Άσκηση πεδίου για δασική πυρκαγιά με την κωδική ονομασία «ΑΙΝΕΙΑΣ ΑΑ 2023» διεξήχθη χθες στην τοποθεσία Χαμολιά του Δήμου Μαρκοπούλου, η οποία διοργανώθηκε από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα.

Προκειμένου για την επιτυχή διεξαγωγή της άσκησης και για να υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία και να εντοπιστούν πιθανά προβλήματα, οι ασκούμενοι συμμετείχαν επίσης σε προάσκηση που πραγματοποιήθηκε στο ίδιο σημείο την Παρασκευή 21.04.

Βασικό κριτήριο επιλογής της περιοχής της Χαμολιάς για την παρούσα άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας, αποτέλεσε η ενδελεχής έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης με τίτλο “Εκτίμηση κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας στην Περιφέρεια Αττικής”.

Το πιθανό σενάριο που έλαβε χώρα αφορά ακραίες καιρικές συνθήκες μίας μέρας του Αυγούστου με θερμοκρασίες για την Αττική έως και 36 C και ανέμους στην περιοχή NΔ έως Δ 8-9 μποφόρ ενώ παράλληλα, υπάρχει σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά στα Βίλια και κατά τις προηγούμενες ημέρες η Αττική είχε πληγεί από παρατεταμένο καύσωνα.

Διευκρινίζεται ότι για την υλοποίηση της άσκησης δεν έγινε χρήση πυρός, αλλά καπνογόνων για την δημιουργία συνθηκών εικονικής πυρκαγιάς, οι χρόνοι προσομοιώθηκαν για τις ανάγκες της άσκησης ενώ προφανώς οι καιρικές συνθήκες κατά τις οποίες διεξήχθη η άσκηση, διέφεραν από τις συνθήκες που περιγράφονται στο σενάριο.

Με αφορμή την υλοποίηση της άσκησης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, δήλωσε σχετικά:

«Με ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και επομένως την αντιμετώπιση των κινδύνων που μπορεί να προκληθούν από δασικές πυρκαγιές, κατ΄ εντολή και του Περιφερειάρχη μας
Γιώργου Πατούλη, στην Περιφέρεια Αττικής ενεργούμε προληπτικά, με ασκήσεις επί του
πεδίου, για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία και συντονισμό των υπηρεσιών που εμπλέκονται, εν όψει και της έναρξης της προσεχούς αντιπυρικής περιόδου.

Τέτοιου είδους ασκήσεις κρίνονται απαραίτητες για την εξαγωγή συμπερασμάτων και για την νάπτυξη των διορθωτικών ενεργειών με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης σε τομείς όπως τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και τις κατευθυντήριες οδηγίες, την οργανωτική δομή, την εκπαίδευση του προσωπικού, τυχόν τροποποιήσεις ή βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στον εξοπλισμό κ.α.».

Στην εν λόγω άσκηση που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, πέραν των διοργανωτών, συμμετείχαν είτε ως ασκούμενοι είτε ως παρατηρητές, εκπρόσωποι και των υπολοίπων εμπλεκόμενων φορέων ως κάτωθι:

– Αποκεντρωμένη Δ/νση Αττικής – Γεν. Δ/νση Χωροταξικής Περιβαλλοντικής & Αγροτικής Πολιτικής και Δ/νση Πολιτικής Προστασίας
– Περιφερειακή Δ/νση Π.Υ. Αττικής
– Δ/νση Π.Υ Ανατολικής Αττικής
– Πυροσβεστική Υπηρεσία Μαρκοπούλου
– Β’ Τμήμα Τροχαίας Νοτιοανατολικής Αττικής
– Δ/νση Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής
– Λιμεναρχείο Ραφήνας
– Α’ Λιμενικό Τμήμα Μαρκοπούλου
– ΥΠΕΝ – Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Αττικής
– Δασαρχείο Πεντέλης
– ΕΚΑΒ
– Δήμος Μαρκοπούλου
– Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Μαρκοπούλου – Κουβαρά
– Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας, Δασοπροστασίας, Δασοπυρόσβεσης Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου-ΕΘΟΡΠ
– Εθελοντική Ομάδα Δήμου Κρωπίας – ΕΟΔΚ

ΑΙΝΕΙΑΣ ΑΑ 2023: Άσκηση πεδίου για δασική πυρκαγιά διεξήχθη στο Μαρκόπουλο

otavoice.gr