Μια δυστοπική πορτοκαλί ομίχλη από καπνό και αιθαλομίχλη έχει καλύψει τη Νέα Υόρκη, κάνοντας το τοπίο να μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αιτία οι δασικές φωτιές που συνεχίζουν να καίνε σε όλο τον Καναδά, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εκπέμποντας ένα τοξικό πέπλο καπνού προς τις πόλεις των ΗΠΑ.

Μεγάλο μέρος του καπνού προέρχεται από το Κεμπέκ, όπου καίνε 150 φωτιές. Περισσότεροι από 15.000 κάτοικοι αναμένεται να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την επαρχία, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη. Είναι ήδη η χειρότερη αντιπυρική σεζόν στο Κεμπέκ που έχει καταγραφεί.

Οι πυρκαγιές σε ολόκληρο τον Καναδά έχουν ήδη κατακάψει περισσότερα από 3,8 εκατομμύρια εκτάρια γης – μια έκταση 12 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της δεκαετίας για αυτήν την εποχή.

Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην αύξηση των μεγάλων πυρκαγιών, με τις ολοένα και περισσότερο ζεστές και ξηρές συνθήκες που επικρατούν σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της γης. Αν και οι πυρκαγιές είναι συνηθισμένες στον Καναδά, είναι ασυνήθιστο οι φλόγες να καίνε ταυτόχρονα από τα ανατολικά και τα δυτικά, αναγκάζοντας την καναδική κυβέρνηση να στείλει στρατό για βοήθεια.

Εκατοντάδες πυροσβέστες από τις ΗΠΑ έφτασαν στον Καναδά για να βοηθήσουν στη μάχη με τις φλόγες. Σε περιοχές της επαρχίας Βρετανικής Κολομβίας, η οποία αντιμετωπίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί, οι θερμοκρασίες αναμενόταν να φτάσουν τους 33 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη, πριν φτάσουν οι καταιγίδες και οι έντονες βροχοπτώσεις την Παρασκευή.

Ο καπνός έχει επεκταθεί στην Οτάβα, το Τορόντο, το Κλίβελαντ και το Πίτσμπουργκ και θα παραμείνει πυκνός σε άλλες πόλεις κατά μήκος των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης.