Το τελευταίο διάστημα οι Εποχικοί Πυροσβέστες βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις, που έχουν να κάνουν με τη σύγχυση και την παραπληροφόρηση σχετικά με το εργασιακό μας μέλλον. Διάφορα σενάρια και αντικρουόμενες πληροφορίες που προέρχονται από πολιτικούς κύκλους και διάφορες ιστοσελίδες μάς κατακλύζουν καθημερινώς. Την ίδια στιγμή, διάφοροι κύκλοι από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος χαρακτηρίζουν, ανεπισήμως, ως ανυπόστατα όλα αυτά τα σενάρια, χωρίς ωστόσο, το ίδιο το Αρχηγείο να παίρνει επίσημη θέση, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο από την παραπληροφόρηση.

Ως Σωματείο, από την αρχή της περασμένης Αντιπυρικής Περιόδου, ξεκινήσαμε έναν κύκλο συναντήσεων με την Πολιτική και Φυσική μας Ηγεσία, προκειμένου να πάρουμε ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με το πλάνο που υπάρχει για την αξιοποίησή μας. Τότε ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση των οργανικών θέσεων του Π.Σ., κατά 3.630 θέσεις. Στο σημείο εκείνο η θέση της Φυσικής μας Ηγεσίας ήταν ξεκάθαρη: «Δικαίωμα όλων των Εποχικών Πυροσβεστών να συμμετάσχουν στις επόμενες προκηρύξεις, χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς». Την ίδια στιγμή, η στάση της Πολιτικής μας Ηγεσίας, όσον αφορά στο ηλικιακό, δεν ήταν σαφής, με τους Υπουργούς μας να αρνούνται να δεσμευτούν ότι το ηλικιακό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην αξιοποίησή μας.

Προκειμένου να εξασφαλίσουμε το αυτονόητο δικαίωμά μας να συμμετάσχουμε στις διαδικασίες ενίσχυσης του Π.Σ. με προσωπικό, χωρίς ηλικιακά εμπόδια, ξεκινήσαμε τις πιέσεις σε Υπουργούς και Υφυπουργούς άλλων Υπουργείων, σε Βουλευτές της Κυβέρνησης, αλλά και της Αντιπολίτευσης, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην Πολιτική μας Ηγεσία και έτσι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ένα μεγάλο μέρος των Εποχικών Πυροσβεστών να μην έχει, λόγω ηλικίας, το αυτονόητο δικαίωμα να συμμετάσχει στις μελλοντικές προκηρύξεις που θα εκδώσει το Π.Σ.

Αποτέλεσμα των πιέσεων αυτών ήταν η αλλαγή της στάσης της Πολιτικής μας Ηγεσίας για το ηλικιακό, με αποκορύφωμα την απάντηση, μέσα στη Βουλή, στις 12/12/2022, του Υφυπουργού μας, κ. Ευάγγελου Τουρνά, σε ερώτηση του Βουλευτή Αχαΐας, του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κωνσταντίνου Μάρκου, σχετικά με το ηλικιακό και την κάλυψη των 3.630 νέων οργανικών θέσεων του Π.Σ.. Τότε ο κ. Τουρνάς απάντησε ότι το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων αυτών, θα καλυφθεί από Εποχικούς Πυροσβέστες και ότι αρχής γενομένης από φέτος το Π.Σ. θα εκδίδει, κάθε χρόνο, προκηρύξεις των 600-700 ατόμων, ενώ για το ηλικιακό δήλωσε, ότι η Πολιτική Ηγεσία θα δεχθεί την εισήγηση της Φυσικής μας Ηγεσίας, καθώς αυτή γνωρίζει καλύτερα.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι πέρα από τις επανειλημμένες δηλώσεις του τέως, πλέον, Αρχηγού του Π.Σ., Αντιστράτηγου ε.α. Αλέξιου Ράπανου, στις συναντήσεις που είχαμε μαζί του, με τις οποίες ξεκαθάριζε ότι δεν επιθυμεί να υπάρχουν ηλικιακά εμπόδια στους Εποχικούς Πυροσβέστες, στις 06/11/2022, στο συνέδριο της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. ο τέως Αρχηγός, είχε δηλώσει δημοσίως ότι θα εισηγηθεί να έχουν δικαίωμα όλοι οι Εποχικοί Πυροσβέστες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να συμμετάσχουν στις προκηρύξεις που θα ακολουθήσουν, ενώ στόχος ήταν η πρώτη προκήρυξη να βγει πριν την Αντιπυρική Περίοδο του 2023.
Έχοντας λοιπόν, ως εχέγγυο, τις δημόσιες τοποθετήσεις της Πολιτικής και Φυσικής μας Ηγεσίας για άμεση έκδοση προκήρυξης, με δικαίωμα συμμετοχής όλων των Εποχικών Πυροσβεστών, ανεξαρτήτως ηλικίας, ήταν λογικό να μην προβούμε και εμείς σε άλλα μέτρα.
Επειδή όμως η Φυσική μας Ηγεσία άλλαξε, και τα σενάρια για το ηλικιακό, αλλά και για το αν θα εκδοθεί ή όχι προκήρυξη, πληθαίνουν καθημερινώς, είμαστε αναγκασμένοι, πλέον, να διεκδικήσουμε κι εμείς, με άλλους τρόπους, πάντα νόμιμους και κατοχυρωμένους από το Σύνταγμα, τα δικαιώματά μας.

Είμαστε οι πρωταγωνιστές, σε όλα τα πύρινα μέτωπα κάθε καλοκαίρι, είμαστε αυτοί, που με πενιχρό μισθό, υπερβαίνουμε τον εαυτό μας, προκειμένου να προστατέψουμε τις ανθρώπινες ζωές, τον φυσικό πλούτο της Πατρίδας μας, τις ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες. Είμαστε αυτοί που δεν θα ανεχθούμε πλέον τον εμπαιγμό κανενός!

ΖΗΤΟΥΜΕ:
Μία έγκυρη και ξεκάθαρη απάντηση για το αν και πότε θα εκδοθεί προκήρυξη.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Το δικαίωμα όλων των Εποχικών Πυροσβεστών, ανεξαρτήτως ηλικίας, να συμμετάσχουν στις επόμενες προκηρύξεις του Π.Σ..