Την περασμένη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, ξεκίνησε νέα έρευνα για τον εντοπισμό των στοιχείων του άντρα που ήταν υπεύθυνος για την πορεία του ελικοπτέρου, που θεωρείται υπαίτιο της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Καμπέρα, το 2020.

Το ελικόπτερο προσγειώθηκε για να κάνει το πλήρωμα την ανάγκη του. Κατά την προσγείωση, ο προβολέας του ελικοπτέρου, τον οποίο το πλήρωμα ξέχασε αναμμένο, προκάλεσε φωτιά στην κοιλάδα Οροράλ.

Η έρευνα επικεντρώνεται στα 45 λεπτά που χρειάστηκαν προκειμένου ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου να ειδοποιήσει την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης για να σπεύσει στο σημείο της πυρκαγιάς.

Ο ταγματάρχης παραδέχτηκε ότι κατά την προσγείωση δεν είχε σβήσει τον προβολέα, η θερμοκρασία του οποίου μπορεί να αγγίξει ακόμα και τους 550 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, αρνήθηκε πως γνώριζε ότι το φως ήταν καυτό.

Ηχογράφηση των συνομιλιών μέσα στο ελικόπτερο, η οποία ακούστηκε στο δικαστήριο, έχει καταγράψει και ένα μέλος του πληρώματος να φωνάζει «ανέβα πάνω, έχουμε ανάψει φωτιά, σβήσε τον προβολέα».

Η Κάιλι Νάμτσονγκ πάντως, η οποία συμμετέχει ενεργά στην έρευνα, είναι κάθετη ως προς το γεγονός ότι ενώ υπήρξε τακτική επικοινωνία μεταξύ του ελικοπτέρου και της υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας «σε καμία στιγμή κανένας από το ελικόπτερο δεν ειδοποίησε για το γεγονός ότι είχαν προκαλέσει πυρκαγιά».

Η φωτιά έκαιγε για πέντε εβδομάδες και κατέστρεψε 879,230 στρέμματα γης.

huffingtonpost.gr