Ο Καναδάς έστειλε τον στρατό για να βοηθήσει τις αρχές της επαρχίας Αλμπέρτα να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στην περιοχή και έχουν ήδη κάψει περισσότερα από 4.100.000 στρέμματα, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το Σαββατοκύριακο.

«Οι καναδικές δυνάμεις θα βοηθήσουν τους πυροσβέστες και θα προσφέρουν εναέριες μεταφορές, θα συμμετάσχουν στην απομάκρυνση κατοίκων από απομονωμένες περιοχές και θα προστατεύσουν ανθρώπους», εξήγησε χθες Πέμπτη στο Twitter ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Δύο ημέρες αφού κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Αλμπέρτα ζήτησε επισήμως τη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τη Δευτέρα.

Συνολικά 200 στρατιώτες αναπτύχθηκαν χθες και 100 άλλοι αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες ημέρες, διευκρίνισαν οι αρχές.

«Οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά θα αναπτυχθούν σε όλη την Αλμπέρτα για να μας υποστηρίξουν στις επιχειρήσεις καθαρισμού και σε βασικές εργασίες αντιμετώπισης των πυρκαγιών, αλλά και για την αεροπορική μεταφορά και την παροχή τεχνικής βοήθειας», διευκρίνισε η πρωθυπουργός της επαρχίας Ντανιέλ Σμιθ.

Λίγες ημέρες πιο χαμηλών θερμοκρασιών βοήθησαν τους πυροσβέστες να μειώσουν τον αριθμό των πυρκαγιών και επέτρεψαν σε κάποιους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Περίπου 80 πυρκαγιές εξακολουθούσαν να είναι ενεργές χθες Πέμπτη, εκ των οποίων οι 23 εκτός ελέγχου.

Σχεδόν 30.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τότε που ξέσπασαν οι πυρκαγιές, πριν μία εβδομάδα. Αξιωματούχοι δήλωσαν εξάλλου ότι 28 σχολεία παραμένουν κλειστά λόγω των πυρκαγιών.

Εκατοντάδες πετρελαϊκές εταιρείες κατάφεραν να επαναλειτουργήσουν, αφού είχαν αναστείλει τις δραστηριότητές τους για κάποιες ημέρες. Η επαρχία Αλμπέρτα, μία από τις σημαντικότερες παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως.

Στην Αλμπέρτα, όπως και στις γειτονικές επαρχίες Βρετανική Κολομβία και Σασκάτσουαν – όπου επίσης ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες– , επικρατούν αυτή την περίοδο «αφύσικα ξηρές» συνθήκες, που ισοδυναμούν με «σοβαρή ξηρασία», σύμφωνα με τα στοιχεία της καναδικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Καναδά, από αύριο Παρασκευή ως την Τρίτη αναμένονται ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, κυρίως στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας. Στην πόλη Φορτ Σεντ Τζον, μια πόλη κοντά στη μεθόριο της Αλμπέρτα με τη Βρετανική Κολομβία κοντά στην οποία μαίνεται πυρκαγιά, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα.

Εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται και καταιγίδες, δημιουργώντας συνθήκες ευνοϊκές για το ξέσπασμα νέων πυρκαγιών.

Εδώ και μερικά χρόνια ο δυτικός Καναδάς πλήττεται από επαναλαμβανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ένταση και η συχνότητα των οποίων επιδεινώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το 2021 ένας «ιστορικός» θόλος ζέστης είχε προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, ενώ το φαινόμενο ακολούθησαν μεγάλες πυρκαγιές.