Βρίσας, Βατερών και Σταυρού, σημειώθηκε πριν από λίγο σε δύο μέτωπα, λόγω της ενίσχυσης των βορείων ανέμων.

Στην περιοχή σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Πανάγο Κουφέλο, πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ με αποτέλεσμα η φωτιά να φουντώσει στην περιοχή Ρογκάδα στο σημείο που ξεκίνησε και βορειοδυτικά της Βρίσας σε αρκετή απόσταση όμως από τον οικισμό.

Μέχρι τις 8 το πρωί της Δευτέρας, και από το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν δύο ελικοπτερα, ένα αεροπλάνο, ενώ οι αρχές αναμένουν περισσότερα εναέρια μέσα, με τον αντιδήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ανδρέα Αξή.

Αξιοσημείωτη είναι η συνδρομή και η προσπάθεια όλων των υπηρεσιών και πολιτών της Λέσβου. Δύο υδροφόρες έστειλε ο Δήμος Μυτιλήνης, νεαροί κτηνοτρόφοι με τα αγροτικά τους έρχονται από χτες το πρωί να βοηθήσουν, οι πυροσβέστες, οι υπάλληλοι του Δήμου Δυτικής Λέσβου και οι εθελοντές κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

stonisi.gr