Το πρόγραμμα τροποποίησης Viking CL-415EAF αποτελεί μέρος μιας σταδιακής προσέγγισης για να αξιοποιήσει τις εξελίξεις που έγιναν με τα αεροσκάφη που έχουν μετατραπεί LAS ως βάση για το προτεινόμενο εναέριο πυροσβεστικό και αμφίβιο αεροσκάφος πολλαπλών χρήσεων νέας παραγωγής Viking CL-515.

Το Viking CL-415EAF “Enhanced Aerial Firefighter” είναι ένα ειδικά επιλεγμένο πλαίσιο αέρος CL-215 που μετατρέπεται σε διαμόρφωση στροβίλου χρησιμοποιώντας κιτ μετατροπής που παρέχονται από τη Viking. Διαθέτει μια νέα ενσωματωμένη ψηφιακή σουίτα ηλεκτρονικής αερογραμμής Collins Pro Line Fusion, κινητήρες στροβίλων Pratt & Whitney PW123AF, αυξημένη επιβραδυντική ικανότητα και βελτιώσεις σε πολλά συστήματα αεροσκαφών.

Το Viking CL-415EAF αντιπροσωπεύει την εξέλιξη του τύπου, χρησιμοποιώντας το δίθυρο σύστημα πτώσης νερού υψηλότερης παράδοσης σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα συντήρησης μηδενικού χρόνου και ένα πρόγραμμα εγγύησης «νέου αεροσκάφους» που υποστηρίζεται από το εργοστάσιο. Όλα τα ξεπερασμένα εξαρτήματα που επηρεάζουν τον παγκόσμιο στόλο των αεροσκαφών CL-215 & CL-415 αντικαθίστανται στο CL-415EAF και το αναβαθμισμένο αεροσκάφος έχει σχεδιαστεί για να αποτυγχάνει σε ασφαλή κριτήρια πιστοποίησης FAR 25 χωρίς προκαθορισμένο όριο ζωής.

Το CL-415EAF περιλαμβάνει τα πτερύγια, τα πτερύγια, τα μεγαλύτερα βάρη λειτουργίας, το σύστημα βομβαρδισμού με αυξημένη χωρητικότητα και το σύστημα έγχυσης αφρού του CL-415. Εκτός από αυτά τα πρότυπα, έχουν εισαχθεί και άλλες βελτιώσεις με την αναβάθμιση μετατροπής Viking CL-415EAF. Οι βελτιώσεις που εισήχθησαν στα αεροσκάφη CL-415EAF που μετατράπηκαν με LAS θα οδηγούσαν φυσικά στον καθορισμό ενός νέου προτύπου παραγωγής για αεροσκάφη πυρόσβεσης.

Πλήρες σύγχρονο πακέτο Avionics,
Βελτιώσεις εκσυγχρονισμού εξαρτημάτων για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων απαξίωσης του στόλου,
Βελτιώσεις αντιδιαβρωτικής προστασίας με βάση τα σχόλια του χειριστή,
Σύστημα κλιματισμού στο κατάστρωμα πτήσης,
Προσαρμοσμένο σχέδιο εξωτερικής βαφής και
Επιλογές ανθρωπιστικής βοήθειας και ειδικών αποστολών (π.χ. ράφι φορείων, μεγάλη πόρτα φορτίου, σύστημα ψεκασμού)