Σπάνιο πυροσβεστικό και φωτογραφικό υλικό θα βρει ο επισκέπτης στο Πυροσβεστικό Μουσείο Καρδίτσας, που στεγάζεται σε χώρο της δημοτικής αγοράς της πόλης, υλικό που προέρχεται από τις δωρεές των συνταξιούχων πυροσβεστών. Ο επισκέπτης εισερχόμενος στον χώρο του Μουσείου, θα εντυπωσιαστεί από τα διάφορα πυροσβεστικά υλικά, εργαλεία, στολές διάφορες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ίδρυση του Πυροσβεστικού Σώματος, 12 Μαΐου 1930 μέχρι και σήμερα.

Η μόνιμη έκθεση γενικών πυροσβεστικών υλικών μουσειακού χαρακτήρα, οφείλεται κυρίως στην αγάπη και το μεράκι που έκαναν πράξη όλα τα μέλη του συλλόγου συνταξιούχων πυροσβεστών νομού Καρδίτσας. Από το 2000 που πήρε σάρκα ο σύλλογος ξεκίνησε και η συλλογή διαφόρων πυροσβεστικών υλικών, φωτογραφιών, στολών και άλλων αντικειμένων, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να συγκεντρωθούν όλα τα υλικά που φιλοξενούνται σήμερα στο Μουσείο.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Χριστόφορος Κωστούλας αμέσως την επόμενη χρονιά, το 2001, συνέλαβε το όραμα της δημιουργίας στην πόλη της Καρδίτσας ενός Πυροσβεστικού Μουσείου που έλειπε από την περιοχή. Ο επισκέπτης, πιο συγκεκριμένα, θα δει πυροσβεστικά κράνη παλαιότερου και νέου τύπου, στολές αξιωματικών και υπαξιωματικών, στολές πυρόσβεσης, διακριτικά και εμβλήματα, έκθεση αρχειακών φωτογραφιών, πυροσβεστήρες, όπως και αντικείμενα της παλαιάς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας.

Στον ειδικό χώρο του μουσείου γίνονται επίσης μαθήματα πυροπροστασίας και κατάσβεσης της φωτιάς σε μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όχι μόνο, από έμπειρους συνταξιούχους αξιωματικούς πυρονόμους, υπαξιωματικούς και πυροσβέστες. Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χριστόφορος Κωστούλας αρχιπύραρχος ε.α. πρόεδρος Συλλόγου Συνταξιούχων Πυροσβεστών Ν. Καρδίτσας και του Μουσείου, τον οποίο και συναντήσαμε στο χώρο, τονίζει πως στόχος του Πυροσβεστικού Μουσείου Καρδίτσας είναι η διαιώνιση της ιστορίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας και του Πυροσβεστικού Σώματος γενικότερα, όπως και η προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία, στο δύσκολο και απαιτητικό έργο που φέρνουν καθημερινά εις πέρας.

Αρχικά το Μουσείο λειτούργησε στην οδό Τρικάλων 120 στην Καρδίτσα. Από 28.2.2014 η μόνιμη έκθεση γενικών πυροσβεστικών υλικών μουσειακού χαρακτήρα στεγάζεται στη νέα αγορά στον πρώτο όροφο της νότιας πλευράς του κτιρίου χάρη στη γενναία ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Καρδίτσας που ελήφθη επί Δημαρχίας του Κώστα Παπαλού, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Ειδική θέση στο Μουσείο καταλαμβάνουν επίσης οι φωτογραφίες αυτοδιοικητικών προσώπων που βοήθησαν ώστε αυτή η προσπάθεια να πάρει σάρκα και οστά. Η έκθεση διατηρείται – συντηρείται και λειτουργεί με τις ετήσιες συνδρομές των μελών της και το φιλότιμό τους, τονίζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ελευθέριος Βλάχος αντιπρόεδρος του Μουσείου. Η μόνιμη έκθεση γενικών πυροσβεστικών υλικών μουσειακού χαρακτήρα λειτουργεί κάθε μέρα το πρωί από τις 10 έως τις 12 και κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 7 έως τις 10 το βράδυ αλλά και εκτάκτως μετά από τηλεφωνική επικοινωνία. Η είσοδος είναι δωρεάν για όλο το κοινό.

zougla.gr