Εκπαίδευση νέων εθελοντών πυροσβεστών της 12ης σειράς της ΠΥ Γυθείου ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Μυρτιάς Δ. Ευρώτα, που είχε οριστεί ως κέντρο εκπαίδευσης.

Όπως ανέφερε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου και επικεφαλής των εκπαιδευτών, Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Γραφάκος, «με υπομονή, επιμονή, πείσμα για το καλό αποτέλεσμα και φυσικά εξαιρετική διάθεση, τα στελέχη, οι εκπαιδευτές της ΠΥ Γυθείου και των εθελοντικών υπηρεσιών της συνεχίζουμε και φτάνουμε προς την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και αυτή την χρονιά.

Λίγοι αυτή την φορά, αλλά ξεχωριστοί, προικισμένοι συμπολίτες μας οι νέοι δόκιμοι εθελοντές πυροσβέστες. Με ενδιαφέρον, επιμέλεια και θέληση, παρακολουθούν τα θεωρητικά και συμμετέχουν ενεργά στα πρακτικά μαθήματα της εκπαιδευτικής ύλης, αποκτώντας πολύ γρήγορα μια εξοικείωση με το πυροσβεστικό αντικείμενο».

Ορισμένα από τα εκπαιδευτικά αντικείμενα που περιέχονται στην ύλη εκπαίδευσης των νέων εθελοντών είναι, όπως εξήγησε ο Κ. Γραφάκος:

«- Η γνώση των πυροσβεστικών υλικών και μέσων.
– Η γνώση του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού.
– Η γνώση των διασωστικών εργαλείων.
– Η χρήση όλων των παραπάνω.
– Οι βασικές αρχές αναγνώρισης, προσέγγισης και επέμβασης στις αστικές και στις δασικές πυρκαγιές.
– Η ασύρματη και ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων δυνάμεων σε ένα συμβάν.
– Η παροχή πρώτων βοηθειών στην περίπτωση των διασώσεων ατόμων από τροχαία ατύχημα».

Παρατήρησε, τέλος, ο διοικητής της ΠΥ Γυθείου: «Ο εθελοντισμός στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι βασικός βραχίονας στην προσπάθεια συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στην αντιμετώπιση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που προκύπτουν από την αρνητική επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στην ζωή μας.

Εμείς και οι εθελοντές μας θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο».

lakonikos.gr