Η χειρότερη φετινή πυρκαγιά στην Καλιφόρνια, η οποία υποχρέωσε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στέμματα, προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πυροσβεστική υπηρεσία της αμερικανικής πολιτείας.

Η πυρκαγιά, η οποία ονομάστηκε «ΜακΚίνεϊ», έχει καταστρέψει από την Παρασκευή σχεδόν 225.000 στρέμματα στον εθνικό δρυμό Κλαμάθ και παρά την κινητοποίηση ισχυρών δυνάμεων της πυροσβεστικής, δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά από τις αρχές του έτους στην Καλιφόρνια, η οποία βρίσκεται συχνά αντιμέτωπη με έναν πύρινο εφιάλτη. Ωστόσο, επί του παρόντος, οι διαστάσεις της πυρκαγιάς «ΜακΚίνεϊ» παραμένουν μικρότερες από την επονομαζόμενη «Ντίξι», η οποία πέρυσι είχε κάνει στάχτη περισσότερα από 4 εκατομμύρια στρέμματα.

Το πρωί της Κυριακής, δύο άνθρωποι βρέθηκαν απανθρακωμένοι μέσα σε ένα καμένο αυτοκίνητο, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του σερίφη της κομητείας Σίσκιγιου. Οι πυροσβέστες εκτιμούν ότι τα θύματα επιχειρούσαν να τραπούν σε φυγή, αλλά το αυτοκίνητό τους περικυκλώθηκε από τις φλόγες, δήλωσε ο σερίφης Τζερεμάια ΛαΡου στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Στη ραγδαία εξάπλωση της πυρκαγιάς συνέβαλαν οι ισχυροί άνεμοι, ο καύσωνας και οι κατά τόπους καταιγίδες.

Περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι έλαβαν εντολή εκκένωσης στη βόρεια Καλιφόρνια, κοντά στα σύνορα με το Όρεγκον. Άλλοι 60 πεζοπόροι απομακρύνθηκαν άρον-άρον από το μονοπάτι Pacific Crest, σύμφωνα με τις αρχές της κομητείας Τζάκσον στο Όρεγκον.
Περίπου 100 κτίρια, στην πλειονότητά τους κατοικίες, υπέστησαν ζημιές σύμφωνα με εκπρόσωπο του σερίφη της κομητείας Σίσκιγιου.

Ο Λάρι Κασλ, κάτοικος Γουαϊρίκα, περιέγραψε στην εφημερίδα Sacramento Bee πώς μαζί τη σύζυγο και τα τρία σκυλιά τους εγκατέλειψαν το σπίτι τους μέσα στη νύχτα, παίρνοντας μόνο τα απολύτως αναγκαία. Όπως είπε, οι πυρκαγιές των τελευταίων ετών τους δίδαξαν ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει «πολύ σοβαρή» από τη μια στιγμή στην άλλη.

Σχεδόν 850 πυροσβέστες ρίχτηκαν σήμερα στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού για την αντιμετώπιση Δασικών Πυρκαγιών.
Στα τέλη Ιουλίου, μια μεγάλη δασική πυρκαγιά είχε υποχρεώσει τις αρχές να δώσουν εντολή εκκένωσης στο κεντρικό τμήμα της Καλιφόρνιας. Λίγες εβδομάδες αργότερα, μια άλλη πυρκαγιά είχε απειλήσει τις γιγάντιες σεκόγιες του περίφημου πάρκου Γιοσέμιτι.

Η αμερικανική Δύση έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, φαινόμενο που οι επιστήμονες αποδίδουν κυρίως στην κλιματική κρίση.

ΗΠΑ: Δύο νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Καλιφόρνια

news247.gr