Τοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά αναμένονται σήμερα, Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο., ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν σε ορεινά τμήματα της Στερεάς και της Εύβοιας. Περιορισμένη θα είναι τοπικά η ορατότητα και θα σημειωθούν ομίχλες στα ηπειρωτικά.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo, βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν επίσης στις Σποράδες, στην Εύβοια, σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και ενδεχομένως στη Χαλκιδική. Λίγα χιόνια θα πέσουν σε ορεινά τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια και κατά τόπους νεφώσεις. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες, οι οποίες το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 8 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -3 έως 12, στην Ήπειρο από -1 έως 14 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -2 έως 13, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1 έως 14 βαθμούς, στα Επτάνησα από 3 έως 14 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 7 έως 13-14 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο βόρειοι με εντάσεις έως 4 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Καρπάθιο 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ.

Άστατος θα είναι ο καιρός και στην Αττική με νεφώσεις και αυξημένη πιθανότητα παροδικών βροχοπτώσεων κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Χιονόπτωση θα εκδηλωθεί στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς, αλλά στα βόρεια θα διατηρηθεί 2-3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε αραιές νεφώσεις. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και ενδέχεται να σχηματιστεί ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 11-12 βαθμούς.

Πότε έρχεται …βαρυχειμωνιά!
Ο Σάκης Αρναούτογλου, εκτιμά ότι ο καιρός, ενδέχεται να αλλάξει στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ, ο μετεωρολόγος, έδωσε νέα στοιχεία για την αλλαγή που αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο 21-22 Ιανουαρίου, καθώς κρύες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη φαίνεται πως θα πλησιάσουν προς την περιοχή μας.

Ωστόσο, πριν από αυτό και ξεκινώντας από την προσεχή Κυριακή (15/1), θερμές μάζες που έρχονται από τη βόρεια Αφρική θα ανεβάσουν ξανά τον υδράργυρο στη χώρα.

Κατά κύριο λόγο, οι νοτιάδες θα επηρεάσουν την περιοχή μας από την επόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια, όμως, φαίνεται ότι μετά τις 21 με 22 Ιανουαρίου ο υδράργυρος θα υποχωρήσει και, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σάκης Αρναούτογλου, «δεν θα έρθει κάποια ιδιαίτερη παγωνιά, όμως θα θυμηθούμε ότι βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα».

Αυτή η πτώση της θερμοκρασίας δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιες περιοχές θα επηρεάσει και πόσο, καθώς τις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν θα έρθουν και κάποια φαινόμενα μαζί με το κρύο.

Ο καιρός τις επόμενες μέρες
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για αύριο Σάββατο, προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί τοπικά στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15-01-2023
Στα βορειοδυτικά προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 16-01-2023
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, ενώ τοπικές βροχές θα σημειωθούν από αργά το απόγευμα στα δυτικά.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και από το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 και πρόσκαιρα στο νότιο Αιγαίο 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17-01-2023
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.