Άσκηση ετοιμότητας πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο της Σύρου. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, ισχυρός σεισμός 6 ρίχτερ ταρακουνάει τη Σύρο λίγο πριν τις 9.00 το πρωί.
Τμήματα του νοσοκομείου έχουν υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές και διατάσσεται η άμεση εκκένωσή του.

Ηχούν σειρήνες, φωνές που καλούν σε βοήθεια ακούγονται από παντού. Το προσωπικό του νοσοκομείου μεταφέρει τους ασθενείς από τους χώρους διαφυγής σε πρόχειρες σκηνές που στήνονται στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου απο το στρατό.

Μέσα στα συντρίμμια υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Υπάρχουν τραυματίες αλλά και πολυτραυματίες, που το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους καταγράφει, παίρνοντας το ιστορικό τους, ρωτώντας για τον λόγο της αρχικής εισαγωγής τους στο νοσοκομείο.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο νοσοκομείο σε αυτή την «πρόβα» ενός σεναρίου καταστροφικού σεισμού, είναι άκρως ρεαλιστικές.

Μάλιστα, χρειάστηκε και η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς δύο ασθενείς είχαν εγκλωβιστεί. Οι πυροσβέστες κατέβασαν τον πρώτο με σκάλα πάνω σε φορείο, ενώ για τον δεύτερο επιστρατεύτηκε γερανός της Πυροσβεστικής.

Στη συνέχεια, οι Πυροσβέστες με αντιασφυξιογόνες μάσκες κατέβηκαν στο υπόγειο του νοσοκομείου, προκειμένου να απεγκλωβίσουν έναν εργαζόμενο, ενώ με την συνδρομή του ΕΚΑΒ ενας άλλος ασθενής χρειάστηκε να μεταφερθεί με αεροδιακομιδή στην Αθήνα.

Ενεργό ρόλο είχε και η αστυνομία η οποία απέκλεισε την κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή, αλλά προχώρησε στη σύλληψη ενός επιτήδειου, ο οποίος προσπάθησε να αφαιρέσει πολύτιμα αντικείμενα κατά την διάρκεια του πανικού.

Ολα αυτά έγιναν στο πλαίσιο άσκησης ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης του νοσοκομείου Σύρου, σε συνεργασία με το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σύρου, το 90 ΤΕ Σύρου, την Πολιτική προστασία του Δήμου και το Αστυνομικό Τμήμα Σύρου-Ερμούπολης.

Η ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου:

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου ‘Βαρδάκειο & Πρώιο’, κατόπιν ολοκλήρωσης της άσκησης ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης σε συνεργασία με το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σύρου, το 90 ΤΕ Σύρου και το Αστυνομικό Τμήμα Σύρου-Ερμούπολης, ανακοινώνει τα εξής:

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε μερική εκκένωση του Νοσοκομείου μετά από σεισμό στη Σύρο. Νοσηλευόμενοι ασθενείς και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου απεγκλωβίστηκαν και δέχθηκαν ιατρική-νοσηλευτική φροντίδα στα υπαίθρια ιατρεία/νοσηλευτήρια.

Το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού του Νοσοκομείου συμμετείχε στην άσκηση και έλαβε πολύτιμες γνώσεις διαχείρισης παρομοίων περιστατικών.

Με διακριτές επιχειρησιακές παρεμβάσεις του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σύρου και του Αστυνομικού Τμήματος Σύρου-Ερμούπολης, εμπεδώθηκε κλίμα αμοιβαίας συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των συναρμοδίων Αρχών της Σύρου.

Η άσκηση διενεργήθηκε παρουσία του κ. Νικολάου Παπαευσταθίου, Προέδρου του ΕΚΑΒ, παρατηρητών του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κυκλάδων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σύρου, του 90 ΤΕ Σύρου και του Αστυνομικού Τμήματος Σύρου.

Εκφράζονται θερμές ευχαριστίες προς το προσωπικό του Νοσοκομείου που προετοίμασε και συμμετείχε στην άσκηση, ως και στους φορείς που συμβουλευτικά επικούρησαν το Νοσοκομείο. Τέλος, η διϋπηρεσιακή συνεργασία και συνεννόηση επετεύχθη ως απότοκο της διαδικασίας απενημέρωσης της άσκησης.

Η συμμετοχή σε παρόμοιες ασκήσεις, η διαρκής εκπαίδευση προσωπικού και η διατήρηση υψηλής ετοιμότητας του προσωπικού του Νοσοκομείου ενισχύουν το αίσθημα ασφαλείας και επιπέδου υπηρεσιών προς τους πολίτες των Κυκλάδων.

cyclades24.gr