Σημαντική η βοήθεια των Drones στην πρόληψη – Τι δήλωσε ο διοικητής ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ηλείας Αρχιπύαρχος Βασίλης Σολδάτος

Με σύμμαχο τη νέα Πυροσβεστική Διάταξη, την ομάδα των Drones που θα εκτελούν περιπολίες σε ανύποπτο χρόνο όλο το καλοκαίρι, την ομάδα ΕΜΟΔΕ αλλά και τα εναέρια μέσα, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ηλείας, ξεκινούν δυναμικά προκειμένου την 1η Μαΐου που και επισήμως είναι η έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε έναρξη πυρκαγιάς με επιτυχία.

Σε όλα αυτά αναφέρθηκε χθες ο Διοικητής των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Ηλείας, Αρχιπύραρχος, Βασίλειος Σολδάτος, ο οποίος φυσικά δεν παρέλειψε να σταθεί και στην ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη αφού από την 1η του μήνα πρέπει να αποφύγει κάθε άναμμα στην ύπαιθρο ενώ παράλληλα αν ο ίδιος γίνει μάρτυρας μιας πυρκαγιάς ή αν εντοπίσει κάπου καπνό, να καλέσει άμεσα στο 199 ή στα τοπικά τηλέφωνα και αν δε έχει σήμα στο κινητό, μπορεί να τηλεφωνεί στο 112 στο οποίο κάποιος έχει την δυνατότητα να καλέσει ακόμα και αν στο κινητό του δεν έχει κάρτα.

Φυσικά, απηύθυνε έκκληση προς όλους όσοι διαθέτουν ακαθάριστα οικόπεδα να προβούν άμεσα στον καθαρισμό τους, ενώ αναφερόμενος στην Νέα Πυροσβεστική Διάταξη επεσήμανε πως «…εκδόθηκε και η νέα Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 την οποία έχω αποστείλει και στους Δήμους προκειμένου να παραδοθεί σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και εκεί οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων να την αναρτήσουν έτσι ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Είναι υποχρέωσή μας να καθαρίζουμε τα οικόπεδά μας, ειδικά αν βρίσκονται μέσα στον οικισμό τα οποία πέραν από την υγιεινή του χώρου αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς από την οποία μπορεί να κινδυνέψει και το σπίτι μας κι εμείς και ο γείτονας.

Γι αυτό πρέπει να προβαίνουμε σε καθαρισμό αλλά παράλληλα έχουμε και την υποχρέωση να ενημερώνουμε και τον δήμο» τόνισε ο κ. Σολδάτος, ο οποίος παράλληλα σημείωσε ότι δίνεται πλέον η δυνατότητα να προβαίνει ο Δήμος αυτόματα σε καθαρισμό χωρίς να επιβάλει το διοικητικό πρόστιμο, ύστερα από αυτοψία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και αφού αποφανθεί ότι υπάρχει επικινδυνότητα για πρόκληση πυρκαγιάς.

Αναφερόμενος στην αεροπυρόσβεση που θα υπάρχει στο νομό μας σημείωσε ότι «… θα είναι ίδια με την περσινή, δηλαδή στο Αεροδρόμιο της Ανδραβίδας το ελικόπτερο γνωστό ως Αφροδίτη Ανδραβίδας, τα αεροσκάφη Canadair καθώς και τα νέα αεροσκάφη Air Tractor τα οποία είναι για όλη την Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά».

Σε ό, τι αφορά στα Drones ο κ. Σολδάτος, πρόσθεσε ότι: «Με εντολή του Περιφερειάρχη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, Αρχιπύραρχου, Χριστόφορου Μπόκα, θα κάνουν συνεχείς επιτηρήσεις στον Νομό μας σε απρόβλεπτες μέρες και ώρες και ιδίως σε περιοχές που μας έχουν απασχολήσει».

Ο κ. Σολδάτος ανακοίνωσε επίσης την συνεργασία του ειδικού Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Εμπρησμού στην Αθήνα με τα Ανακριτικά Τμήματα της Πάτρας και Πύργου, όπου ελέγχουν τις “επικίνδυνες” περιοχές προκειμένου να μειώσουν το κίνδυνο επανεμφάνισης μιας νέας πυρκαγιάς, ενώ υπογράμμισε ότι σημαντική θα είναι η ενίσχυση της Ηλείας με άτομα της ομάδας ΕΜΟΔΕ, όπου φέτος θα βρίσκεται στο νομό.

«Υπάρχει ομάδα ΕΜΟΔΕ που έχει ξεκινήσει από πέρυσι και θα μας ενισχύει εδώ. Έχω έρθει σε επαφή με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων τον Στρατηγό Νικόλαο Ρουμελιώτη, οπότε θα έχουμε μια ομάδα εδώ, είτε στα Λεχαινά είτε στον Πύργο, για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση ώστε να μπορούμε να προλάβουμε από την αρχή μια πιθανή έναρξη πυρκαγιάς. Γιατί εμάς ο εχθρός μας είναι ο χρόνος».

Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Σολδάτος, φέτος, θα υπάρχει διασπορά πυροσβεστικών οχημάτων σε περιοχές και επάνδρωση όλων των πυροφυλακίων της Ηλείας ενημερώνοντας παράλληλα ότι στο πρώτο δεκαημέρου του Μαΐου, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι συγκλήσεις των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων όλων των Δήμων του νομού.

ilialive.gr