Προβληματισμός επικρατεί στη Γαλλία τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τη σύλληψη δύο εθελοντών πυροσβεστών που κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για αρκετές από τις καταστροφικές πυρκαγιές που αντιμετώπισε η χώρα αυτό το καλοκαίρι. Μάλιστα, η απορία που εκφράζεται όλο και περισσότερο στα χείλη των Γάλλων είναι η εξής: «Κι αν εμπρηστής είναι ο πυροσβέστης»;

Ο Σιρίλ Φουρνιέ είναι Πύραρχος στο Τμήμα Πυρκαγιών και Διάσωσης του νομού Ζυρά. Μαζί με συναδέλφους του παρευρέθηκε στο δικαστήριο όπου οδηγήθηκε ένας 27χρονος συνάδελφός τους, τα στοιχεία για τον οποίο δείχνουν ότι είναι υπεύθυνος για τη φωτιά που στις 10 Αυγούστου ξέσπασε κοντά στη λίμνη Βογλάν, ανατολικά της Γαλλίας, καταστρέφοντας 2.300 στρέμματα.

«Σπιλωνει τη στολή που φοράει, Δεν υπάρχει απολύτως καμμία περίπτωση να δείξουμε ανοχή σε ένα τέτοιο ζήτημα», σημειώνει.

Στη Γκρενομπλ άλλος ένας 35χρονος εθελοντής πυροσβέστης κατηγορείται για την πρόκληση πυρκαγιάς στην κοινότητα Βιφ του Ιζερέ. Εκείνος αρνείται τις κατηγορίες.

Στα τέλη Ιουλίου στην περιοχή του Ιγό, ένας δασοφύλακας μαζί κι εθελοντής πυροσβέστης, ενόσω ήταν προφυλακισμένος παραδέχθηκε ότι έβαλε πολλές φωτιές για την έξαψη της αδρεναλίνης και την ανάγκη κοινωνικής αναγνώρισης.

Σύμφωνα με τον Πυρονόμο στη Μονάδα Αναγνώρισης Εγκλημάτων, Κριστόφ Πενιέ, «υπήρχαν πολλά στοιχεία που υποδείκνυαν εγκληματική ενέργεια. Ιδιαιτέρως στις περιοχές εκείνες όπου πολλαπλές εστίες φωτιάς ξεσπούσαν ταυτόχρονα».

Ψυχίατροι εκτιμούν ότι οι πυροσβέστες εμπρηστές έχουν την ανάγκη να νοιώσουν αναντικατάστατοι και γι’ αυτό δημιουργούν την πιθανότητα να γίνουν σωτήρες ή ήρωες μέσα σε λίγες ώρες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, υπολογίζεται ότι από την αρχή του καλοκαιριού στην Γαλλία έχουν συλληφθεί 34 άτομα με την κατηγορία του εμπρησμού.

Πηγη euronews