Μεγάλη τραγωδία εκτυλίσσεται στην Ισπανία, και συγκεκριμένα στην περιοχή Εστρεμαδούρα της δυτικής Ισπανίας, με μία τεράστια πυρκαγιά να έχει καταστρέψει μέχρι τώρα 14.800 στρέμματα γης και διώξει 550 ανθρώπους από τις εστίες τους.

Εχθρός των προσπαθειών των πυροσβεστών αποτελούν, βέβαια, και οι πολύ δυνατοί άνεμοι – εξαιτίας των οποίων η φωτιά δεν μπορώ να τεθεί υπό έλεγχο, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η φωτιά ξεκίνησε από το βράδυ της Τετάρτης, 17 Μαΐου 2023

«Υπάρχουν πολύ ισχυρές ριπές ανέμου που ενισχύουν την ταχύτητα και την εξέλιξη, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες κατάσβεσης», δήλωσε ο διοικητής της μονάδας έκτακτης ανάγκης του στρατού Νταβίντ Μπαρόνα στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό 24H.

«Ο καπνός εξαπλώνεται σε χαμηλό υψόμετρο και δυσκολεύει τα εναέρια μέσα να έχουν πρόσβαση στην περιοχή».

Έως και 250 πυροσβέστες επιχειρούν στην περιοχή Πινοφρανκεάδο, στην επαρχία Κάθερες κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία. Οι αρχές έχουν δώσει εντολή για απομάκρυνση έως και 550 κατοίκων από χωριά της περιοχής. Σύμφωνα με τις αρχές, η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό.

Ο ασυνήθιστα ξηρός χειμώνας σε περιοχές της νότιας Ευρώπης ύστερα από τρία χρόνια με βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου στην Ισπανία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ισπανία: Βιβλική καταστροφή από μέγα-πυρκαγιά - Απεγκλωβισμοί εκατοντάδων κατοίκων