Η Βασιλική Σταμπουλή απαντά σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Firefighting Greece, μιλώντας για τις σπουδές της, την εκπαίδευσή της και την βαθιά επιθυμία της να προσφέρει εκεί όπου το καθήκον την καλεί.

Βασιλική Σταμπουλή (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.): Ο εθελοντισμός είναι ένα λειτούργημα που συνεχώς αυξάνει το αίσθημα ευθύνης του ατόμου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Η αγάπη μου για την προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος με οδήγησε στο να σπουδάσω στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα από το 2018 έως το 2022 διατέλεσα εθελόντρια πυροσβέστης, γεγονός που βοήθησε στην εισαγωγή μου στην 1η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε) και το πτυχίο μου, μου έδωσε την ειδικότητα του επιστημονικού προσωπικού στην μονάδα.

Τι σημαίνει ο εθελοντισμός για εσένα;

O εθελοντισμός θεωρώ σε βοηθάει να καλλιεργήσεις την προσωπικότητα σου καθώς έρχεσαι σε επαφή με ζητήματα και προβληματισμούς που δεν έχεις ξανά αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Επιπλέον, σε βοηθάει να γίνεις πιο ήρεμος, να ελέγχεις δύσκολες καταστάσεις αλλά και να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση. Συνεπώς, ως εθελοντής αναγνωρίζεις τον εαυτό σου και αναπτύσσεις δεξιότητες που μπορείς να αξιοποιήσεις στην επαγγελματική σου πορεία. Επιπρόσθετα, μαθαίνεις να σέβεσαι τον συνάνθρωπο σου και να δουλεύεις ομαδικά για καλό σκοπό.

Βασιλική Σταμπουλή (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.): Ο εθελοντισμός είναι ένα λειτούργημα που συνεχώς αυξάνει το αίσθημα ευθύνης του ατόμου

Πώς έγινες Εθελοντής πυροσβέστης; ποιος ήταν ο λόγος;, Ποια ήταν η εκπαίδευση που λάβατε;

Έμαθα για τον εθελοντισμό στην πυροσβεστική από μια φίλη όπου ήταν ήδη εθελόντρια εκεί. Πέρα από τον εθελοντισμό και την αξία του, θεώρησα πως θα αποκτήσω νέες δεξιότητες τις οποίες θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω σε επείγουσες καταστάσεις, στον κοντινό περίγυρο μου αλλά και γενικότερα να προσφέρω βοήθεια όπου είναι απαραίτητο.

Η εκπαίδευση του εθελοντή πυροσβέστη διαρκεί 120 ώρες και είναι πρακτική αλλά και θεωρητική. Συγκεκριμένα στη θεωρία μαθαίνεις για την πυροσβεστική τέχνη, τα οχήματα, δασικές πυρκαγιές, διασώσεις, πρώτες βοήθειες, κανόνες επικοινωνίας, αλλά και σχετικά με την πυροσβεστική νομοθεσία. Στο πρακτικό κομμάτι μαθαίνεις σχετικά με τον ατομικό εξοπλισμό, στολές προστασίας, τις αναπνευστικές συσκευές, φορητές αντλίες, κλίμακες, τα βοηθητικά πυροσβεστικά εργαλεία, συσκευές κοπής αλλά και για τους φορητούς πυροσβεστήρες. Με το πέρας της εκπαίδευσης πραγματοποιείται μια γραπτή και πρακτική εξέταση και έπειτα στους επιτυχόντες χορηγείται πιστοποίηση εκπαίδευσης εθελοντή πυροσβέστη και δύναται να αναλάβουν καθήκοντα στο Π.Σ.

Βασιλική Σταμπουλή (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.): Ο εθελοντισμός είναι ένα λειτούργημα που συνεχώς αυξάνει το αίσθημα ευθύνης του ατόμου

Πως προέκυψε η ΕΜΟΔΕ;

Ο δασικός πλούτος της Ελλάδας και η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα πλέον στην χώρα μας αυτή την εποχή και λόγω τις κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας, η εμφάνιση πυρκαγιάς στο δασικό οικοσύστημα αυξάνεται συνεχώς. Συνεπώς η δημιουργία των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε) ήταν απαραίτητη. Η σύσταση της Ε.ΜΟ.Δ.Ε. ήταν η ιδανική ευκαιρία να συνδυάσω την Δασολογική επιστήμη με την Πυροσβεστική, κι έτσι το 2022 μου δόθηκε η ευκαιρία να καταταγώ στην Ε.ΜΟ.Δ.Ε, πράγμα το οποίο έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Πολύς κόσμος, δεν γνωρίζει το εύρος των καθηκόντων σας. Ποια είναι τα περιστατικά που θα βρεθεί ένας πυροσβέστης;

Η Ε.ΜΟ.Δ.Ε αποτελεί εξειδικευμένο πεζοπόρο και αερομεταφερόμενο τμήμα και εξειδικεύεται στον περιορισμό και καταστολή των δασικών πυρκαγιών προσεγγίζοντας ακόμη και τα πιο δύσβατα σημεία δίπλα στο μέτωπο της φωτιάς. Πέρα από το κομμάτι των δασικών πυρκαγιών συνδράμουμε και στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές.

Βασιλική Σταμπουλή (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.): Ο εθελοντισμός είναι ένα λειτούργημα που συνεχώς αυξάνει το αίσθημα ευθύνης του ατόμου

Πείτε μας ένα δύσκολο δασικό συμβάν και αν έχετε κινδυνεύει ποτέ.

Χαρακτηριστικά θυμάμαι την δασική πυρκαγιά στην ορεινή Ροδόπη το καλοκαίρι του 2022 στην οποία επιχειρούσαμε ημέρα αλλά και νύχτα σε μεγάλες κλίσεις. Η φωτιά μαίνονταν πολλές ημέρες και η συγκεκριμένη περιοχή λόγω των νεκρών ιστάμενων δέντρων, τα οποία έπεφταν το ένα μετά το άλλο, έκαναν την επιχείρηση κατάσβεσης ακόμα πιο επικίνδυνη.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο / νέα που θέλει να γίνει Εθελοντής πυροσβέστης;

Ένας νέος / νέα που θέλει να γίνει εθελοντής πυροσβέστης πρέπει να είναι προετοιμασμένος, γιατί θα έρθει αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις και συμβάντα. Με την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι καλύτερα τις δύσκολες καταστάσεις με πρακτικές δεξιότητες που δεν ήξερες ότι διαθέτεις και να ξεπέρασες τα όρια σου για καλό σκοπό. Επιπλέον, μέσω του εθελοντισμού μπορείς να προσδιορίσεις τους επαγγελματικούς σου στόχους και κοινωνικοποιείσαι γνωρίζοντας νέα άτομα.

Βασιλική Σταμπουλή (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.): Ο εθελοντισμός είναι ένα λειτούργημα που συνεχώς αυξάνει το αίσθημα ευθύνης του ατόμου

Έχει τύχει να έρθει κάποιος έπειτα από ένα συμβάν, μόνο και μόνο για να σας ευχαριστήσει;

Όταν ήμουν εθελόντρια, υπήρξε ένα περιστατικό όπου ένας άνθρωπος με κλειστοφοβία ήταν εγκλωβισμένος μέσα σε ασανσέρ. Κατά τη διάρκεια του απεγκλωβισμού τον βοήθησα να παραμείνει ψύχραιμος εξηγώντας του την διαδικασία και στην συνέχεια όταν βγήκε με ευχαρίστησε θερμά.

Η έκφραση “εκεί που όλοι φεύγουν, πηγαίνουν οι πυροσβέστες”, πώς σας κάνει να αισθάνεστε αυτό;

Η συγκεκριμένη φράση με κάνει να αισθάνομαι τιμή καθώς αποτελεί ένα επάγγελμα λειτούργημα το οποίο όμως κάνει το αίσθημα ευθύνης ακόμα μεγαλύτερο. Το γεγονός αυτό με κάνει να προσπαθώ καθημερινά να βελτιώνομαι ώστε να γίνω καλύτερη στο επάγγελμα μου.

Βασιλική Σταμπουλή (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.): Ο εθελοντισμός είναι ένα λειτούργημα που συνεχώς αυξάνει το αίσθημα ευθύνης του ατόμου

Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή οποιουδήποτε στοιχείου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση του δημιουργού.