Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του σχεδιασμού για την αντιπυρική περίοδο.

Σε αυτό περιλαμβάνονται τόσο οι δράσεις πρόληψης όσο και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που θα είναι σε ετοιμότητα σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Μεταξύ άλλων, 14.040 πυροσβέστες αποτελούν τη δύναμη πυρόσβεσης, ο συνολικός στόλος οχημάτων της Πυροσβεστικής για το 2023 είναι 3.654, ενώ τα εναέρια μέσα είναι 89.

Μητσοτάκης: Θα προμηθευτούμε καινούργια αεροσκάφη, ελικόπτερα και μέσα για την Πυροσβεστική

Ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασία, τόνισε: «Μέσα στα επόμενα χρόνια θα προμηθευτούμε καινούργια αεροσκάφη, καινούργια ελικόπτερα, πολλά καινούργια μέσα για το Πυροσβεστικό Σώμα. Και αυτή είναι μια αναγκαία επένδυση η οποία επιβάλλεται να κάνουμε, καθώς πρώτο μας μέλημα είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης περιουσίας, αλλά και του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Μέχρι τότε, βέβαια, έχουμε προχωρήσει και έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο την οποία ήδη διανύουμε, με περισσότερα εναέρια μέσα, με περισσότερες δράσεις πρόληψης».

Και πρόσθεσε: «Να επαναλάβω το αυτονόητο: Όταν στέλνεται ένα μήνυμα 112, είναι για το καλό των πολιτών, πάντα, και το πρώτο μας μέλημα είναι η δική τους προστασία».

Ο χάρτης κατανομής των εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής
Στο σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο περιλαμβάνεται και ο χάρτης με την κατανομή των εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής. Πρόκειται για τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα τα οποία θα είναι σε ετοιμότητα για να επιχειρήσουν στην κατάσβεση πυρκαγιών.

Όπως αναφέρεται και στον σχεδιασμό το 2023 τα εναέρια μέσα που θα έχει στη διάθεσή της η Πυροσβεστική είναι περισσότερα και συγκεκριμένα 89 στο σύνολο – 28 περισσότερα από το 2019.

Οι δράσεις πρόληψης

Στον σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης.

Καθαρισμοί

Πρόγραμμα Αντινέρο Ι (Υπολειπόμενα έργα) 72 εκατ. € (50 εκατ. € Ταμείο Ανάκαμψης + 22 εκατ. € Εθνικοί Πόροι) ➢Πρόγραμμα Αντινέρο ΙΙ 85 εκατ. € (50 εκατ. € Ταμείο Ανάκαμψης + 35 εκατ. € Εθνικοί Πόροι)

Καθαρισμοί δήμων
Διάθεση από ΥΠ.ΕΣ. 25 εκατ. € (από Μάρτιο τρέχοντος έτους)

Καθαρισμοί αρχαιολογικών χώρων

(Εξωτερικά) από τα προγράμματα Αντινέρο Ι & ΙΙ Επικαιροποιήθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών και δόθηκαν οδηγίες για τη σύνταξη των ειδικών σχεδίων. Έκδοση εγκυκλίου για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση από αρχαιολογικούς χώρους.

Επικαιροποιήθηκε η Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθμόν 20/2023 με θέμα «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».
Ενίσχυση μηχανισμού μέσω Prepositioning Program, στο οποίο συμμετέχουν έξι (6) χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Μάλτα, Γαλλία και Σλοβακία) για 2 μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) με δυνάμεις που εγκαθίστανται στην Αρχαία Ολυμπία, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

Ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής το 2023

Συνολικά 16.580 πυροσβέστριες και πυροσβέστες αποτελούν τη συνολική δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος στη χώρα μας, ενώ 14.040 αποτελούν τη δύναμη πυρόσβεσης.

Ο στόλος οχημάτων της Πυροσβεστικής

Ο συνολικός στόλος οχημάτων της Πυροσβεστικής για το 2023 είναι 3.654. Συγκεκριμένα: 2.079 υδροφόρα, 1.345 βοηθητικά, 230 ειδικού σκοπού.

Τη φετινή χρονιά τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι 244 περισσότερα από το 2022.

iefimerida.gr