Ο Ε.ΔΑΣ.Α. (Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής) οργανώνει και φέτος εθελοντικές πυροφυλάξεις στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, με στόχο την έγκαιρη ειδοποίηση των Αρχών για συμβάντα δασικών πυρκαγιών. Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και τους καλεί να προσφέρουν λίγο από τον χρόνο τους για τη φύλαξη του τελευταίου πνεύμονα της Αττικής, που ανακάμπτει πλέον από την καταστροφή του 2007, αλλά εξακολουθεί να απειλείται από πυρκαγιές που ξεσπούν στην περίμετρό του, όπως έγινε το 2021.

Οι πυροφυλάξεις αρχίζουν την Παρασκευή 9 Ιουνίου και θα συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι σε καθημερινή βάση, πάντα σε συνεννόηση με το Πυροσβεστικό Σώμα και το Δασαρχείο Πάρνηθας.

Πρόκειται για μια εθελοντική δραστηριότητα που συνεχίζεται εδώ και 36 χρόνια, δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, αλλά και να αποδράσουν από τη ζέστη της καλοκαιρινής Αθήνας στη δροσιά της Πάρνηθας. Μπορεί να λάβει μέρος κάθε άτομο άνω των 18 ετών, με στοιχειώδη φυσική κατάσταση, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, καθώς υπεύθυνοι της δράσης είναι πάντοτε εκπαιδευμένα μέλη του Ε.ΔΑΣ.Α.

Η πυροφύλαξη είναι απλή, αλλά κρίσιμη. Ο έγκαιρος εντοπισμός δασικών πυρκαγιών βοηθά στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων προκειμένου να προλάβουν οποιαδήποτε εξάπλωση που θα απαιτεί πλέον υπεράνθρωπες προσπάθειες και πολυδάπανες ενέργειες. Χαρακτηριστικά λέγεται ότι «η φωτιά σβήνει με ένα ποτήρι νερό το πρώτο λεπτό, με έναν κουβά νερό το πρώτο δεκάλεπτο ή με έναν τόνο νερό την πρώτη ώρα». Επομένως, η αντιμετώπιση των πυρκαγιών ξεκινά πολύ πριν από τις εντυπωσιακές εικόνες της κατάσβεσης: ξεκινά από την απλή, αλλά πολύ ουσιαστική δουλειά του πυροφύλακα. Μια δουλειά, που μπορεί να κάνει ο καθένας εθελοντικά!

Αν θέλετε και εσείς να συμβάλετε στην προστασία της Πάρνηθας και να ζήσετε την καλοκαιρινή δροσιά του βουνού, μαζί με την ικανοποίηση της εθελοντικής προσφοράς, επικοινωνήστε με τον Ε.ΔΑΣ.Α.:

Τηλέφωνο: 6906 824871 – Δευτέρα ως Παρασκευή 17:30 – 20:30
Website: https://www.edasa.gr
Email: edasa@edasa.gr
Email για πυροφυλάξεις: pyrofylaxi@edasa.gr

Ο Ε.ΔΑΣ.Α. (Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής) είναι περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, με κυριότερο σκοπό του την κινητοποίηση των κατοίκων της Αττικής στην εθελοντική δασοπυροφύλαξη, δασοπυρόσβεση και αναδάσωση των βουνών της Αττικής, καθώς και την παροχή βοήθειας – στο μέτρο του δυνατού- προς τις υπηρεσίες κατάσβεσης ορεινών δασικών πυρκαγιών. Συνεργάζεται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα κατά τόπους Δασαρχεία της Αττικής

Στα 36 χρόνια του ιστορικού του Ε.ΔΑΣ.Α. καταμετρώνται:

2.976 πυροφυλάξεις στις οποίες έχουν συμμετάσχει πάνω από 4.000 εθελοντές
Πάνω από 270 εντοπισμοί/αναγγελίες πυρκαγιών
9.215 ώρες περιπολίας (από το 2008, με ειδικά εξοπλισμένο όχημα).

naftemporiki.gr