Τους άντρες της 8ης ΕΜΑΚ, τους πυροσβέστες του Κλιμακίου Αγιάς και τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Λάρισας βράβευσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σε έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής τους στη διάσωση των 9 νεαρών περιπατητών που εγκλωβίστηκαν το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στο παλιό κτίριο του ΟΤΕ στον Κίσσαβο.

Μια δύσκολη αποστολή που στέφτηκε με επιτυχία, χάρη στην γρήγορη και συντονισμένη προσπάθεια των έμπειρων διασωστών, που επιχείρησαν αποτελεσματικά σε δυσπρόσιτο σημείο και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω της χιονοθύελλας που επικρατούσε το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή.

«Σας ευχαριστούμε από καρδιάς» είπε ο Περιφερειάρχης. «Είμαστε ευγνώμονες για την έγκαιρη επέμβαση της ΕΜΑΚ που έδρασε ταχύτατα και αποτελεσματικά. Γνωρίζοντας πολύ καλά την περιοχή, οι έμπειροι διασώστες κατάφεραν να προσεγγίσουν και να απεγκλωβίσουν τους περιπατητές. Ευχαριστούμε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αγιάς για την κινητοποίηση, ευχαριστούμε τα μέλη του ΕΟΣ Λάρισας που άνοιξαν το Καταφύγιο Κισσάβου, προσφέροντας ρουχισμό, φιλοξενία και τις πρώτες βοήθειες στους διασωθέντες. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης συνήθως αναδεικνύεται το κακό. Εμείς σήμερα δίνουμε αξία και επιβραβεύουμε το καλό. Στη Θεσσαλία τα τελευταία χρόνια δοκιμαστήκαμε από φυσικές καταστροφές, αλλά καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε γιατί είμαστε μια ομάδα. Μια ομάδα που με ευελιξία, εμπειρία και ψυχραιμία στη διαχείριση των κρίσεων συνεργάζεται και φτάνει στο αποτέλεσμα που είναι ο άνθρωπος και η προστασία της ανθρώπινης ζωής» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Ο Κώστας Αγοραστός βράβευσε:

την 8η ΕΜΑΚ Θεσσαλίας και τους διασώστες της για την άμεση επέμβαση και διάσωση των 9 ορειβατών που κινδύνεψαν στον Κίσσαβο. Τιμητικές πλακέτες απένειμε στον Αρχιπυροσβέστη Πετσιά Θωμά στον Αρχιπυροσβέστη Βούλγαρη Ελευθέριο και στον Πυρονόμο Κουκουλέτσο Βασίλειο.

το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αγιάς και το προσωπικό του για την συνδρομή τους στη διάσωση.
τον ΕΟΣ Λάρισας για την ουσιαστική βοήθεια με την φιλοξενία και περίθαλψη των διασωθέντων στο Καταφύγιο του Κισσάβου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το βιβλίο τσέπης «Ορειβατώντας σε υψόμετρο» του ορειβάτη, μέλους του ΕΟΣ Βόλου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγγραφέα Παναγιώτη Πλαγερά. Πρόκειται για ένα εύχρηστο εγχειρίδιο επιβίωσης με πολλές χρήσιμες γνώσεις για τη φύση, τις πρώτες βοήθειες και τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν όλοι όσοι θέλουν να περπατήσουν στο βουνό και όχι μόνο.

ertnews.gr