Τα πτυχία στους 63 αποφοιτήσαντες Πυραγούς, επέδωσε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος ΤουρνάςΠαρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά, και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 3 Απριλίου 2024, η τελετή απονομής Πτυχίων της 3ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Σχολής Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών – Στελεχών Πυραγών, στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στην Κάτω Κηφισιά.

Ο Διοικητής της Σχολής, Αρχιπύραρχος Γεώργιος Αλικάκος, ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή, στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «… ολοκληρώνεται σήμερα το πρόγραμμα σπουδών της 3ης Εκπαιδευτικής Σειράς Πυραγών Γενικών Καθηκόντων της Σχολής Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών – Στελεχών με τη μεικτή μέθοδο φυσικής παρουσίας και σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Φέτος εκτός από το σημαντικό αριθμό στελεχών του Σώματος είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε και δύο Αξιωματικούς από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κύπρου. Στη σύγχρονη κοινωνία η επιστήμη και η τεχνολογία μεταβάλλονται και εξελίσσονται διαρκώς ανατρέποντας τα ισχύοντα δεδομένα. Η αρχική εκπαίδευση δεν επαρκεί πια για την ενεργό προσαρμογή όλων μας σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον. Από αυτή τη δυναμική της ανανέωσης προκύπτει λοιπόν η ανάγκη της συνεχούς, δια βίου εκπαίδευσης και μάθησης, με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση σε σύγχρονα πυροσβεστικά θέματα και προβλήματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος για να μπορέσετε να ανταποκριθείτε στα καθήκοντά σας. Είστε σε ένα κρίσιμο στάδιο της σταδιοδρομίας σας, πριν περάσετε στην επόμενη βαθμίδα του ανώτερου αξιωματικού. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν τις γνώσεις που αποκομίσατε ώστε να εξελίξετε το ακαδημαϊκό, προσωπικό και επαγγελματικό σας επίπεδο. Αλλά ταυτόχρονα επιδιώξτε να μεταλαμπαδεύσετε τη γνώση που αποκομίσατε και στους υφισταμένους σας ώστε όλοι μαζί να προάγετε και να εξελίξετε το Πυροσβεστικό Σώμα, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στα νέα δεδομένα και στις σύγχρονες απαιτήσεις του Διεθνούς Συστήματος. Οι ευθύνες που έχετε αναλάβει και το έργο που καλείστε να εκτελέσετε είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, σκληρό, δύσκολο και επικίνδυνο, αλλά ταυτόχρονα συναρπαστικό και με μεγάλη κοινωνική αποδοχή. Αγαπητοί συνάδελφοι από την Κύπρο, ελπίζω η φοίτησή σας στη Σχολή και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με τους συναδέλφους σας να ήταν παραγωγική και να συμβάλει στην περαιτέρω επαγγελματική σας εξέλιξη».

Στο τέλος της ομιλίας του ο Διοικητής της Σχολής, Αρχιπύραρχος Γεώργιος Αλικάκος συνεχάρη τους σπουδαστές για την ευδόκιμη αποφοίτησή τους και τόνισε: «… Με τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσετε να παρακολουθείτε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις καθώς και τις σύγχρονες τακτικές και αντιλήψεις που αφορούν το Πυροσβεστικό Σώμα και την αποστολή του και γνωρίζοντας την προσπάθεια που καταβάλατε για να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της Σχολής, εκτελώντας εκ περιτροπής και τις λοιπές υπηρεσιακές υποχρεώσεις, σας συγχαίρω για την ευδόκιμη αποφοίτησή σας και σας εύχομαι υγεία και μια απόλυτα επιτυχημένη πορεία στην πυροσβεστική σας σταδιοδρομία».

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς αφού επέδωσε τα διπλώματα στους εξήντα τρείς (63) αποφοιτήσαντες Πυραγούς, απηύθυνε χαιρετισμό με παραινέσεις και κατευθύνσεις για διάφορα θέματα υπηρεσιακού ενδιαφέροντος και μεταξύ άλλων τόνισε: “Σήμερα ολοκληρώσατε με επιτυχία τη σχολή επαγγελματικής μετεκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος και έτσι αποκτήσατε τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για την εξέλιξη σας στην Ανώτερη Βαθμίδα του Πυροσβεστικού Σώματος. Εφοδιασμένοι πλέον με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες θα κληθείτε να αναλάβετε υψηλότερα καθήκοντα στα Επιτελεία ή σε επιχειρησιακές θέσεις. Όμως, η εκπαίδευση σας δεν σταματά εδώ, το ΠΣ χρειάζεται στελέχη όπως εσάς, που θα εκπαιδεύονται διαρκώς και θα εξελίσσονται, για να μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές που έχει ως αποτέλεσμα. Οφείλουμε συνολικά να ενισχύσουμε το μηχανισμό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και πρωτίστως το ΠΣ, που αποτελεί τον κύριο επιχειρησιακό της βραχίονα. Στην κατεύθυνση αυτή προχωρούμε στην υλοποίηση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ συνολικής αξίας 2,1 δις €, με τριάντα εννέα (39) υποπρογράμματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται επίγεια μέσα, πυροσβεστικά οχήματα όλων των ειδών, αεροσκάφη και ελικόπτερα δασοπυρόσβεσης και μεταφοράς προσωπικού στο πεδίο, αεροσκάφη και Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, για εναέρια επιτήρηση και έγκαιρη προειδοποίηση ,ψηφιακά συστήματα επικοινωνιών, συστήματα διοίκησης και ελέγχου των επιχειρήσεων, καθώς επίσης Radar και αισθητήρες για παρακολούθηση των μετεωρολογικών στοιχείων. Παράλληλα προχωρούμε στην ενίσχυση του ΠΣ σε ανθρώπινο δυναμικό, με το διπλασιασμό των εισερχομένων στις παραγωγικές σχολές αλλά και τις επιπλέον προσλήψεις για την απόκτηση του αναγκαίου προσωπικού. Ήδη έχουν προσληφθεί και εκπαιδεύονται εξακόσιοι πενήντα (650) νέοι Δασοκομάντος, οι οποίοι θα στελεχώσουν, συνολικά δεκαέξι (16) μονάδες σε όλη την επικράτεια. Σ’ αυτή τη συνολική προσπάθεια καλείστε να συμβάλετε καταλαμβάνοντας κρίσιμες θέσεις , απ’ τις οποίες θα αφήσετε το στίγμα σας με τον επαγγελματισμό, την αφοσίωση και την αγάπη προς την αποστολή, που πιστεύω ότι πρέπει να σας διακρίνει. Κλείνοντας σας συγχαίρω για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών σας και σας εύχομαι καλή συνέχεια στη σταδιοδρομία σας. Σε αυτή τη σπουδαία διαδρομή, που χαρακτηρίζεται από προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και έχει ως αποστολή την προστασία της ζωής των συμπολιτών μας, της περιουσίας τους και του φυσικού κάλους της πατρίδας μας και εύχομαι σε όλους μια καλή και επιτυχημένη αντιπυρική περίοδο!».

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, στην 3η Εκπαιδευτική Σειρά της εν λόγω Σχολής, φοίτησαν και δύο (2) Πυραγοί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου.

Σκοπός της Σχολής Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών – Στελεχών Πυραγών, που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα, από 09 Οκτωβρίου 2022, έως 3 Απριλίου 2023, ήταν η μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και αρτιότερη κατάρτιση των κατώτερων αξιωματικών του Π.Σ. στις νέες εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας με γνώμονα την αναβάθμιση των γνώσεών τους για την εκπλήρωση των καθηκόντων και υποχρεώσεών τους και την ενίσχυση της επιχειρησιακής και διοικητικής τους ικανότητας ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως τόσο στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας όσο και στις ειδικές απαιτήσεις του πυροσβεστικού επαγγέλματος.

Η Πυροσβεστική Ακαδημία στο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής, έχει συμπεριλάβει τα αντίστοιχα μαθήματα και σημαντικό αριθμό διαλέξεων, με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος, ενώ η συμμετοχή καταξιωμένων καθηγητών και ιδιωτών, επέτρεψε στους σπουδαστές να λάβουν εκείνες τις γνώσεις που απαιτούνται για να ανταποκριθούν με επιτυχία στη δύσκολη αποστολή τους.

Από πλευράς του Πυροσβεστικού Σώματος παρευρέθηκαν, ο Γενικός Επιθεωρητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Παναγιώτης Νιάφας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, ο Αναπληρωτής Αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, Δημήτριος Κατσίφης, καθώς και άλλοι επιτελείς Αξιωματικοί.